Ми у Facebook
30.08.2006, 20:05

“Речовий ринок був, є і буде!”

На початку вересня виповнюється 10 років одному з найвідоміших підприємств Рівного — ЗАТ “Речовий ринок”. З нагоди ювілею керівники підприємства поділилися з журналістами спогадами про початок роботи ринку та розповіли про зміни, які відбуваються там нині.
— Речовий ринок на вулиці Замковій створювався як тимчасовий, аби розвантажити продовольчий, — згадує голова спостережної ради акціонерного товариства Олег Ткачук. — Адже у той час поряд торгували одягом, запчастинами та продуктами харчування. Проте, як кажуть, немає нічого більш постійного, як тимчасове.
Вже на початку розвитку ЗАТ “Речовий ринок” створив 62 робочих місця, що немало й на сьогоднішній день, а на середину 90-х — і поготів. Нині ж свої торгові точки на ринку розмістили півтори тисячі підприємців. Обслуговуванням та охороною їх займається приблизно 150 працівників ринку.
— У нас працює чудовий колектив, — говорить генеральний директор ЗАТ “Речовий ринок” Володимир Рабінюк. — Це ядро, яке складалося роками. Тому у нас панують перш за все людяні відносини. Разом ми пережили чимало. Було хороше й не дуже. Хочу подякувати колективу у першу чергу за розуміння та терпіння.
Нині “Речовий ринок” у стадії змін. Звичні контейнери перетворюються на комфортні бутики. Щоправда, процес рухається не так швидко. За словами Олега Ткачука, зараз робота проводиться не з нуля. Йде перебудова ринку, а такий процес трохи довший. Рішення про зміну вигляду ринку визрівало довго, адже два роки тому підприємці покидали його, скаржачись на некомфортні умови. Сьогодні утворилася ціла черга з підприємців, які чекають будівництва бутиків. Адже акціонерне товариство будує, враховуючи побажання замовників.
Проте керівники впевнені, що весь ринок не може бути у бутиках. Тому у плані будівництва закладено створення і звичних нам контейнерів. Це пов’язано, у першу чергу, із різними статками людей. Товари у контейнерах дешевші, бо й ціна за їх оренду значно менша.
Досить скептично ставляться керівники ринку до перенесення торгівлі у підземний перехід на Театральній площі. Таке будівництво, кажуть, коштує дорого, і фінансувати його саме місто навряд чи зможе. Основний тягар, на іхню думку, ляже на плечі підприємців, які орендуватимуть там бутики. Та й сама орендна плата, зазначають, буде набагато більша, ніж зараз на ринку. Це ж стосується й торгівлі у магазинах.
— Ми не проти конкуренції (мова йде про “Grand Базар”, різноманітні пасажі та бутики у переходах – авт.), — говорить пан Володимир. — Проте ринок, як підприємство, так і саме поняття, набагато ближче нашому народу. До того ж той самий товар тут можна придбати за меншу ціну, ніж в інших торгових точках. Тому можна точно сказати: ринок був, є і буде!
Керівники ринку, як самі стверджують, одягаються лише тут. Жартують, що підприємці навіть “по блату” ціну спустити можуть. Про якість та вибір товару не турбуються. Переконані: тут все як годиться.

Володимир Рабінюк, генеральний директор ЗАТ “Речовий ринок”:
— Становлення нашого підприємства відбувалося, як і у всіх, не без труднощів. Як і скрізь, доводилося під багатьох підлаштовуватися. А як зробити, аби все добре було? Будівництво розпочинали на порожньому місці з купки щебеню та міркувань про огорожу. Всі кошти, які платили підприємці, тоді витрачалися на бетон, столи, дах… Це було хаотичне будівництво. Про прибутки й мови не було років з п’ять.
Зараз на зміну хаосу прийшло будівництво планове. Змінилася мета та якість будівництва, а проблеми залишились майже ті самі. У того кіоск завеликий, а іншому площі не вистачає… Знову треба намагатися догодити всім підприємцям, нікого не образити. Щоправда, нині з фінансуванням проблем немає.
Вдалося нам спростувати численні чутки про можливе закриття, перенесення чи продаж комусь ринку. “Речовий ринок” буде міським, і прибутками, які зараз він має, ділитиметься з містом.
Десять років — вік немалий. Багато досягти вдалося. Але є й чого чекати. Сподіваємося на стабільність. І не лише ми — керівники — а й люди, які тут працюють. Та перш за все чекаємо стабільності у державі. Тоді й ми зможемо спокійно робити свою справу.

Олег Ткачук, голова спостережної ради ЗАТ “Речовий ринок”:
— Я підприємець з чималим стажем. Тому до таких самих комерсантів, як я, ставлюся з повагою. Є чимало підприємців, які починали разом із нами, росли одночасно з ринком. Тепер частина має кілька торгових точок, частина відкрили свої магазини чи навіть супермаркети. Є й такі, що досягли успіху в Хмельницькому, Харкові, Києві. Певною закономірністю стало те, що люди, яким ми колись допомагали, зараз при потребі допомагають нам.
Часто чую дорікання, що ми ділимо між собою прибутки. Насправді ж акціонерне товариство створене не однією чи двома людьми. Ми розподілямо їх між усіма акціонерами. Все чесно і на законнних підставах. Адже правильно отримувати прибуток, якщо раніше щось вклав у справу.
“Речовому ринку” днями виповнюється 10 років, до того ж у неділю святкуватимемо День підприємця. Хочу привітати усіх працівників цієї галузі та побажати процвітання діяльності, великих прибутків та розумних податків.

Валентин Королюк, перший заступник голови Рівненської обласної ради, перший керівник ринку:
— Динаміка розвитку підприємства не може не вражати. ЗАТ “Речовий ринок” не стоїть на місці, постійно намагається покращити якість надаваних послуг. Відтак і користується заслуженою довірою та повагою у рівнян та гостей міста. Підприємство вже стало однією з візитних карток Рівного. І думаю, що десять років — це тільки початок.
Я сам починав з речового ринку. Довгий час був його керівником. Тому на власному досвіді знаю, як нелегко керувати таким специфічним підприємством. Радує те, що нинішні керівники гідно продовжують мої починання. Речовий ринок поступово перетворюється у солідний торговий центр, яким місту можна пишатися.
Добре розумію, як нелегко зараз приватним підприємцям, але їхня справа потрібна для розвитку економіки країни. Тому не треба опускати руки. Сподіваюсь, що з часом законодавство піде назустріч підприємцям. Щиро вітаю всіх працівників ринку з десятирічним ювілеєм та Днем підприємця, що святкується 3 вересня. Дякую сьогоднішньому керівництву ЗАТ “Речовий ринок” за розбудову та розвиток справи, біля витоків якої ми стояли.





На правах реклами