Ми у Facebook
05.05.2005, 15:54

Комп’ютерні ігри для тих, кому за 25

Спілкуючись із продавцями дисків у комп’ютерних клубах, вдалося з’ясувати чимало цікавої інформації. Як не дивно, але деякі жанри дорослих ігор мають “дитячі” назви: гонки, стрілялки, бродилки, пригоди. Інші категорії більш “серйозні”: офісні ігри, стратегії, шутери, квести, online-ігри. Спробуємо розібратися, що це таке із чим його їдять.
Офісні ігри
Це стандартні невеличкі ігри, які встановлюються автоматично і є на будь-якому комп’ютері. За статистикою, в них грають 70 відсотків користувачів. Продавець комп’ютерних дисків із магазину “Пересопниця” розповіла, що такі ігри, але вже у нових модифікаціях, також можна придбати або взяти напрокат. Дівчина пояснила, що існують окремі збірники спортивних та картярських ігор, які налічують понад 200 найменувань забавок. На думку фахівців, офісні ігри заспокоюють, дозволяють людині розслабитися, не напружуючи мізків — як під час перегляду мильної опери. Перше місце у рейтингу стандартних ігор незмінно тримає пасьянс “Косинка”. До речі, деякі такі забавки пристосовані для гри на роботі — вони мають кнопку Boss, яка при натисканні швидко згортає гру. Можна інколи й погратися у робочий час, щоб зняти напругу, але бажано, щоб це не впливало на результати праці.

Гонки, стрілялки, бродилки
Гонки — для аматорів віртуальних автогонок. Сама назва свідчить про суть гри. Короткі описи таких ігор на обкладинках дисків збуджують уяву. Наприклад: “Скажені перегони на неймовірній швидкості примусять вас втиснутись в крісло і нахилятися всім корпусом, намагаючись вписатися в поворот”. Автоперегони відбуваються по дорогах і бездоріжжю кількох типів місцевості. Є тут і засніжені гірські масиви, і пасторальні сільські райони, а також блакитні пляжі й спекотні пустелі. У паузах між заїздами можна настроїти параметри й змінити зовнішній вигляд машини, обравши фотореалістичну модель, що найбільше припала до смаку. Найпоширенішою грою нашого часу вважається “Need for Speed”.
Стрілялки — для справжніх чоловіків. Завдання гри просте: вбити супротивників, використовуючи різноманітну зброю. Значною перевагою гравця є те, що він має декілька віртуальних життів, а ворог — лише одне. Розробники передбачили навіть зміну статі гравця і суперників. Комп’ютерні клуби пропонують клієнтам новинки віртуальних воєн: “Counter Strike ”, “Delta Forсe”, “Call of Duty”. Більш удосконалені стрілялки з високими системними вимогами називають шутерами. Подавець дисків Сергій з інтернет-кафе “Аркада” порадив такі ігри цього жанру, як “Медаль за відвагу” та ”Wulfinshtan”.
Бродилки — для любителів лабіринтів. Вони створюються за мотивами літературних творів, на основі відомих кінофільмів і не тільки. Під час гри відчуваєш себе одним з героїв, обираючи заздалегідь його риси та можливості. Сенс гри — виконати поставлене завдання і дійти туди, не знати куди, щоб принести те, не знати що. Друга назва бродилок — квести. Ця категорія ігор ускладнює завдання бродилок — у змодельованій реальності гравець упізнає інших героїв, їх характери, потреби. Виконуючи певні завдання, він спрямовує свій шлях до головної мети — пошуку. Продавці пропонують побродити у лабіринтах ігор “Тихі пагорби”, “Сибірі”.
Пригоди. Споконвіку люди прагнули пригод, на жаль, у сучасному реальному житті їх не так багато, а от у віртуальній реальності — вдосталь. За словами фахівців, рівняни полюбляють ігри цього жанру, особливо такі як “Пірати”, “Готика-2”.

Стратегії
Продавець Юрій із пункту прокату дисків, що на центральній пошті, розповів про звичайні та покрокові стратегії. Це улюблені жанри ділових людей, вони потребують логічного мислення та втілюють у життя найбожевільніші стратегічні рішення. В основі всіх ігор стратегічного жанру лежить ідея ефективного управління обмеженими ресурсами, ресурсами будь-якого плану. Це і природні, і людські, і власні інтелектуальні ресурси гравця. З одного боку, гравець розвиває хід подій у змодельованому світі, а з іншого — гра, модель розвиває гравця. У цей момент гра перестає виконувати суто розважальну функцію, вона стає своєрідною навчальною програмою. Одноголосно в усіх комп’ютерних клубах називали гру “Козаки”, що поширюється в різних версіях та “War Craft” і “Generals”.

Online
Категорія, яку надає інтернет-послуга. Комп’ютерні клуби дають можливість гри у локальній мережі, тобто кількість гравців не перевищує кількість користувачів клубу у даний момент. А в Інтернеті є onlinе-ігри, де можна позмагатися глобально з гравцями інших міст, країн. Ігротех Юрій з інтернет-кафе “Аркада” запевнив, що одночасно у грі можуть бути задіяні понад 2000 користувачів. Кожен з них має свій псевдонім і звичайно стиль гри. Тому, якщо часто змагатися з одним супротивником, можна заздалегідь передбачити його наступний крок.

Ціни
У середньому ціна дисків коливається від 11 до 50 грн. Також можна купити диск, що був у користуванні, за 5 грн. Прокат одного коштує від 1,50 до 2 грн за добу, але в заставу просять залишати документ. Кількість дисків на документ зазвичай 10 штук. Ціна послуг інтернет-клубів стабільна — 3,60 грн за годину.
Отже, якщо ви вирішили відпочити від буденних справ, або просто вбити час — віртуальна реальність до ваших послуг. Сподіваємось, жанр гри ви вже обрали. Залишається завантажити потрібний диск у комп’ютер і забути про все.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