Ми у Facebook
24.06.2009, 15:17

Слухового апарата соромляться, а перепитувати по кілька разів звикли

Проблему зі слухом визнає не кожна людина, навіть коли їй доводиться терпіти масу незручностей. Починається все з того, що розмови стають голоснішими, перепитування частішим, що нерідко дратує оточуючих. Шукаючи вихід із ситуації, саме близькі люди найчастіше рекомендують звернутись до лікаря, щоб протестувати слух.
— Як нелегко жити серед оточуючих, коли змушений перепитувати недочуте, а ввечері слухати дорікання сусідів за надмірну гучність телевізора, — ділиться на прийомі у лікаря пенсіонер з Рівного.
Після обстеження йому підібрали апарат, з яким дідусь уже й з дівчатами пошепки говорити ладен. Слуховий апарат не відновить пенсіонерові слух, але допоможе йому жити повноцінно. Сучасні цифрові слухові апарати зручні не лише у використанні, вони мініатюрні й непомітні для інших.
— Мені шкода тих, хто недочуває, вони крім слуху втрачають зв’язок із оточуючими. Коли хтось недочуває, людям набридає спілкуватись з ним, — розповідає завідувач сурдологічного кабінету, лікар-сурдолог Олег МІЗИНЕЦЬ.
— Які перші ознаки проблем зі слухом?
— Існує кілька ознак погіршення слуху. Інколи проблемою стає когось почути у шумному місці або ж важко зрозуміти співрозмовника, якщо він не повернутий до такого співрозмовника обличчям. Якщо людина не чує, коли дзвонить телефон або ж їй доводиться вмикати гучніше телевізор чи радіоприймач — зверніться до лікаря.
— Що таке слуховий апарат і як правильно його сприймати?
— Слуховий апарат — це складний технічний пристрій, який допомагає відновити втрачений слух. У більшості сучасних слухових апаратів вмонтовано багато опцій, функцій налаштування, які забезпечують користувачеві природне відтворення слуху.
— Чому більшість людей бояться його носити?
— Вони швидше не бояться, а соромляться. Коли людина має слабкий зір, вона одягає окуляри й сприймає це нормально. У страхові одягти слуховий апарат спрацьовують людські комплекси та міфи. Так, приміром, вважають, що слухові апарати великі та незручні, хоча найменші з них — ледь більші за кавове зернятко. Припускають, що слуховий апарат спричиняє зниження слуху, хоча слухові нерви вже не виконують свою функцію й звукові сигнали більше не надходять до мозку. Без слухового апарата мозок починає забувати звуки, а вчасне застосування апарата дещо покращує слух.
— У яких випадках не обійтись без слухового апарата?
— Слуховий апарат нормалізує слух при його стійких втратах, якщо інші методи лікування виявилися неефективними. Найчастіше їх призначають при невриті слухового нерва, або коли хірургічне втручання протипоказане чи не дало результатів. Якщо ж це стосується дитини, то найменше затягування її слухопротезування може призвести до тяжких наслідків. У багатьох розвинутих країнах світу існує практика обов’язкового тестування слуху новонароджених до двомісячного віку. Невчасне вирішення проблем зі слухом призводить до порушення мовленнєвого, емоційного та розумового розвитку. Своєчасне звернення до лікаря допоможе продовжити повноцінне життя й зберегти працездатність та забезпечить свій подальший кар’єрний ріст, — резюмував завідувач відділення.
— Подібного нашому сурдологічного кабінету немає в області, — стверджує головний лікар обласної клінічної лікарні Мирослав СЕМАНІВ. — Справа в тому, що й обстеження тут абсолютно безкоштовне. А при виявленні порушень слуху — лікар підбере слуховий апарат, який можна придбати дешевше за аналогічні обрані моделі апарата в місті. Реабілітація слуху таким чином допомагає чути навіть те, що не треба, — з усмішкою про серйозне завершив головний лікар.





На правах реклами