Ми у Facebook
07.11.2003, 08:58

Любителям засмаги — солярії

Узимку, коли за вікном холод і негода, так хочеться опинитися на півдні, під лагідним сонечком, що пестить шкіру. Виявляється, для цього не обов’язково їхати за тридев’ять земель і витрачати купу грошей. Влаштувати собі літо серед зими можна у солярії.
Що таке солярій?
По суті це лампи, які створюють ефект штучного сонця. Сучасні установки відфільтровують агресивні ультрафіолетові промені розряду В — винуватців сонячного опіку — і діють променями А. Солярії бувають односторонні, двосторонні, горизонтальні та вертикальні. Їх поділяють також на лампи високого та низького тиску.
Зверніть увагу, коли в солярії міняли лампи. Середній строк їх служби 300-400 годин. Лампи, що відпрацювали свій строк, випускають промені, здатні спричиняти зміни у тканинах молочних залоз. А ще поцікавтесь, чи є в солярії фільтри, що захищають шкіру від шкідливого опромінення. Якщо ні — цей солярій вам не підходить.

Чи можуть бути неприємні наслідки?
Чи можна в солярії отримати опік? І не лише опік, але й інші неприємності. Наприклад, покритися прищиками, тобто отримати сонячну алергію, або порушити водний баланс шкіри. Впливає засмага і на стан ендокринної системи, отож якщо у вас проблеми з щитоподібною залозою або порушення менструального циклу, перш ніж іти в солярій, краще порадитися з лікарем. Якщо не знати міри, то через високу інтенсивність променів виникає ризик хронічних ушкоджень шкіри, наприклад розрихлення з’єднувальної тканини, зменшення її еластичності. Як наслідок цього — передчасне старіння шкіри. Крім цього, збільшується ризик виникнення реакції гіпертрофованої світлочутливості.
Але короткочасне перебування у солярії приємне та корисне. Під дією світла організм виробляє ендорфін — хімічну речовину, котра сигналізує мозку, що в організмі все гаразд. Медицина вже давно встановила, що нестача ультрафіолету (синдром світлового голодання) погіршує самопочуття, знижує працездатність, викликає дитячий рахіт, різко знижує активність захисних систем організму.

Протипоказання
Засмагати в солярії не рекомендується людям з чутливою, дуже тонкою шкірою (хоча в деяких випадках косметолог може скласти для вас безпечну індивідуальну програму). Штучні сонячні промені небезпечні для людей, які страждають на шкірні захворювання, приймають антидепресанти, мають багато родимок чи татуювань. Жінкам у критичні дні та під час вагітності про солярій краще забути.

Скільки треба сеансів?
Все залежить від типу шкіри, але не менше п’яти. За рік можна отримати не більше 50 сеанів. Це ж стосується і засмаги під сонцем.
Виробники соляріїв, базуючись на порадах медиків, рекомендують засмагати таким чином: при відсутності засмаги на природньому сонці — 10-12 сеансів по 20-25 хвилин через день двічі на рік (не частіше, аніж раз в півроку) і не більше 2-3 сеансів через три місяці. Якщо ж засмагали на сонці — один раз в рік 10-12 сеансів.

Якщо ви зібралися
В солярії ваше гасло — помірність. Прагнення бути схожою на чорношкіру красуню може закінчитися сумно. Опік у солярії дуже болючий, а рана від нього може залишитися на довгі роки. Якщо ви вирішили засмагати без одягу, то повинні переконатися, що будете лежати на чистій продезінфікованій поверхні (якщо солярій горизонтальний). Бережіть очі та груди! Це найчутливіші місця організму, котрим надлишок ультрафіолету не рекомендується. Часта засмага без спеціальних окулярів може негативно вплинути на зір і навіть викликати катаракту. Люди, що часто засмагають в солярії, скаржаться на ламкість волосся, тому візьміть із собою хустинку. І в жодному разі не забувайте перед сонячними ваннами прийняти душ та змити всю косметику, дезодоранти та парфуми.
Жінкам, що хочуть засмагати топ-лес, слід обов’язково захищати соски. Для цього в салонах пропонують спеціальні “диски”, або “спонжі”. У вертикальних соляріях їх закріплюють за допомогою спеціальних кремів.
Якщо ви хочете швидко отримати результат на відкритих частинах тіла, то вам підійде крісло-солярій для обличчя, декольте та рук. У таких соляріях лампи з А-опроміненням, які швидко окисляють меланін, і засмага проявляється швидше, але тримається недовго.
У “лежачих” (тунельних) соляріях, поєднані лампи з випромінюванням А і В, тож золотистий відтінок не лише швидко проявляється, але й залишається надовго. Сучасні моделі тунельних соляріїв обладнані системою кондиціювання та охолодження, панель управління дає можливість зменшувати потужність світлової лампи.
Вертикальні солярії зазвичай досить потужні, сеанс триває не більше 10 хвилин. До того ж вони більш гігієнічні (клієнту не доводиться торкатися їх внутрішньої поверхні).

Куди піти у Рівному?
Згідно з довідником “Золоті сторінки” у Рівному є три солярії. Взагалі то, донедавна їх було чотири, але солярій “Сонячний” припинив свою роботу. З тих, що залишились, можна порекомендувати солярій “Турбо”, що на проспекті Миру у будинку побуту, та “Альфа-сан”, що у готелі “Україна”.
Хвилина сонячного задоволення у Турбо” коштуватиме 1 гривню. Отже, перший початковий сеанс коштуватиме 5 гривень. Ефект буде помітний уже за 5 сеансів. Перевагою солярію “Турбо” є те, що він може працювати у 5 різних режимах, відповідно до різних типів шкіри. Крім того, сучані солярії турбо зазвичай оснащені системою кондиціювання.
Засмага в “Альфа-сані” не так сильно вплине на ваш гаманець — півгодини зимового пляжу коштуватиме 7 гривень. Хоча трохи насторожує півгодинний режим.
Третій солярій у Рівному — віртуальний. Телефон і адреса його у “Золотих сторінках” наявні, а от дотелефонуватися — годі. Як то кажуть, до обіду — ще немає, по обіді — вже нема.
Якщо ви вирішили влаштувати собі пляж взимку, насолоджуйтесь. Але не забувайте про почуття міри.





На правах реклами