Ми у Facebook
05.01.2006, 02:38

Кого у Рівному беруть на роботу?

Працівники робітничих професій потрібні завжди, а останнім часом — особливо: виробництво піднімається, і хороші робочі руки стають на вагу золота

З нагоди 15-ї річниці заснування Державної служби зайнятості міський центр зайнятості Рівного днями провів у Кінопалаці “Україна” День зайнятості. Кореспондент “ОГО” побувала на цьому інформаційно-просвітницькому заході, щоб з’ясувати, яку саме роботу шукають нині безробітні рівняни й що можуть запропонувати їм роботодавці.
Мільйон
робочих місць створимо разом
— Служба зайнятості відзначає ювілей не урочистими зборами, а спираючись на засади загального соціального страхування, проводить по всій Україні ярмарки вакансій, “круглі столи”, виїзні дні центрів зайнятості з метою інформування громадськості про весь спектр послуг працевлаштування, — розповідає начальник відділу організаційної роботи та взаємодії із соціальними партнерами і громадськістю обласного центру зайнятості Ольга Токова. — Заходи проходили під загальним гаслом “Мільйон робочих місць створимо разом”. Так, приміром для Рівненщини на 2005 рік було поставлено завдання створити 18 тисяч робочих місць, хоча за 11 місяців вдалося створити по області 19,6 тисячі місць. Цьому сприяла співпраця влади, роботодавців та центрів зайнятості, зокрема, дотації роботодавцям для працевлаштування безробітних та сприяння у започаткуванні власної справи.
— Однією із головних причин безробіття стала розірвана ланка співпраці між навчальним закладом та базовим підприємством, — додає заступник директора Рівненського міського центру зайнятості Володимир Свирид. — Центр зайнятості став своєрідним індикатором у наближенні безробітних до роботодавців. За останні роки потенціал служби зайнятості значно зріс, а розширення форм співпраці з роботодавцями і незайнятим населенням допомогло багатьом безробітним знайти своє місце роботи.
Молодь не хоче працювати фізично?
... Прямую до стендів, де надають консультації з працевлаштування. Так, безробітний Антон має 28 років водійського досвіду і шукає роботу із платнею півтори тисячі гривень. Та часто так буває, що обіцяна зарплата та умови праці не співпадають із реальністю, стверджує він. Як пояснила начальник юридичного відділу міського центру зайнятості Ольга Рожко, запобігати непорозумінням варто на початку працевлаштування, а всі моменти узгоджувати, ознайомившись із наказом про прийом на роботу. Трапляється, що роботодавці не платять обіцяної зарплати через недостатній рівень кваліфікації працівника. Проте, з часом, працівник професійно зростає, що й сприяє підвищенню оплати праці.
— Заробітна плата стала головним критерієм вибору вакансії багатьох безробітних, крім того, громадяни зважають на специфіку та умови праці, — стверджує головний спеціаліст міського центру зайнятості Ольга Повшук. — Слід зауважити, що молодь не поспішає влаштовуватись на роботу із фізичним навантаженням. Молодих людей цікавить інтелектуальна праця з високою зарплатнею.

Начальником відразу не стають
Найбільше молоді зібралося біля стендів із вакансіями службовців. Про бажану роботу розповів безробітний Михайло Юрчик, що має кваліфікаційний рівень бакалавра зі спеціальності фізика, математика. Михайло хоче влаштуватись на роботу із зарплатнею 500-700 гривень, та нічого підходящого не знайшов. Його задовольняє інтелектуальна праця. За допомогою пошукового обладнання тач-скрін хлопець знайшов вакансію викладача із зарплатнею від 300 до 500 гривень, та він не підходить за віком, адже викладати пропонують людині від 25 років.
Безробітна Наталія Гандзюк після декретної відпустки шукає роботу бібліотекаря або секретаря керівника. Для неї сьогодні запропонували посаду секретаря із заробітною платою 350-400 гривень. Наталія запевнила, що розмір зарплати для неї не має великого значення. Для початку головне — прижитись у колективі. Вона розуміє, що начальником одразу не стають і готова починати з найпростішого. Проте, молода мама керується власним критерієм вибору — вона шукає роботу в першу зміну, щоб вистачало часу на дітей та щоб її професійний рівень влаштовував роботодавця.
— Найчастіше керівників підприємств не задовольняє низька кваліфікація безробітного, — пояснює головний спеціаліст відділу взаємодії з роботодавцями міського центру зайнятості Оксана Іванюк. — Проте, служба зайнятості пропонує перенавчання та підвищення кваліфікації кадрів на замовлення роботодавця.

Безробітні просять роботодавця... відмовити їм
Про специфіку підбору кадрів розмовляємо з інспектором відділу кадрів ТзОВ “Літа Плюс” Галиною Назарук.
— Сьогодні пропонуємо роботу вантажникам, охоронцям та касиру торгового залу, який має змогу постажуватись п’ять днів, щоб вивчити програму з обслуговування. До того ж, коли людина не засвоїла програми за цей термін — можна його продовжити. А головним критерієм прийому вважаємо досягнення працездатного віку (18 років). Зі службою зайнятості плідно співпрацюємо від 2002 року. За цей час встигли відмітити, що хронічною хворобою безробіття стає бажання багатьох зберігати статус безробітного і отримувати допомогу. Цей факт підтверджують прохання безробітних про відмову, котрі іноді приходять від центру зайнятості на запропоновану вакансію і просять їм… відмовити. Коли ж безробітного не влаштовує режим роботи — ця вакансія не для нього.
— Та немає безталанних людей — є люди, що займаються не своєю роботою. Правильно зорієнтуватись допоможуть спеціалісти із профорієнтації служби зайнятості, — вважає заступник начальника відділу активної підтримки безробітних міського центру зайнятості Лариса Масталярчук. — У світі існує близько десяти тисяч професій, які умовно можна поділити на п’ять сфер діяльності. А яка з них максимально відповідає індивідуальним схильностям людини — допоможе визначити спеціальне тестування. Крім того, сьогодні на одне робоче місце претендує не один десяток безробітних. Щоб витримати конкуренцію, необхідно вміти подати роботодавцю свої найкращі здібності у резюме та на співбесіді. Цього можна навчитись на семінарах ефективного пошуку роботи. До речі, кожен може записатись на тренінги з техніки ефективного пошуку роботи, зустрічі з роботодавцями та представниками навчальних закладів, що доступно навіть для незареєстрованих у центрі зайнятості. Адже робота існує для тих, хто її шукає, — запевняють фахівці служби зайнятості.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