Ми у Facebook
21.08.2002, 20:08

Вся соборна Україна — на одному столі…

Виставка “Соборна Україна” відомого народного майстра Михайла Козачевського, що відкрилася цього понеділка у Рівненському обласному краєзнавчому музеї, вражає довершеністю представлених експонатів. Адже перед нашими очима — десятки кращих православних храмів країни…
Наразі ця виставка “подорожує” Україною. Сам майстер родом з Білої Церкви. Нині — пенсіонер. Робити макети храмів почав зовсім несподівано — у 1998 році сконструював годівничку для птахів у вигляді церкви. Після того руки ніби самі потягнулися до фанери, картону. Один за одним виростали макети церков, соборів, костьолів. Так з’явилася його відома не тільки в Україні, а й далеко за її межами, колекція.
А це — майже сотня експонатів. Оригінали багатьох з них були стерті з лиця землі радянським тоталітарним режимом.
Над кожним “храмом” майстер працює кілька тижнів, а над складнішими з них — й місяці. Скрізь, де він буває, роздивляється церкви. Згодом вони поповнюють його колекцію. Тож тут бачимо й Успенський собор Почаївської лаври, і Софіївський собор, і Володимирський, і львів-ську Успенську церкву…
На презентації виставки пан Михайло сказав: він працює, щоб показати красу України. Лише зрідка продає свої роботи, адже потрібно придбати фанеру, клей, цвяхи…
— Я об’їздив практично всю Україну. І скрізь намагався не пропустити храми, — говорить пан Михайло. — Також зустрічався з багатьма відомими політиками. Мова йшла про подальше збереження моєї колекції, про допомогу. Але конкретної відповіді ніхто мені не дав до цих пір.
На відкриття виставки Михайла Козачевського прийшли архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій, начальник обласного управління культури Ярослав Мельник та інші. На адресу митця лунало чимало теплих, щирих слів.
Слід зазначити, що Рівненщину в цій колекції “представляє” Богоявленська церква ХV-ХVІ століття міста Острога. Але, як запевнив майстер, у нашому місті він взяв фотографії Свято-Воскресенського та Свято-Покровського соборів. Тож ці храми незабаром поповнять колекцію.
Виставка в обласному музеї, за словами його директора Володимира Мушировського, буде триватиме до першого жовтня. Отож є прекрасна нагода відвідати її.





На правах реклами