Ми у Facebook
11.11.2009, 12:21

Чи такий страшний грип, як його малюють?

Чи “свинячий” грип страшніший за звичайний?
“Ви можете зробити розслідування, що ніякої епідемії немає і це придумала Тимошенко?”, – посередник від, як він висловився, “одного з кандидатів в Президенти”, – прийшов до нас у бюро пропонувати гроші.
Чи “свинячий” грип страшніший
за звичайний?
“Ви можете зробити розслідування, що ніякої епідемії немає і це придумала Тимошенко?”, – посередник від, як він висловився, “одного з кандидатів в Президенти”, – прийшов до нас у бюро пропонувати гроші.
“Тиждень тому, коли почалася паніка, ми самі вирішили провести таке розслідування. І з’ясували, що епідемія є. Ось, почитай. А гроші ми не беремо. Буде інформація – приходь”. Хлопця провели до дверей і вирішили – відвідувачам чай більше не пропонувати. Віруси передаються і через посуд.
Що ми дізналися? Перше – ті, хто каже, що все вигадано, що грипом хворіємо не більше ніж в останні роки, говорять неправду. Із 44-го тижня (з 26 жовтня по 1 листопада) кількість зареєстрованих українськими медиками хворих на грип та гострі респіраторні захворювання помітно перевищила дані на ці ж дні в останні шість років.
Далі захворюваність стрибнула ще (діагр. 1 на стор. 14).
Само по собі це не катастрофа. У січні 2000 року захворюваність на ці недуги теж дико стрибнула. Важлива відповідь на інше запитання. Чи справді “свинячий” грип вбиває не більше людей, ніж звичайний?
Ось висновок Європейського центру запобіганню і контролю за хворобами: “Смертність від “свинячого” грипу в середньому по світу – 0,6% від тих, хто захворів. Вона варіюється від 0,1 до 5,1% залежно від країни. Цілком ймовірно, що смертність буде нижча, ніж від звичайного грипу”.
Правда, цей висновок побудований на тому, як “свинячий” грип вбивав навесні-влітку. Центр визнавав, що існує ризик, що взимку ситуацію зміниться.
Ми уважно вивчили дані британської Агенції з захисту здоров’я. Ця країна для нас цікава, бо вона теж у Європі, теж вражена “свинячим” грипом, але медична статистика там чесніша. Так ось, на 5 листопада у Британії було лабораторно підтверджено 20 647 випадків захворювання на A(H1N1). Померла 151 людина. Або 0,7%. Це вище, ніж смертність британців від звичайного грипу.

Чим небезпечний “свинячий” грип?
Останній раз схожий вірус охоплював Землю 1968 року. Так званий “гонконгський” грип, за різними оцінками, забрав життя від одного до чотирьох мільйонів людей.
Як пояснює Всесвітня організація охорони здоров’я, А/Н1N1 – новий вірус, не пов’язаний з вірусами попередніх чи нинішньої епідемій сезонного грипу. За твердженням Європейського центру запобігання і контролю хвороб, цей вірус сумістив у собі людські, свинячі і пташині вірусні компоненти. Власне, звідси й назва. Білки вірусу “свинячого” грипу – це гемаглютинін (Н) і нейромінідаза (N). Номери 1 означають перший тип.
Подібно новій зброї на війні, А/Н1N1 атакує в момент, коли захист ще не відлагоджено. Поширення вірусу яскраво охарактеризувала на засіданні парламентського комітету охорони здоров’я його голова, терапевт за освітою Тетяна Бахтєєва: “Дуже швидко повітряно-крапельним шляхом передається від людини до людини. За час від однієї до трьох хвилин іде проникнення вірусу в клітину. Протягом 20 хвилин – переписування і розмножування генетичного матеріалу по всьому організму. І протягом 4-5 годин – накопичування мільярдної кількості вірусу. Може бути легка, середня і найстрашніша – токсична форма ”.
І як на війні, де гинуть насамперед новобранці, “свинячий” грип найбільше вражає дітей та молодих людей. Дані Європейського центру запобіганню і контролю хвороб показують, що більшості хворих на новий грип – до 29 років. (діагр.2)
Це різко відрізняється від звичайного грипу, який вражає (і вбиває) насамперед літніх людей. Жертви “свинячого” – це молодь. “Багато важких випадків захворювання – серед молодих, раніше здорових людей. Фактори, що збільшують ризик розвитку важкої хвороби, на сьогодні незрозумілі, хоча наукові дослідження проводяться”. Це у середині жовтня констатували медики, яких ВООЗ зібрала з усіх частин планети у Вашингтоні, щоб упродовж трьох днів обговорити враження про “свинячий” грип.
Інший висновок з цієї зустрічі: найпоширеніше ускладнення цього грипу – запалення легенів. При цьому лікарі з Америки, Європи, Азії, Африки, Близького Сходу та Океанії відзначили, що воно розвивається дуже швидко. Саме цьому у перші дні дивувалися їхні колеги із західних областей України, де почалася наша епідемія. Ось що розповідала нам на умовах анонімності лікарка з Тернополя:
“За останні півтора тижня тільки в нашій невеликій лікарні померло з ідентичними симптомами десятеро людей. Всі вони мали дуже тяжку пневмонію з крововиливами у легені. Першою померла вагітна жінка. Лякало те, що помирали молоді працездатні люди, які не хворіли до цього”, – схвильовано розказувала вона.
Можливо, це найгірше. Те, що наші лікарі не були поінформовані про те, як протікатиме хвороба, прояви якої описані на першій сторінці сайту ВООЗ, про стрімке поширення якої у світі було оголошено ще 11 червня. І на підготовку до боротьби з якою уряд ще у квітні вирішив витратити 50 млн гривень.

