Ми у Facebook
20.12.2007, 00:00

Рівняни розповіли про традиції святкування Нового року у різних країнах

У Новий рік вулиці міст країн світу заповнюються святковою ілюмінацією та прикрасами, і всі міста від Риму до Токіо перетворюються на справжню різдвяно-новорічну казку. Турист, який у цей час потрапить до котроїсь із країн, зможе помилуватися не тільки святково вбраними вітринами магазинів, кав’ярень та ресторанів, а й на собі відчути колоритну, овіяну легендами старовини, атмосферу зустрічі Нового року.

У Європі можна “поженихатися”
За словами представників туристичних агенцій, найноворічніші святкування Нового року відбуваються у Фінляндії. Адже тільки там, у невеличкому селищі Лапландії — Рованіємі, що розташоване на найполярнішому крузі, за переказами, живе справжній Дід Мороз. Саме звідси він вирушає у святкову ніч, щоб роздати всім подарунки. Відпочиваючи на Новий рік тут, турист матиме нагоду побачити на власні очі його господарство, поспілкуватися із кумедними гномами у червоних ковпачках, які допомагають Санта Клаусу — таке ймення там носить Дід Мороз. Кожен, хто відвідав це місце, обов’язково покатається на оленячих та собачих упряжках. А любителі екстріму можуть навіть провести ніч у будиночку із льоду.
— У Франції дітлахи чекають французького Діда Мороза — Пера Ноеля. Він приходить у новорічну ніч і залишає подарунки у дитячому взутті, — розповідає директор РФ Мережі туристичних агенцій “Галопом по Європах” Олег ГУБНИЦЬКИЙ. — У цій країні обов’язково печуть новорічний пиріг. Той, кому дістається біб, запечений у ньому, отримує титул бобового короля. У святкову ніч всі підкоряються його наказам. За традиціями, хороший господар-винороб обов’язково повинен стукнутись своїм келихом з бочкою вина, привітати її зі святом і випити за майбутній урожай.
А в Австрії, за словами Олега Губницького, прийнято дарувати фігурки і надсилати поштові листівки із традиційними символами щастя. До таких символів належить і свиня. Вважається, що для того, щоб бути щасливим, треба з’їсти шматок голови чи свинячого рила.
— В Іспанії проводиться різдвяна лотерея, яку за напругою пристрастей можна порівняти з коридою, — зауважує Олег Губницький. — А також у Барселоні та Мадриді досі у новорічну ніч у багатьох розважальних закладах продають квиточки з іменами гостей обох статей, а потім їх поєднують у пари: і виходять такі собі “женихи” та “наречені” на один вечір. Але на цьому “женихання” не закінчуються — зранку “наречений” відвідує свою “наречену” з квітами та подарунком. Кажуть, що так дехто знайшов свою долю.
— А в Італії у переддень Нового року із всіх вікон летять старі та непотрібні речі, — розповідає менеджер агентства з міжнародного туризму “Інтурист-Рівне” Алла ГУРСЬКА. — Досить гарно виглядає древній звичай: 31 грудня чоловіки та жінки дарують близьким червону білизну. Саме цей колір символізує новизну. А маленькі італійці чекають подарунків від Діда Мороза-жінки, яку звуть Ла Бефана.

На Далекому Сході позбуваються вад
— Найбільшим святом Новий рік вважається у Японії, адже урочистості тривають аж сім днів! — розповідає директор ТА “Роял Клуб” Ольга ЯСІНЬЧУК. — На цей час більшість підприємств взагалі зупиняються. Новий рік зустрічають не опівночі, а зі сходом сонця. Дзвони буддійських храмів відбивають 108 ударів, проголошуючи народження Нового року. Цифра ця невипадкова: японці вважають, що у людини буває шість вад (жадібність, злість, дурість, легковажність, нерішучість і хтивість). Кожна з них має 18 різних відтінків — з кожним ударом дзвона відбувається поступове очищення від вад. Після останнього удару належить лягати спати, щоби встати перед світанком, вийти на вулицю і зустріти Новий рік з променями сонця, що сходить.
За словами Ольги Ясіньчук, новорічні пригощання у Японії готують в основному з продуктів, що приносять щастя. Морська капуста, на думку японців, означає радість, смажений каштан — успіх, ікра оселедця — багатодітність.
— Китайський Новий рік припадає на перший молодик першого місяця року, між 12 січня і 19 лютого. Це свято прийнято відзначати усією родиною — китайці відвідують друзів, влаштовують пишні й гучні застілля з петардами і хлопавками, — продовжує Ольга Ясіньчук. — Дітям дарують маленькі червоні конвертики з грішми — на удачу. Також китайці спалюють своє зображення, замазане сажею, щоб воно могло піднятися у небо і приєднатися до душ близьких. Губи мастять медом, щоб говорити тільки добрі теплі слова своїм домашнім, котрим пропонують липкі солодощі, що склеюють рот. На вулиці танцюють традиційний і дуже вражаючий танець лева.
— А ті, хто потрапляє на Різдво у цю країну, помічають найперше Дерева Світла — аналог нашої ялинки, — зауважує Алла Гурська. — Вони прикрашені по-східному яскравими ліхтариками, квітами, гірляндами. Китайські християни ці ж прикраси використовують для оздоблення осель. А маленькі китайці вішають панчохи напередодні Різдва, очікуючи, що Дун Че Лао Рен (Дідусь Різдво) туди покладе свої дарунки.

У Латинській Америці влаштовують феєрверки та карнавали
Латинська Америка, що славиться своєю танцювальною культурою та карнавалами, і на Новий рік не зраджує своїм традиціям.
— У Мексиці бій годинника опівночі завершується запаленням численних феєрверків і початком карнавальних процесій, — каже Ольга Ясіньчук. — Тут існує звичай розбивати глиняні горщики, наповнені фруктами, водою, новорічними подарунками.
За словами директора, не менш цікаво зустрічають свято і в інших країнах. Зокрема у Колумбії перед настанням Нового року виносять з будинків усі старі речі і спалюють. Крім того, тут вважається, що без феєрверків і залпів свята не буває. Вважається, що таким чином старий рік, оповитий полум’ям і димом, розлітається, поступаючись дорогою року новому.
А на Кубі перед Новим роком усі наповнюють келихи водою, а коли годинник б’є дванадцять, вихлюпують її через відчинені вікна на вулицю. Це означає, що старий рік щасливо закінчився і кубинці бажають одне одному, щоб і Новий був таким же ясним і чистим, як вода.





На правах реклами