Ми у Facebook
21.01.2018, 12:40

Як отримати державну соцдопомогу тим, хто не заробив свою пенсію

На які виплати можуть претендувати українці, які досягли пенсійного віку, але не мають необхідного страхового стажу для пенсії.
Кабінет міністрів України Постановою №1098 від 27 грудня 2017 року затвердив порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Цей Порядок діє з 1 січня 2018 року й визначає механізм призначення у період з 1 січня 2018 р. по 31 грудня 2020 р. тимчасової допомоги тим громадянам, які вже досягли пенсійного віку, але мають менше 15 років страхового стажу, тобто не заробили свою пенсію.


Що чекає на українців після пенсійної реформи? ТОП-10 змін


Тимчасову державну соцдопомогу призначають структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, міських райдержадміністрацій, виконавчі органи рад об’єднаних територіальних громад.

При цьому враховується майновий стан та середньомісячний сукупний дохід громадянина.

Рівнянам: чи отримуватимуть пенсію заробітчани


ЯКІ ПОТРІБНІ ДОКУМЕНТИ

Щоб отримувати тимчасову соцдопомогу, треба надати в орган соціального захисту населення такі документи:

-заява;
-паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
-інформація про адресу зареєстрованого місця проживання (адреса місця фактичного проживання);
-документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний код);
-довідка про наявний страховий стаж, видана органами Пенсійного фонду України;
-декларація про доходи і майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за останні шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги;
-копія рішення про призначення опікуна (для особи, яка була визнана недієздатною).

Інформація про склад сім’ї особи, яка звернулася за призначенням тимчасової допомоги, зазначається в декларації про доходи та майновий стан.

Якщо людина звертається за призначенням тимчасової допомоги за місцем фактичного проживання, до заяви додається довідка про неотримання такої допомоги в органах соцзахисту населення за масцем реєстрації ("прописки").


КОЛИ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ ТИМЧАСОВА ДОПОМОГА

Тимчасова допомога призначається з дня, що настає за датою досягнення пенсійного віку, встановленого ч. 1 статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, якщо звернення за тимчасовою допомогою відбулося не пізніше ніж через 3 місяці після досягнення такого віку.

Однак, якщо людина звернулася за тимчасовою допомогою пізніше, ніж через три місяці після досягнення пенсійного віку, тимчасова допомога призначається з дня звернення за нею. Днем звернення за призначенням тимчасової допомоги вважається день реєстрації органом соціального захисту населення заяви з усіма необхідними документами.


РОЗМІР ТИМЧАСОВОЇ СОЦДОПОМОГИ

Розмір допомоги - це різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. Однак така допомога не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, інформує yaizakon.com.ua.

Тимчасова допомога перераховується кожні 6 місяців з урахуванням змін майнового стану людини та середньомісячного сукупного доходу і виплачується до досягнення такою особою віку, з якого вона набуває право на пенсійну виплату.

Повний текст Порядку призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, опублікований на Урядовому порталі.

Рівнянам про пенсійну реформу: як впливатиме страховий стаж





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