Ми у Facebook
27.10.2005, 16:30

Йога як спосіб життя

Скільки разів ми обіцяли собі, що з понеділка почнемо бігати, качати прес та віджиматися від підлоги? Ось тільки після перших же занять розуміємо, що бігати з незвички — важко, а віджиматися — й поготів. І взагалі динамічні навантаження — не для нас. Але ж підтримувати форму все одно треба. От якби придумати ідеальний вид фізичного навантаження — дієвий і нетравматичний... Але вигадувати нічого не треба — бо вже тисячі років існує йога.
Більшість з нас, почувши слово “йога”, уявляють такі мізансцени: неймовірно гнучкі й худі, надзвичайно витривалі особи встають у немислимі пози, ходять по битому склу та розпеченому вугіллю. Насправді йога — це лікувальна гімнастика духу і тіла. І до подібних фокусів не має жодного стосунку. До того ж сучасні дослідження доводять, що йога — галузь знань не якоїсь однієї етнічної групи, а всього людства, просто в Індії ця наука найкраще збереглася.

На зарядку!
Сьогодні йогу вивчають і історики, і фізіологи. Доведено, що деякі вправи діють, як ліки. Спеціальні йогівські пози — асани — не лише тренують м’язи, а й регулюють роботу всіх внутрішніх органів та залоз. Та займатися цим самотужки нерозумно і небезпечно — потрібен викладач. До того ж, якщо ви хочете навчатися йозі, доведеться вибирати не тільки “гуру”, а й саму йогу — Хатха, Раджа, Кундаліні, Тантра, Агні тощо. У Рівному можна долучитися до групи, що займається Хатха-йогою.
— Зазвичай на заняття люди приходять з метою оздоровитися, набути доброї фізичної форми, — розповідає тренер з Хатха-йоги Тетяна Сімчук. — Через певний час, коли вони вже виконують асани без напруги, незручності та болю, вони замислюються і про духовний розвиток та шукають інших можливостей, які дає йога. Але передувати всьому повинне фізичне вдосконалення. Бо, як сказав один із вчителів йоги: часто душа хоче літати, а тіло не здатне.
Людське тіло вважається молодим, доки воно залишається сильним і гнучким. Досягти цього допомагають фізичні вправи. У йозі вправи статичні. Треба лише приймати різні пози — асани. Для того, щоб втримати асану, з незвички доведеться докласти чимало зусиль. За годину занять йогою ви спітнієте не менше, ніж після аеробіки. Поступово тіло пристосується до навантажень: розтягнуться сухожилля, зміцняться зв’язки і м’язи, суглоби стануть рухливішими.
Якщо ви вирішили серйозно займатися йогою, будьте готові до того, що доведеться змінити певні звички — жодного алкоголю, сигарет, кави та шоколаду (це штучні стимулятори, які впливають на природну вібрацію астрального тіла), жодного м’яса та тваринних жирів (йоги проти будь-якого убивства). Звісно, до таких радикальних кроків необхідно “дозріти”, а на початках достатньо вживати менше заборонених йогою продуктів, так ви швидше отримаєте позитивні результати від тренувань.

Вдих-видих
Крім води та їжі, людині потрібен кисень. Якщо легені слабкі чи людина дихає неглибоко, то у кров потрапляє мало кисню, від чого людина хворіє. Індуси дають цьому науковому факту своє пояснення. Вони вважають, що у повітрі міститься прана — життєва енергія. Якщо людина дихає глибоко, то його організм збирає і накопичує цю енергію. Правильне дихання йога виглядає так: треба повільно вдихнути носом повітря, намагаючись цілком наповнити легені, від діафрагми до ключиць. Потім — затримати подих на кілька секунд, а після цього так само повільно видихнути. Дихати потрібно плавно і розмірено, без поштовхів, при чому видих має буди довшим, аніж вдих. На думку йогів, таке дихання допоможе позбутися застуди, поліпшити травлення, роботу мозку і нервової системи.

Найголовніше — спокій
У йозі є вправи не тільки для тіла, а й для душі. Вони називаються медитаціями. Медитувати треба, щоб стати спокійним й урівноваженим, навчитися прислухатися до власного “я”. Викладачі йоги вчать медитувати щодня. Тоді не страшні ані втома, ані стреси, ані безсоння, ані депресії.
Займатися йогою можуть люди будь-якого віку без жодних обмежень, навіть вагітні жінки. Адже йога корисна абсолютно всім!





На правах реклами