Ми у Facebook
05.01.2006, 02:40

На “Рівнеазоті” зупинився один із цехів

а високовольтному порадили перейти на резервне паливо
Необхідність економніше використовувати енергоносій пов’язана з рішенням центрального оперативного штабу з вирішення можливих проблем через скорочення постачання газу, який очолює глава уряду Юрій Єхануров. Після понеділкового засідання штабу голова Рівненської облдержадміністрації Василь Червоній, який брав у ньому участь, повідомив про зменшення у січні для області лімітів газу. За його словами, якщо у грудні добове споживання блакитного палива Рівненщиною становило 5 мільйонів 548 тисяч кубометрів, то у першому місяці 2006 року воно скорочене до 4 мільйонів 428 тисяч. При цьому добове споживання газу промисловим об’єктам у січні зменшено до 1 мільйона 748 тисяч кубометрів, хоча у попередньому місяці щоденна норма становила 2 мільйони 475 тисяч кубометрів.

Облдержадміністрація відстоює ліміти
— Під час засідання я підняв питання про постачання газу ВАТ “Рівнеазот”, який як енергоносій використовує російський газ, — зауважив пан Червоній. — Тому думаю, що області збільшать ліміти блакитного палива, бо ситуація з постачанням російського газу, завдяки запрошенню Президентом міжнародних експертів, врегулюється.
Водночас голова Рівненської ОДА, який очолив обласний оперативний штаб, розпорядився створити аналогічні штаби в районах та містах районного значення Рівненщини. Василь Червоній також підписав протокол, яким доручив скоротити споживання газу споживачами області на 20%.
Підприємствам запропонували перейти на резервне паливо
У той же час десятьом підприємствам Рівненщини територіальне управління Інспекції з енергозбереження надіслало приписи про перехід на резервне паливо (мазут). Обов’язкову для виконання рекомендацію отримали також такі відомі товаровиробники, як ВАТ “РЗВА”, ВАТ “Одек-Україна” та ВАТ “Свіспан-Лімітед”. Як наголосив начальник територіального управління Микола Пронін, якщо підприємства знехтують приписами, спеціалісти інспекції виїдуть на об’єкти та самостійно переведуть їх на резервне паливо. За його словами, водночас цих товаровиробників зобов’язано щоденно надавати інформацію про добове споживання газу.
Попри непорозуміння України та Росії у газовому питанні, примусове обмеження газопостачання Рівненщини не відбувалося. Як підкреслив начальник Рівненського управління магістральних газопроводів “Львівтрансгаз” Богдан Булик, тиск, з яким газ транспортується в область, залишається стабільним. За його словами, таким чином, газопостачання Рівненщини відбувається в нормальному режимі.
— Від заходів щодо скорочення споживання газу населення області не постраждає, бо за нього розраховується майже на сто відсотків, — заявив пан Булик. — При цьому комунальні підприємства забезпечуватимуться лімітами блакитного палива у розмірі, який зможуть проплатити. За таким же принципом одержуватимуть газ і промислові підприємства.

“Рівнеазот” брак газу відчув найгостріше
Між тим, проблеми з газопостачанням досить сильно позначилися на діяльності хімічного гіганта ВАТ “Рівнеазот”. Як повідомив заступник головного інженера з виробничих питань Володимир Коваленко, третього січня припинив роботу цех складних мінеральних добрив, який займається випуском вапняково-аміачної селітри. При цьому виробництво аміачної селітри за добу зменшено до 1200 тонн, хоча може виготовляти 1528 тонн.
До цього призвело те, що з першого січня ВАТ “Рівнеазот” одержав менші ліміти газу, ніж необхідно. ДК “Газ України” став постачати 37,5 тисячі кубометрів газу за годину, хоча для нормальної роботи підприємству слід одержувати 60 тисяч кубометрів. А це при тому, що хімічний гігант за блакитне паливо наприкінці грудня перерахував газопостачальникам наперед п’ять мільйонів гривень.
Як наголосила керівник прес-служби ВАТ “Рівнеазот” Світлана Береза, якщо газова проблема ближчим часом не вирішиться, це може призвести до повної зупинки підприємства. Вона зауважила, що припинення роботи призведе до безробіття п’яти з половиною тисяч працівників підприємства та зупинки очисних споруд, яка стане великомасштабною екологічною катастрофою для мешканців Рівного.

У провінції
не хвилюються
А ось на Дубенщині нагнітання ситуації з газом ніяк не позначилось. Головний інженер Дубенського управління газового господарства Олег Заремба запевнив, що наразі Дубенщина проблем із газопостачанням не відчула. На газорозподільних станціях Дубна та Дубенського району тиск газу забезпечує належну роботу підприємств краю та справно подається до осель дубенчан. Поки що чітких вказівок стосовно економії газу та проведення відповідної роботи із населенням “Дубногаз” також не отримувало. Натомість, за інформацією компетентних джерел, нині Дубенська райдержадміністрація щоденно звітує в область про об’єми використаного газу та займається активним пошуком альтернативних джерел палива.
— Попри те, що російський “Газпром”, вірний обіцянці, скоротив для України поставки газу 1-2 січня, тиск газу на дубенських ГРП не лише залишився у нормі, а й частково зріс, — відзначає Олег Заремба.





На правах реклами