Ми у Facebook
14.04.2005, 08:36

Ігор Пасічник пишається академією і сім’єю

Традиційне напутнє слово випускникам

Якщо запитати студентів Національного університету “Острозька академія”, кого вони вважають гідним наслідування та захоплення, відповідь переважної більшості молодих людей буде очевидною — ректора університету Ігоря Пасічника. І справді, відомий науковець, мудрий управлінець, а насамперед — яскрава особистість — чим не приклад для наслідування. Загорівшись ідеєю відродження Острозької академії, пан Пасічник зумів об’єднати навколо себе людей та створити університет, який ось уже десять років користується незмінним авторитетом. Однак пан Ігор може пишатися не лише університетом. Не менше захоплення викликає і його родина: кохана дружина Ядвіга, дві доньки — відомі на увесь світ музикант і співачка — та внуки.
— Пане Ігорю, чи задоволені ви тим, як розвивається університет?
— Відносно. Якщо говорити про розвиток університету, маючи на увазі студентів та викладачів, — я задоволений. Наша система вступного тестування дає можливість відібрати найкращих, найрозумніших, найсвідоміших абітурієнтів, які стають нашими студентами. І в результаті ми можемо гордитися всіма нашими випускниками, Що ж до викладачів, ви самі бачили стенд перед приймальнею. Шістнадцять молодих викладачів нещодавно захистили кандидатські та докторські дисертації — це теж хороший показник. Якщо ж говорити про матеріальну сторону, обладнання тощо, то тут є проблеми. Але, думаю, нині вони актуальні чи не для кожного ВНЗу. Щоправда, ми їх відчуваємо особливо гостро, адже існуємо всього десять років. І якщо згадати, як ми будувалися — з руїн, стає зрозуміло, чому нам складно. Донедавна найбільшою проблемою були гуртожитки, але нам передали військове містечко, і нині ми інтенсивно його “обживаємо”. Гірше те, що не вистачає аудиторного фонду. У центрі міста знаходиться недобудований будинок культури, в який колись вклали мільярди (що не заважає йому поволі руйнуватися). Тож ми робимо все можливе, щоб врятувати і добудувати його, хоча б поки накрити дахом, аби зупинити руйнування.
— Донині університет позиціював себе як пропрезидентський, чи актуально це і на часі?
— Знаєте, коли ми говоримо, що університет — пропрезидентський, то цей термін справедливий лише в тому сенсі, що мали місце п’ять указів Президента України, які торкалися Острозької академії. Президенти створювали цей університет: спочатку як колегіум, потім — як академію, університет, національний університет, надавали ВНЗу певну автономію. Тому університет і вважався пропрезидентським. А судячи з того, як університет підтримав Помаранчеву революцію та Президента Ющенка (до речі, поствиборчі події стали для студентів дуже добрим іспитом на зрілість та моральну стійкість), можу сказати, що й нині сміливо можемо називати Острозьку академію пропрезидентським ВНЗом. Тим паче, що Віктор Ющенко — почесний доктор Острозької академії, і в своїй автобіографії він завжди підкреслює цей факт. Думаю, що академія має всі підстави цим пишатися. Ще будучи головою Національного банку, пан Ющенко по-дружньому ставився до університету, приїздив сюди, зустрічався зі студентами. Та й крім того, саме завдяки йому ми отримали монету “Острозька академія”. На знак нашої вдячності Вікторові Ющенку, у вітражі нашої церкви вписана його монограма.
— Студенти академії досить активно взяли участь у помаранчевій революції, ви ж, Ігоре Демидовичу, були довіреною особою Віктора Януковича. Чи не виникало у вас зі студентами конфліктів на політичному ґрунті?
