Ми у Facebook
09.12.2002, 22:21

Трави: отрута чи ліки?

Із похолоданнями все більше людей звертається до лікарень. Та крім традиційної медицини дехто надає перевагу народним методам лікування різних захворювань. У жінок-травознавок на Центральному продовольчому ринку Рівного можна побачити десятки видів цілющих трав... Та чи будь-яка придбана трава завжди приносить здоров'я?
Багато хто після відвідин аптеки поспішає на ринок, щоб у бабусі з якогось села придбати цілющі трави. Не можна сказати, що продавців зілля тут багато, але все-таки є. І в кожної з них свій підхід до фітотерапії — науки про лікування цілющими рослинами. От і мешканка одного з сіл Гощанського району Єлизавета М. приїжджає в обласний центр, щоб продавати зілля, яке вона збирає і сушить протягом всього літа.
Як говорить літня жінка, народним травознавством займається вже п'ятнадцять років. Зацікавилась травами відтоді, як почали дошкуляти болі та різі у шлунку. Знайома порадила пити відвар звіробою та парила звичайного.
— Перш ніж почати таке лікування я прочитала літературу і вже через якийсь час мала не дві трави, які лікують болі в шлунку, а більше п'яти, — розповідає вона. — Потім почала збирати й інше цілюще зело. Сушу його на горищі.
На Центральному продовольчому ринку Рівного торгую чи не щодня. Іноді раджу покупцям придбати від тієї чи іншої хвороби не те, що їм хтось порадив, а інше зілля, бо маю вже досвід. Приходять до мене й постійні клієнти. Щодо цін на трави, то вони помірні. Бувають і такі випадки, коли навіть не повертаю затрачені гроші за проїзд у маршрутці й за торгове місце на ринку. Але день на день не випадає...
Якщо подивитись на "асортимент" трав пані Єлизавети, то він просто вражає. Є у неї на прилавку цикорій дикий, первоцвіт лікарський, іван-чай, полин звичайний, грицики, подорожник, звіробій, материнка, чебрець, чистець, деревій звичайний, пижмо звичайне, парило звичайне та багато іншого помічного зеленого асортименту.
От тільки чимало людей не довіряє народній медицині й віддає перевагу синтетиці. Дещо іншої думки, щодо продавців трав, відомий рівненський лікар-фітотерапевт Інна Брижань. Вона впевнена, що лише завдяки цим бабусям "тримається" ще фітотерапія. Але не всі вони дотримуються певних правил. Адже заготівля лікарських трав вимагає великих знань у цій галузі.
— Кожна рослина має свiй перiод, коли вона бiологiчно активна, — ділиться пані Інна. — Якщо зiбрати її не в той час, не в тому мiсцi, то вона втрачає свої цiлющi властивостi. Дуже важливим для рослини є й сушіння. Деякі жінки їх сушать під ліжками, в пилюці, а це неправильно. Отож чистоту рослини важливо враховувати, бо зараз, коли стiльки рiзноманiтних алергiчних захворювань, трави, купленi, наприклад, на базарi, можуть лише зашкодити хворому. Тому
я й стараюся збирати рослини
в екологiчно чистих мiсцях,
подалi вiд доріг, підприємств. Зараз у моїй "домашнiй аптецi" більш як 300 найменувань рослин.
Сьогодні віддавати перевагу природі чи хімії — справа кожного з нас. Але чи завжди одне й друге сприяє здоров'ю? Адже неправильна заготівля або вживання травних відварів та чаїв можуть навіть зашкодити здоров'ю. Тож із цим жартувати не слід.





На правах реклами