Ми у Facebook
01.06.2006, 10:28

Учені одержали візуальне зображення думки

Японські вчені домоглися істотного прогресу у вивченні мозкової активності та способах її реєстрації. Завдяки проведеним фундаментальним дослідженням, ідея одержання візуального зображення того, про що думає людина, стала реальністю.
Раніше для реєстрації активності мозку піддослідного доводилося застосовувати спеціальний шолом з електродами та користуватися різними додатковими інтерфейсами. Тепер процедура спростилася, хоча не втратила “лабораторності”. На спеціальному моніторі вчені змогли спостерігати в реальному часі все, про що думав учасник експерименту.
Звичайно, “абсолютного мозкового сканера” з пристрою поки що не вийшло, чого б хотілося спецслужбам деяких країн. Але повторюваність результату склала вражаючі 85%. Людині досить було лише подумати, в цей час прилад розпочинав уловлювати найтонші зміни магнітного поля мозку й вже через сім секунд його думки матеріалізувалися в цифрове зображення на екрані.
Особливо важливим видається те, що для використання апарата не потрібні будь-які тренування або трудомісткі операції. Розробка допоможе вченим у подальших дослідженнях функцій людського мозку, не залишаться осторонь і питання медицини.





На правах реклами