Ми у Facebook
05.01.2006, 08:27

Вибираємо коштовності разом з “ОГО”

Перли чудово поєднуються з діамантами, білим золотом та платиною

Ювелірні магазини Рівного рясніють від стримано-класичних золотих гарнітурів та яскравих виробів із неймовірним розсипом самоцвітів. Покупці все рідше керуються тільки ціною та привабливістю виробу – їх цікавлять і якісні характеристики прикрас.
Срібло – доступно й актуально
До коштовностей відносять метали та каміння, які своєю красою, унікальними властивостями чи надзвичайною рідкістю вигідно відрізняються від інших природних мінералів. Срібло — найбіліший з усіх металів, що використовуються в ювелірній справі. Воно належить до групи дорогоцінних металів, оскільки рідко зустрічається у природі та в нормальних умовах стійке до окислення. Срібло дозволяє художникам-виробникам із легкістю визначати стиль та дизайн моделі. А така невигідна особливість срібла, як “почорніння”, вміло використовується ювелірами як один із своєрідних елементів декору. Метал гарно поєднується із золотом та непрозорим камінням, що відтіняється сріблястістю металу. Високопробне срібло називають стерлінговим, воно містить 92,5% чистого срібла та 7,5% неблагородного металу, зазвичай міді. У Рівному величезний вибір прикрас із срібла. Асортимент виробів завдяки невисокій ціні металу швидко та часто поновлюється.

Платина – дорого
та елітно
Платина — метал сріблясто-білого кольору, який за твердістю перевершує срібло та золото. Популярність платини пояснюється пластичністю, зносостійкістю та грою кольору. Платина ефектно виглядає у поєднанні з дорогоцінним камінням, особливо діамантами. Метал надзвичайно дорогий через довготривалість та складність процесів добування й обробки. Проба сплаву із платини визначає техніку виготовлення прикраси, тому один виріб може містити платину різних проб від 900 до1000.
— Вироби з платини надзвичайно дорогі через свою ексклюзивність, — пояснює директор салону-магазину “Женева” Ірина Пальонова, — тому колекція прикрас із платини у Рівному не представлена широко. Проте всі бажаючі можуть придбати такі прикраси на замовлення.

Золото – не завжди жовтого кольору
Останнім часом ювеліри використовують золото широкої гами кольорів, починаючи від білого (сплав золота з нікелем чи паладієм) і закінчуючи чистим золотом 1000 проби. Колір золота залежить від лігатури сплаву. Проба визначає цінність прикраси та кількість чистого золота у ній. В Україні традиційно поширені вироби із золота 585 проби. Цікаво, що колір цієї проби може коливатися від яскраво-червоного завдяки міді до білого та блідо-зеленого через вміст срібла. Часто використовується золото рожевого, голубого, сірого, зеленого, фіолетового кольору, причому така багатоколірність деколи поєднується в одному виробі. У Рівному можна придбати прикраси — поєднання білого та жовтого золота.
Останнім часом тенденції ювелірної моди змінилися, й асортимент магазинів у Рівному перестав бути однаковим. Тепер у ювелірних відділах можна побачити багато оригінальних прикрас. Під впливом серіалу “Клон” великою популярністю почали користуватися моделі східного дизайну.

Діаманти –
без мікроскопа
не роздивитись
Діаманти здавна вважалися особливо цінним камінням. Вони відрізняються надзвичайною міцністю та дивовижним блиском.
— Рівняни активно цікавляться і замовляють вироби з діамантами, — каже майстер салону “Ювелір” Микола Саковський.— При виготовленні прикраси, як правило, великі камінці стають єдиною оздобою персня чи сережки, а маленькі використовуються групою. Тому в одному виробі може промінитися тридцять та більше маленьких камінців.
Як відомо, діаманти бувають прозорі та кольорові. Про абсолютно прозорі, без дефектів, діаманти говорять, що вони “чистої води”. Такі камені цінуються дуже високо. Існують діаманти різноманітних відтінків: червоного, рожевого, блакитного, зеленого, фіолетового, жовтого і навіть чорного. Найцінніші — з голубим відтінком. Кольорові камінці зустрічаються набагато частіше і коштують дешевше своїх безколірних братів. Діаманти зі слабким жовтуватим відтінком називаються каменями “нечистої води” і цінуються найнижче.
При оцінці кольору важлива насамперед його яскравість і чистота. Чистота діаманта залежить від кількості вкраплення вуглецю або чужорідних кристалів. Чим менше їх — тим чистіший діамант. Більшість подібних дефектів не видно неозброєним оком, і щоб визначити їх, потрібне спеціальне збільшення. Цікаво, що відрізнити діамант від інших неблагородних прозорих камінців складно, адже сучасні технології дозволяють виготовляти різноманітні яскраві “штучки”, що розсипають світло ще краще ніж його природний прототип. Щоб не стати власником підробки, при купівлі прикрас з діамантами краще всього звернутися до експерта.

Перли – витончено
і з блиском
З глибокої давнини перли вважалися коштовним камінням. Вони поділяються на природні й культивовані та на морські й річкові.
— Природних перлів у продажу мало, і коштують вони надзвичайно дорого, — розповідає продавець магазину Київського ювелірного заводу Ірина Уманець. — Усі перли, які представлені у рівненських магазинах, — культивовані. Їх вирощують на спеціальних плантаціях. Ціна такого каміння залежить від величини перламутрового шару.
Відрізнити природний камінь від культивованого надзвичайно складно, і зробити це можна тільки за допомогою рентгенівського проміння.
Колір перлин в основному білий з жовтуватим чи блакитним відтінком. Зустрічаються також чорні, блідо-зелені, блідо-рожеві, червонуваті камені. Вони чудово поєднуються з діамантами, білим золотом та платиною. При виборі перлин варто звернути увагу на їх величину, форму та блиск. Найвище цінуються камені правильної круглої форми з яскравим перламутровим блиском.





На правах реклами