— Жодних конфліктів у нас не було. Що ж до звинувачень у співпраці з колишньою владою, які нині лунають на адресу ректорів ВНЗів, необхідно зрозуміти: вони очолюють державні вузи, а для того, щоб державний вуз функціонував, у будь-якому разі необхідно було якось співпрацювати із владою. Це однозначно. А тим більше, коли говоримо про Острозьку академію, яка відроджувалася з руїн. Природно, що ректор, хотів він цього чи ні, але мусив співпрацювати з державними органами. Тому мені, як і іншим ректорам, доводилося переступати через власну гордість і переконання, лише для того, щоб отримати підтримку та допомогу у розбудові університету. Іншого ж варіанту просто не було. Думаю, що будучи довіреною особою, я зберіг академію та її студентів від політичного тиску та баталій, які могли б мати місце. У нас не було політичної агітації, студенти могли вільно зробити свій вибір, і вони його таки зробили, коли одними з перших на Рівненщині підтримали страйк. Його підтримали і викладачі, і я в тому числі, бо переконаний: ректор має бути зі своїми студентами. Зараз мені дорікають співпрацею з владою і вимагають, щоб я пішов у відставку, погрожують страйком та наметовим містечком. Однак я розцінюю це лише як політичну розправу, спровоковану особистою неприязню. Зізнатися чесно, я вже думав про пенсію і, мабуть, до наступного року підготую людину, котра б замінила мене, та, можливо, залишу академію. Але цей крок робитиму самостійно, а не під тиском.
— Сподіваюся, ви пожартували, говорячи про пенсію…
— У принципі, я вже втомився. Чомусь життя мого покоління змушує постійно жити у почутті страху і приниження. При радянській владі боялися всіх і всього. Вже при незалежній Україні треба принижуватися у стосунках з владою та робити певні кроки, що не співпадають із власними позиціями. І от прийшов новий демократичний уряд, нарешті з’явилася надія на життя вільне від почуття страху, надія на спокійну працю. Я не побоюсь сказати, що на Рівненщині за всі роки Незалежності найбільше досягнення, і не тільки в галузі освіти, — це Острозька академія. Це феномен. І замість того, щоб допомагати його розбудовувати, підтримувати (на що я, природно, надіявся), нова влада лише вставляє палиці в колеса. Я не хочу ототожнювати всю владу в цілому, але на обласному рівні мене спіткало розчарування. Тому не виключаю, що незабаром передам справи іншій людині. Зрештою, наближається пенсійний вік.
— Чи не боїтеся ви, що без Пасічника академія втратить свою особливість, свій дух?
— Думаю, більшу частину того, що Пасічник міг зробити для академії, він уже зробив. Тому, якщо знайдеться людина, здатна продовжити традиції, а це насамперед некорумпованість, висока освітянська планка, академія нічого не втратить. Але про це ми можемо поговорити десь за рік — не раніше. Я ще хочу попрацювати на академію і дещо зробити для неї.
— Давайте, Ігоре Демидовичу, трохи відійдемо від політики та проблем. Кажуть, ви нещодавно вдруге стали дідом…
— Так, у мене народився ще один внук, його звати Назарчик, йому рік і два місяці. Уся наша родина дуже радіє такому поповненню. Маю ще онуку — Ніколіну, їй уже десять років. Це ще одна причина піти на пенсію — хочеться побути з внуками, приділити їм більше уваги, передати досвід. Час думати про інший віковий період…
— Коли дізналася про народження Назарчика, то здивувалася, бо не дуже уявляю, як при кар’єрі вашої доньки Ольги можна народити…
— Кар’єра співачки — справді специфічна, і часом треба вибирати: дитина чи сцена. Зрештою, при народженні дитини для співачки є ризик втратити голос. Але, дякувати Богу, Оля змогла і народити, і співати, як і раніше, у найпрестижніших оперних театрах світу.
— А хто ж пішов у декрет? Тато?
— Назарчикові батьки — Ольга та Юрій — примудряються і малого виховувати, і працювати. Назар їздить на гастролі. Йому ще року не було, як він уже “диригував” обома руками — його постійно оточує класична музика та спів.
— Ніколіна теж має чим похвалитися? Це правда, що вона брала участь у програмі “Крок до зірок”?
