Ми у Facebook
07.01.2018, 13:20

Чого не можна робити 7 січня? Народні вірування та забобони про Різдво

Рівнянам на замітку: хочете - вірте, а хочете - ні.
У перший день Різдва, за давніми народними віруваннями,

НЕ МОЖНА займатися будь-якою працею, прибиранням, пранням та іншими господарськими справами, а також виносити сміття з дому

Це стосувалося в першу чергу жінок і вважалося, що та, яка займатиметься брудною роботою на Різдво, може сильно захворіти.

Колись бабусі казали, що найкраще, якщо ви не будете прибирати в хаті, мити й підмітати аж до Василя, 14 січня. Все сміття, зібране на Старий Новий рік, треба винести на вулицю і розвіяти за вітром або спалити. За прикметою, після того цілий рік мешканців оселі не турбуватимуть жодні злі духи.


НЕ МОЖНА на Різдво шити й вишивати

Бо у жінок та дівчат зупсується зір...


НЕ МОЖНА у святий день лаятися

Хто лається і матюкається, хто лихословить і проклинає, той забирає у своїх предків надію на спасіння, кажуть священнослужителі і старші люди.


НЕ МОЖНА сваритися та сперечатися за святковим столом


НЕ МОЖНА, щоб першою гостею 7 січня в дім входила жінка

У народі є давня традиція, що щастя в дім приносить чоловік... Тому й колядники та посівальники хлопці. Є такий забобон, що весь рік жінки цієї родини будуть хворіти.


НЕ МОЖНА вдягати старий одяг

Тільки новий. Не просто чистий, випраний і випрасуваний, дорогий, святковий, а саме новий, ще не ношений.


НЕ МОЖНА сідати за різдвяний стіл в чорному вбранні

Інакше в новому році на таких людей чекають невдачі у справах.


НЕ МОЖНА пити просту воду

Дивна прикмета, чи не так? Напевно, її придумали любителі міцних напоїв. Чи шанувальники кави...


НЕ МОЖНА йти на риболювлю та полювання

Ця прикмета стосується чоловіків. Наші прадіди вірили, що в Різдвяну ніч в диких тварин вселяються душі померлих предків.


НЕ МОЖНА займатися ворожінням

Вважається, що в Різдвяну ніч (на Святвечір) і в саме Різдво всі люди захищені від нечистої сили, й тому ворожіння та всякі магічні ритуали та відьмацтва не можуть нікому нашкодити. Проте, ворожіння, ворожбитство церква вважає гріхом. Дівчатам заборонялось гадати на майбутнє та на жениха, для цього відводились дні з 12 числа до Водохрещі.

ДО ТЕМИ
Народні прикмети на Різдво Христове


Як зробити різдвяну зірку власноруч? Дуже просто!
Як зробити різдвяну зірку власноруч? Дуже просто!


МОЖНА І ТРЕБА!

7 січня в першу чергу бажано відвідати храм і перший день Різдва присвятити Богові. У церквах та соборах 7 січня проводять три богослужіння (опівночі, на світанку та вдень). Найсприятливішим проведенням свята буде зустріти його в родинному колі, з найближчими людьми, батьками та дітьми.

За традицією, увесь другий Різдвяний день - 8 січня - прийнято ходити в гості й запрошувати до себе гостей. На третій день Різдва також. Адже у слов'ян із 7 січня починаються Святки - два тижні зимових свят, які тривають аж до Водохреща, 19 січня.

У Різдвяні дні треба зробити якомога більше добрих діянь, бути милосердними, не відмовляти в допомозі тим, хто її потребує.

Важливо також бути щедрими, не шкодувати дати копійчину жебракам і дітям-колядникам, дарувати подарунки своїм близьким людям, рідним, дітям, внукам, похресникам, хоча б невеликі.

На різдвяному столі мають бути кутя і узвар.

На верхівці ялинки повинна бути восьмикутна вифлеємська зірка, а не прикраса іншої форми. Якщо до Різдва на верхівці ялинки була інша іграшка, у Святий вечір її варто поміняти на зірку. Зірка символізує Вифлеємську зірку, яка сповістила весь світ про народження Ісуса Христа.

Дуже важливо в Різдво бути радісним і щасливим, у піднесеному настрої, не піддаватися тим, хто його намагається зіпсувати, і пробачити тим, хто вас образив.

Христос народився! З Різдвом!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Новорічні прикмети 2018: де забобон, а де прикол







На правах реклами