Ми у Facebook
25.11.2009, 12:16

Банани та горіхи підвищують настрій

Банани містять серотонін (гормон щастя), який поліпшує настрій

Профілактика стресу — це передусім раціональне харчування. Які продукти краще вживати, щоб завжди бути в гарному настрої, розповідає лікар-дієтолог Рівненської обласної клінічної лікарні Людмила СІНЬКОВА.
— Для антистресового харчування слід вживати якомога більше фруктів та овочів, виключити з раціону алкоголь та обмежити вживання кави і чаю (до 1-2 чашок). Харчуватися краще 4-6 разів на день невеликими порціями. Раціон харчування повинен містити достатню кількість повноцінних білків та амінокислот, вуглеводів, вітамінів (аскорбінова кислота, B1, B2, B6, PP) та мінеральних речовин (калій, магній, залізо, марганець, йод). Не варто надто захоплюватися жирною їжею, особливо тваринного походження, і солодким, — розповідає лікар-дієтолог.
Для людей, які займаються розумовою працею, вітамінів може бути на 30% більше норми.
Антистресове харчування включає також крупи (вівсяна), бобові (горох, квасоля), молочні, м’ясо (печінка), риба, овочі, фрукти, зелень.
Чимало корисних речовин містять дари моря (креветки, кальмари, мідії, морська капуста). Враховуючи те, що люди розумової праці мало працюють фізично, їм не рекомендовано вживати надто калорійну їжу — не більше 2400-2500 кілокалорій на добу. Цукор краще замінити фруктами, сухофруктами, медом, у крайньому випадку варенням. Не бажано їсти багато хліба “темних” сортів — достатньо приблизно 250-300 грамів на день. Якщо людина добре переносить бобові, то можна включити до раціону харчування 20-30 грамів на добу, а також молочнокислі продукти. Сприятливо впливає на організм половинка або ціле яйце в день.
Щоб підняти настрій, можна випити 2-3 чашки чаю протягом дня, краще, звичайно, зеленого або трав’яного. Він дає заспокійливий ефект. Стимулює нервову систему та має антиоксидантні властивості гіркий чорний шоколад, але з ним треба бути обережним, щоб не “переборщити”. Банани, ананаси, твердий сир містять серотонін (гормон щастя), який поліпшує настрій. Такі ж якості мають і волоські горіхи.

Продукти для гарного настрою
1. Риба
Жирна риба (сардини, скумбрія, оселедець, сьомга, лосось, тріска) багата на омега-3 жирні кислоти. Завдяки ним риба і стала ліками від поганого настрою. Амінокислота триптофан (з якої утвориться гормон щастя серотонін) зберігається в рибі будь-якого приготування, тому її потрібно вживати у будь-якому вигляді.
2. Яскраві овочі та фрукти
Морква, буряк, солодкий перець, баклажани, апельсини, мандарини, хурма та інші овочі і фрукти яскравого кольору теж здатні підняти настрій. І не тільки своїм веселим забарвленням.
3. Курячий бульйон
Якщо ви з якоїсь причини нервуєте — випийте курячого бульйону. У м'ясі курки містяться білки, що підвищують настрій: з білками наш організм одержує амінокислоту триптофан, яка переробляється в серотонін.
4. Морська капуста
Морська капуста багата вітамінами групи В, що регулюють роботу надниркових залоз і гормону адреналіну — його нестача викликає хронічну втому і псує настрій.
5. Банани
Банани, крім серотоніну, містять вітамін В6, багаті на алкалоїд харман, що викликає почуття ейфорії. Їх також радять їсти при хронічній утомі.
6. Горіхи
Горіхи забезпечують нормальну роботу клітин мозку й допомагають усунути симптоми депресії. Також містять вітамін настрою В6 й амінокислоту триптофан.
7. Шоколад
У какао-бобах, з яких роблять шоколад, міститься фенілетиламін, що сприяє виробленню в організмі ендорфінів — гормонів щастя. Але цими якостями володіє тільки чорний шоколад.
8. Сир
Сир містить амінокислоти тирамін, триктамін і фенілетиламін, які сприяють гарному настрою.
9. Яйця
Яйця, крім триптофану, містять незамінні жирні кислоти, а також вітаміни А, Е, D, В, недолік яких приводить до депресії. Тому підняти настрій можна звичайною яєчнею.

10. Вівсянка і гречка
Вівсянка і гречка, як і куряче м'ясо, містять амінокислоту триптофан, що переробляється в організмі в гормон щастя серотонін.

Обмежити споживання:
Алкоголь
Алкоголь і кофеїн, які містять енергетичні й тонізуючі напої, підвищують настрій лише на деякий час.
Кава
Краще обмежити споживання кави до 1-2 чашок на день.
Солодке
Надто захоплюватися тортами та тістечками не варто, адже це матиме протилежний ефект – призведе до різкого збільшення цукру в крові, і в результаті – до втоми.

Які продукти піднімають вам настрій?
Вікторія ДЕМБІЦЬКА,
творчий керівник агентства моделей "Панна":
— Я дуже люблю солодке. Мені важко відмовитися від нього. Тому, коли маю поганий настрій, обов’язково купую собі торт або молочний шоколад з начинкою “йогурт”.
Сергій БУКАЦЬКИЙ,
директор фірми "Експерт-Рівне":
— Я люблю фрукти, зокрема яблука. Але продукти не є визначальними для мене в плані підняття настрою. Краще для цього поспілкуватися з цікавими, розумними людьми.
Оксана ВАВРОВСЬКА,
директор ательє "Шарм":
— Люблю цукерки. І часто так справді буває, що з'їси шоколадку — і на душі стає легше.
Віктор ГОЛУБ,
заступник декана факультету до вузівської та післядипломної підготовки:
— Фрукти — свіжий виноград, груші, яблука — і все солодке, починаючи від зефіру та закінчуючи дорогими цукерками. Так часто піднімаю собі настрій. Коли він поганий, йду через ринок або кондитерську, щоб придбати фрукти чи солодощі.
Олена КРИВОЛАПОВА,
лікар-косметолог салону біологічного омолодження "Ермітаж":
— Я знаю, що шоколад та банани піднімають настрій. Але особисто для мене таким стимулом є хороше оточення, погода, книга, бачення позитиву у всьому. Адже все, що відбувається, відбувається на краще, — якщо жити з таким кредо, то настрій завжди буде хороший.
Євген ХОМЕНКО,
генеральний директор ТВЦ "Інстал-Буд":
— Фрукти, переважно цитрусові, і бочкові огірочки та помідори. Вони в мене щодня в раціоні харчування.





На правах реклами