Ми у Facebook
27.10.2005, 02:49

Проблему безробіття в області допомагатиме вирішувати Канада

Перспективний проект реалізовуватиметься в тісній співпраці з керівництвом області

Рівненська область вибрана для впровадження українсько-канадського проекту “Децентралізація управління професійним навчанням в Україні”. Мета проекту — підвищення ефективності та продуктивності професійного навчання.
Минулого тижня голова облдержадміністрації підписав меморандум співпраці Рівненської обласної державної адміністрації з представниками робочої групи проекту “Децентралізація управління професійним навчанням в Україні”.

Розрахований на п’ять років проект впроваджуватиметься Асоціацією місцевих коледжів Канади та Саскачеванським інститутом прикладних наук та технологій за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку. В Україні проект реалізується спільно з Міністерством праці та соціальної політики, Державним центром зайнятості. Партнерами проекту є також Міністерство освіти й науки та Міністерство економіки.

Аналіз ситуації на ринку праці України свідчить про певний дисбаланс між напрямами та обсягами професійного навчання й потребами ринку праці. Щоб підвищити рівень зайнятості в країні, треба відкоригувати цю невідповідність. Саме таку мету поставили перед собою автори проекту. Після ретельного відбору за 12 критеріями для реалізації вибрали три області: Дніпропетровську, Закарпатську та Рівненську.

— Приємно констатувати, що наша область виявилася в числі трьох областей, які були відібрані для реалізації цього проекту. Проблема безробіття загальновідома, із нею ми зіштовхуємося кожен день, тому перед авторами проекту непочатий край роботи. Ми ж у свою чергу, будемо сприяти, аби ресурси були спрямовані в найперспективніші сфери, — зазначив під час підписання меморандуму голова Рівненської обласної державної адміністрації Василь Червоній.

Як розповів координатор проекту в Україні Ігор Ілько, децентралізація управління професійним навчанням в Україні передбачає розроблення механізму визначення потреби роботодавців у кваліфікованій робочій силі з урахуванням особливостей регіону та її забезпечення за рахунок стаціонарних форм навчання в навчальних закладах Міносвіти й науки України та професійного навчання безробітних за направленням державної служби зайнятості. Проект упроваджуватиме механізми децентралізації фінансового та адміністративного менеджменту системи професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Важливим компонентом проекту буде налагодження дієвого партнерства навчальних закладів із роботодавцями, що сприятиме впровадженню ефективних та доцільних програм професійного навчання. Зокрема, буде проведено цілий ряд навчальних заходів з питань стратегічного планування, новітніх методик аналізу ринку праці, сучасних методик управління професійним навчанням. Проект надасть значний обсяг методичної, технічної та матеріальної допомоги навчальним закладам та організаціям, залученим до процесу професійного навчання.

— Окрім системних змін, які передбачаються здійснити в сфері профнавчання, проектом передбачено понад 400 тисяч канадських доларів на придбання обладнання в українські навчальні заклади та приблизно така ж сума на стажування українських фахівців у Канаді та країнах Центральної та Східної Європи, — зазначив Ігор Ілько.

Крім того, якщо вже не вийде канадцям допомогти українцям на Україні, то в Канаді наші співвітчизники можуть отримати роботу.

Якщо ви вмієте добре працювати руками, то можна спробувати займатися ремонтом квартир і офісів. Подивіться які сервіси пропонують професіонали з Alan Repair Services у місті Коквітлам.

Також в Канаді можна займатися фарбуванням. Команда Paint City пропонує у Брітанській Колумбії фарбування інтер'єрів та екстер'єрів.

Alan Repair Services та Paint City пропонують роботу для українців.






На правах реклами