подати
оголошення


06.08.2003, 12:13

Чи треба пити молоко?

Людство п’є коров’яче молоко 6000 років, але досі полемізує: корисне воно чи шкідливе? Противники молока вважають, що у віці 5-7 років в організмі перестає вироблятися фермент лактоза, що допомагає розщеплювати молочний цукор та білок казеїн. Погано засвоєний казеїн відкладається “шумовинням” у судинах, суглобах, викликаючи гіпертонію, артрити, алергію. А при ослабленій печінці, кажуть, ще й провокує утворення каменів.
Пропагандисти молока мають факти, які доводять безсумнівну користь цього продукту. Були навіть лікарні, де колись лікували свіжим молоком. Біохімія молока дуже складна. Його основними компонентами є вода, жир, білки, лактоза (молочний цукор), мінеральні речовини. Ще є пігменти, ферменти, фосфоліпіди (речовини з жироподібними властивостями), гази. Молоко можна назвати емульсією жиру у воді. Молочний жир існує у формі мікроскопічних кульок. В одній чайній ложці молока їх є 15 мільярдів! Колір молока залежить від кольору жиру. Чим менша жирність, тим молоко голубіше.
Свіжим молоко буває недовго. Придумано безліч технологій тривалого збереження продукту. Яка ж технологія дозволяє максимально зберегти корисні властивості молока?

Яким воно буває?
Бочкове. Його звичайно привозять у міні-цистернах і продають за дуже низькими цінами у глухих дворах. Насправді продавати молоко, яке не пройшло стерилізацію, не можна. Адже бочку ніколи не зробиш стерильною, а тому в розливному молоці неважко знайти букет бактерій, включаючи кишкову паличку.
Пастеризоване молоко одержують, нагріваючи рідину до 67 градусів протягом 30 хвилин. Але, зберігаючи в такий спосіб молоко від скисання, частину вітамінів знищують. Деякі дієтологи резонно вважають, що таке молоко важче засвоюється, бо погано згортається в шлунку.
Стерилізованим називається молоко, яке практично піддавалося кип’ятінню. Промислова стерильність — це кількаразове нагрівання молока до 100 градусів. Тому виходить воно настільки “довгограючим”, що не псується у відкритому пакеті поза холодильником більше доби. Найсучаснішою обробкою молока вважається високотемпературна. Молоко нагрівають до 135 градусів протягом двох секунд, і одразу ж охолоджують. Фахівці вважають, що при такій обробці зберігається максимум того, що можна взагалі зберегти. На таких пакетах стоїть особливий знак чи літерне позначення: UHT

Як його
роблять?
Якщо ви вважаєте, що молоко з пакетів, яке ви п’єте, зовсім недавно видоїли з корівки, то доведеться вас розчарувати. Практично все молоко, що ми п’ємо, — порошкове. Для того, щоб це слово не різало слух і око, технологи придумали йому синоніми.
“Відновлене” молоко зроблене з концентрованого (продукт, з якого на 70-80% вилучена волога) чи сухого молока. У порошок просто доливають воду. “Рекомбіноване” створюють із трьох компонентів: сухого знежиреного молока, води і вершкового масла. Подібним чином створюються молочні пудинги, креми, легке масло. “Нормалізоване” — відкореговане до стандартної норми жирності. Адже ціни на молоко залежать від вмісту в ньому жиру. Шестипроцентне, найжирніше, молоко набагато дорожче, ніж 2,5%, однак не корисніше. Це факт. В Америці, наприклад, чим “синіше”, тобто знежиреніше молоко, тим воно дорожче, бо з погляду схиблених на шкідливому холестерині янкі воно цінніше для здоров’я. Кальцій та білок у ньому є, а зайвих калорій немає.
Часто на пакетах молока можна прочитати, що воно гомогенізоване. Це означає, що жир у молоці здрібнений — щоб у ньому не відстоювалися вершки. Розсмоктуюча рідина просто неестетично виглядає. На початку сімдесятих років американський вчений Остер зробив шокуючу заяву: гомогенізація молока дозволяє ферменту ксантиноксидазу проникати через кишечник у кровоносну систему, ушкоджуючи кровоносні судини, що веде до атеросклерозу.
Гіпотеза ця була відкинута іншими вченими на тій підставі, що сам людський організм виробляє в тисячі разів більше цього ферменту, ніж може привнести в нього гомогенізоване молоко. З погляду поживності гомогенізація жодних змін не приносить, за винятком того, що жир і протеїн у таких продуктах розщеплюються легше і швидше.
Щоправда, Остер був правий у тому, що процеси окислення можуть приносити шкоду людському здоров’ю і дієта для кожного з нас важлива. І все-таки при всій складності вибору: пити молоко чи не пити? офіційна медицина вважає однозначно: краще пити молоко, яке є, чим не пити ніякого. На початку 50-х років минулого століття в Америці ввійшла в моду кока-кола. Діти й підлітки перестали пити молоко. У результаті зараз це покоління п’є таблетки від остеопорозу, намагаючись увігнати в кістки відсутній кальцій. Випиваючи 0,5 літра молока в день, ви покриваєте добову потребу в білку на 20%, у кальції — на 72%, фосфорі — на 10%, йоді — на 22% і на 30% — у вітамінах.
Якщо ж пити молоко не хочеться, заміняйте його іншими молочними продуктами: сиром, йогуртом, кефіром, сиром.
Коментарі:




Бесплатка
Останні новини


Работа в Украине
Новини партнерів