У чому ризики України?
Коли ви чуєте по телевізору – ВООЗ оголосило шосту фазу попередження про пандемію “свинячого” грипу, варто знати, що це означає. Ось пояснення самої організації:
- Більшість людей одужує без госпіталізації та медичної допомоги;
- У цілому рівень важких форм грипу не збільшився, хоча в окремих місцях та закладах спостерігається високий рівень захворюваності;
- У цілому лікарні та системи охорони здоров’я дають раду напливу людей, що звертаються за допомогою, хоча в окремих місцях окремі лікарні та системи відчувають перенавантаження.
Чи ми є цим “окремим місцем”? Чи є в Україні умови для розповсюдження “свинячого” грипу в особливо великих розмірах?
Аналізуйте. Перше запитання. Чи можемо ми прищепитися? Оскільки до цього грипу ні в кого немає імунітету, єдиним ефективним способом обмеження епідемії є вакцинація. Та сама Великобританія її вже почала – прямо в розпал епідемії. У першу чергу вакцинуються британці, що належать до групи ризику: вагітні жінки, хворі на рак та СНІД, хворі на хронічні захворювання. Уряд Великобританії рекомендує дві вакцини – “Пандермікс” і “Целвапан”.
Що в Україні? Жодної вакцини проти свинячого грипу немає. Ні вітчизняної, ні закордонної. Уряд лише хоче її завезти. І величезне запитання – коли її реально зможуть завезти. У світі сьогодні особливий попит на вакцини проти свинячого грипу.
Ми запитали у Міністерства охорони здоров’я, коли вона може з’явитися в Україні.
Зіновій Митник, заступник міністра: “Ведуться переговори, щоб ту вакцину закупити, з Всесвітньою організацією охорони здоров’я”.
“Свідомо”: “А чи не пізно буде людям робити щеплення?
Зіновій Митник: “У тих регіонах, де пройде хвиля захворюваності, то вакцинуватися вже не буде сенсу. В тих регіонах, де ймовірність вірусу велика – варто проводити вакцинацію”.
Друге запитання. Чи ставлять наші лікарі правильні діагнози? Як вони можуть їх ставити, якщо на всю країну дві лабораторії, що здатні підтвердити грип A(H1N1)? Обидві у Києві: в Інституті інфекційних хвороб імені Громашевського та у Центральній санітарно-епідеміологічній службі. Лабораторії, які закупили для регіонів, до пункту призначення ще досі не потрапили.
Та що там лабораторії. Терапевт з Києва сказав у четвер, коли у столиці вже була оголошена епідемія, що у його лікарні навіть немає тестів, щоб визначити звичайний грип. “Симптоми людей, які хворіють і гострими респіраторними захворюваннями, і грипом H1N1, однакові. Тестів для виявлення грипу в нашій лікарні немає, тому неможливо правильно встановити діагноз”, – поскаржився лікар.
Третє запитання. Чи правильно лікують? При важкий формі “свинячого” грипу лише вона, власне, загрожує смертю – ВООЗ радить давати хворим озельтамівір. Більше того, вважає його єдиним ефективним препаратом у такий ситуації. Ту саму вказівку лікарям розіслав наш МОЗ. Навіть вивісив на своєму сайті. Але чи дійшла вона до лікарів? Про це говорить наше інтерв’ю з лікаркою, яка попросила не називати ані ім’я, ані лікарню:
“Свідомо”: “Чи надійшли ліки, які уряд закупив для хворих на свинячий грип?”
Лікарка: “Якщо ви маєте на увазі препараті озельтамівір, то він надійшов до нас у неділю (1 листопада – авт.). Але пацієнтам його поки що ніхто не видавав. Таких розпоряджень не було. Хворих же ми лікуємо за звичною схемою – антибіотиками. Даємо також “Афлубін”, “Амізон”, “Арбідол”.
“Свідомо”: “А це правильно? ВООЗ же рекомендує виключно озельтамівір? Хіба у вас немає правил лікування?”
Лікарка: “Ні, немає. Сьогодні вже розглядалася ситуація про те, щоб видавати хворим ці ліки”.
Ще одна історія, яка не так важлива під час епідемії, але ми її обов’язково розслідуємо пізніше. Зустрічаючи літак зі Швейцарії, де виробляють “Таміфлю” (комерційна назва озельтамівіру), міністр закордонних справ Петро Порошенко сказав на телекамери, що упаковка обійшлася у 67 гривень. Ми роздобули документи, які свідчать, що до епідемії уряд через посередника – ЗАТ “Ганза” – купував упаковку “Таміфлю” за 251 гривню!
Повторимося, зараз це не головне. Головне, щоб ми всі розуміли: вакцин немає, діагнози і лікування можуть бути помилковими.

Що робити?
ВООЗ підтверджує правильність простих порад МОЗу, якими кожен з нас може вберегтися. Поменше ходити на люди. Вдягати маску, якщо потрапляєте у людне місце! Частіше мити руки та провітрювати кімнати вдома. І зробити щеплення від звичайного грипу (Оскільки якщо ви ним захворієте, шанси підхопити “свинячий” збільшаться).
І звісно, не перебільшувати загрозу! Екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук зараз намагається скрізь звертати увагу на вбивчі факти. Цигарки, алкоголь, нездорове харчування та малорухливість вбивають на порядок більше українців, ніж усі віруси, разом узяті. Знаєте, скільки за минулий рік в Україні померло від усіх хвороб органів дихання? 23 322 людини. А від хвороб систем кровообігу (серце, тиск, судини, тощо) – 480 260.





На правах реклами