— Так. При академії створено дитячий центр мистецтв, де займаються діти під керівництвом Галини Гандзілевської. Для дитячого ансамблю написали пісеньку, і робота маленьких артистів була настільки професійною, що їх записали для програми “Крок до зірок”. До речі, найближчим часом їх виступ демонструватимуть по телебаченню.
— Тобто ви маєте усі підстави пишатися не лише своїми дітьми, а й онуками… Якийсь особливий підхід до виховання?
— Немає жодних секретів. У тому, чого досягли мої доньки, — насамперед їх заслуга та робота. Щодо виховання, то велика заслуга належить моїй дружині — вона виховувала дівчат у національному дусі. Діти ходили в українську школу, попри те, що там, де ми мешкали, поблизу була російська школа, і доволі престижна. Дівчата виховувалися на класиці — українській та світовій, можливо, саме це і вплинуло на їх вибір професії. Я пишаюся тим, що незважаючи на те, що Ользі пропонували змінити громадянство, вона залишається українкою, і будучи солісткою Варшавської камерної опери, завжди виступає від імені України. Я горджуся своїми дітьми, їхніми успіхами й тим, що навіть за кордоном вони залишаються українками, наприклад, теж брали участь у помаранчевій революції.
— Даруйте мені доволі особисте запитання: скільки років ви вже одружені з Ядвігою Августівною?
— О… (сміється) дуже багато. Ми вже добираємося до сорока років спільного життя.
— Ви вже розгадали секрет сімейного щастя?
— Ми його знали одразу: секрет сімейного щастя — у повазі одне до одного та взаєморозумінні. Решта набувається. Жодна сім’я не може бути ідеальною, і природно, що відбувається процес сумісного поборення труднощів. І це досить складний процес. Я радий, що в моїй родині ці процеси пройшли без болю. Дуже шкода, якщо сім’ї не витримують випробувань та розпадаються, особливо молоді сім’ї. Я завжди кажу своїм студентам: не поспішайте створювати сім’ю, бо це дуже серйозна справа — на все життя, тому, коли вже робиш цей крок, обміркуй його дуже добре.
— Багатьох людей сім’я паралізує: починаються побутові приземлені клопоти, і немає часу на політ — пошуки, звершення. Ви відчували щось подібне?
— Ніколи. Навпаки, сім’я мене завжди надихала. Усе, чого досягає людина, вона робить в ім’я чогось — за великим рахунком можемо говорити, що в ім’я Батьківщини, але кожен насамперед думає про близьких. Я прагнув робити щось заради дітей і дружини, а дружина — це моя підтримка, натхненниця.
— Як же зустріли свою натхненницю, пані Ядвігу?
— О, це досить цікава історія: Ядвіга Августівна викладала у Київському університеті, де я вчився, читала матаналіз. Вона була зовсім молоденькою аспіранткою, я — студентом. Так ми і познайомилися. Потім дружили два роки, зустрічалися, а згодом одружилися.
— Усе ваше життя ознаменоване університетом…
— Так, усе життя. Хоча трудову діяльність починав на заводі, І я радий, що пройшов через завод, через робітничі професії, через школу, потім — університет, науково-дослідний сектор, бо все, з чим довелося зіткнутися у житті, допомогло мені при розбудові Острозької академії. Коли треба було починати з нуля, я знав, як почати й куди рухатися.
— Якою ви вбачаєте головну місію свого життя, і чи можете сказати, що ви її виконали?
— Я вдячний Богу за можливість себе реалізувати, бо якби у моєму житті не було Острозької академії, то не зміг би себе реалізувати. Хоча спочатку планувалося самореалізуватися у монографіях, наукових статтях, аспірантах, однак, якби не цей університет, не вважав би, що реалізував себе. Острозька академія — це подарунок Бога, щоб я міг зробити щось хороше людям. Уже десять років, як головна моя мета — розбудова Острозької академії, некорумпованого почесного європейського університету.





На правах реклами