Ми у Facebook
07.03.2007, 00:00

“Будинок Одягу” готується здивувати кардинальним оновленням

Знайомий рівнянам вже понад тридцять років комплекс має перетворитися на багатофункціональний сучасний ансамбль. Буде в ньому супермаркет, підземне торговельне містечко, крамниці, ресторан, кафе, розважальний центр, дитячий майданчик.
Нове життя улюбленого магазину
Невдовзі відомий чи не кожному рівнянину магазин “Будинок Одягу” зміниться. А чому, власне, супермодні комплекси мають бути тільки на околицях? Традиційний “центровий” покупець теж хоче оновлення. Це наштовхнуло власників на думку про створення сучасного торгового центру, який би відповідав усім вимогам — з комерційної, архітектурної, містобудівної та соціальної точок зору.
— “Будинок Одягу” відкрив свої двері відвідувачам ще у 1974 році. Час невблаганний. Магазин постарів і фізично, і морально. Тож так чи інакше пора його реконструювати. Враховуючи те, що ми розташовані у найбільш активній частині міста, де є і зони відпочинку, і традиційні місця шопінгу, вирішили не просто розширити магазин, а запропонувати рівнянам дещо принципово нове, незвичне для нашого міста, — розповідає почесний президент АТЗТ фірма “Одяг” Олександр ОВЕРЧУК.
До такої серйозної справи і підхід потрібен зважений. Тож вперше на розгляд містобудівної ради була представлена маркетингова концепція. Йшлося не лише про технічні показники, геологічні дослідження (для спорудження підземного комплексу), а й визначення потрібності задуманих змін, рівень соціальної значимості майбутнього комплексу, комерційну привабливість, доцільність вкладення коштів тощо. Адже заплановане потребує чималих капіталовкладень — майже 10 мільйонів доларів. І хоча таке велике вкладення пов’язане з великим ризиком, але інвестиція є запорукою розвитку не лише компанії, а й міста в цілому, — переконаний Олександр Оверчук. До речі, він розповів, що фінансове забезпечення інвестиційного проекту здійснюватиме фірма “Одяг” за участі українських фінансових структур.

Виросте і вверх, і вглиб
Заплановано надбудувати третій поверх до вже існуючого магазину. Крім того, під сквером, що праворуч від “Будинку Одягу”, спорудять підземний торговий центр із виходом на Соборну. Можливо, з часом його з’єднають галереєю із підземним містечком, яке споруджуватимуть під Театральною площею. Проектні роботи виконує київська компанія “Слав-Інвест”, яка має багато цікавих реалізованих проектів у столиці.
— Наші пропозиції отримали схвалення міської влади. Містобудівна рада в цілому схвалила передпроектні пропозиції, а міська рада виділила земельну ділянку. Тож нині триває проектування. Назвати точну дату початку та завершення будівництва важко, однак ми намагатимемося не перетворювати спорудження центру на “будівництво століття”, довгобуд, — зазначає керівник фірми “Одяг”.
У новому торговому центрі буде все необхідне: продуктовий, книжковий та аптечний супермаркети, крамниці, великі бутики відомих брендів, які поки що не представлені в Рівному, дитячі майданчики, фаст-фуд, ресторан.
Стосовно назви нового торгового комплексу, то поки що остаточного рішення немає. Щоправда, автори проекту схильні залишити стару. Адже “Будинок Одягу” — це не просто назва, це вже звичний для багатьох рівнян бренд.

Поруч
із храмом місце благословенне…
Ініціатори проекту планують не тільки розширити існуючі торгові площі. Одним із напрямів реконструкції є облаштування скверу поруч із “Будинком Одягу”.
— Головний момент, який впливає на сприйняття проекту, — це сусідство магазину зі Свято-Воскресенським собором. Адже це не лише храм, а й пам’ятка архітектури. Ми консультувалися з духовенством і врахували їхні зауваження та пропозиції. Виходили з того, що храм займає домінуюче положення. Поставили архітекторам завдання: розділити потоки людей, які прагнуть духовного та матеріального, створити внутрішній церковний дворик, аби ті хто йде до храму, не пересікалися з тими, які прямують до магазину. Тому центральний вхід до комплексу змістили вбік, а фасад, який виходить на собор, зробили індиферентним, фоновим для собору. Головним аспектом при створенні проекту для нас було те, що головною спорудою на цій площі був, є та завжди буде собор, — наголошує Олександр Оверчук.
Крім того, змінить свій вигляд і сквер, який тягнеться від Соборної аж до сходів, що ведуть на майдан Короленка та до парку Молоді. Будуть тут зручні лавочки, зелена зона, літнє кафе тощо. На місці каменю, який нині стоїть у сквері поруч із вербами, встановлять пам’ятник “Кобзарю” у вигляді гранітної розгорнутої книги. Автори проекту сподіваються, що оновлений сквер стане зручним місцем відпочинку.
— Нині сквер, площа Короленка і парк Молоді — це просто транзитна зона, яка не відповідає своєму функціональному призначенню. Ми ж хочемо створити гарне місце, куди людям хотілось би прийти. Щоб молодь призначала побачення біля “Кобзаря”, щоб можна було посидіти у кафе з друзями чи привести дітей у сквер на прогулянку. Сподіваємося, що комплекс та сквер стануть популярними та улюбленими для багатьох поколінь рівнян, — переконаний Олександр Оверчук.





На правах реклами