Ми у Facebook
09.03.2010, 15:21

Холодні закуски

Рецепти страв, які подають до столу холодними.
Закуска “Їжачок”
Круто зварене яйце обліплюють фаршем з м’яса. Фарш заправляють, як на котлети. Роблять очі з горошин перцю, голки – з вермішелі й печуть в духовці. Їжачка ставлять посередині тарілки, з країв – яйця, фаршировані розтертим жовтком та грибами. Для їжачка кладуть різнокольорові сирні шарики з кокосом.

Шинка заливна
200 г пісної шинки, 10 г желатину, 0,5 л м'ясного, грибного або овочевого бульйону, зелений горошок, морква, петрушка.
Наріжте шинку тонкими смужками і викладіть їх решіточкою хрест-навхрест на тарілку у два-три шари. Зверху покладіть фігурки з вареної моркви, зелень петрушки чи селери, шматочки огірків або консервованого болгарського перцю, зелений горошок. Приготуйте желе, залийте ним шинку і поставте у холодне місце.

Рулетики з фаршу
1кг фаршу, 5 яєць, 100 г вершкового масла, 2 середні цибулини, спеції.
Розтопити масло і підсмажити на ньому цибулю до золотавого кольору. Фарш, цибулю, яйця і спеції (сіль, перець) - добре перемішати. Отриману масу викласти в целофановий пакет і згорнути у вигляді рулету. Покласти в морозилку, щоб замерзло. Потім нарізати тонкими кружальцями. Обкачати спочатку в борошні, а потім у яйці та смажити.

Пеньочки
Тоненьку сосиску обмотати у фарш (такий як на котлети), тоненьким шаром, тоді у збиті білки після цього в паніровочні сухарі й на олії обжарити, коли вихолонуть різати на три частини. На плоску тарілку положити зелень, тоді різати пеньочки, зверху прикрасивши їх кетчупом.

Фаршировані крабові палички
12 шт. крабових паличок, 50 г твердого сиру, 3 зубчики часнику, 1 яйце, 2 стол. ложки майонезу, 1 банка консервованого зеленого горошку, петрушка.

Яйце зварити, почистити, відокремити жовток від білка. Білок дрібно нарізати, жовток натерти на дрібній тертці. Сир – на великій тертці. Перемішати яєчний білок, сир, подрібнений часник, заправити 2 столовими ложками майонезу. Крабові палички обережно розгорнути, покласти фарш і знову згорнути. Кожну паличку з двох боків умочити в майонез, який залишився, потім у тертий жовток. Викласти на тарілку. На гарнір – зелений горошок. Прикрасити листочками петрушки.

Паштет із печінки
1 кг печінки, 400 г свинини, 100 г моркви, 100 г цибулі, 150 г вершкового масла, сіль, перець.

Печінку помити, обчистити від плівки й нарізати невеликими шматочками. Свинину нарізати й підсмажити, додавши дрібно нарізану моркву, цибулю, печінку. Тушкувати до готовності.

Вистудити. Готову масу двічі пропустити через м’ясорубку. Додати розтоплене вершкове масло, поперчити, посолити, перемішати і викласти на тарілку.

Маслини, фаршировані шпротами
400 г маслин без кісточок, 150 г шпротів, 1 ч. л. лимонного соку.

Шпроти протерти через дрібне сито, збризнути лимонним соком. Маслини заповнити шпротною масою, полити олією з консерви. Прикрасити зеленню.

“Тортик” із плавлених сирків
3 плавлених сирки, 1 великий або 2 маленьких помідори, 1-2 яйця, 250 г майонезу, 2 зубчики часнику (до смаку).

Узяти мілку тарілку й викласти шарами інгредієнти: Спочатку – 1,5 сирка натерти на тертці (можна на великій), майонез із часником (заздалегідь у майонез вичавити 2 зубчики часнику). 2 шар – 0,5 помідора нарізати шматочками й укласти по колу, майонез із часником. 3 шар – білок натерти на тертці. 4 шар – 1,5 сирка на тертці, майонез із часником. 4 шар – шматочки помідорів, майонез із часником. Зверху прикрасити тертим жовтком на дрібній тертці.

Ковбаски печінкові
На 0,5 кг яловичої печінки: 1 кг свинини, 3 цибулини, 1 морквина, 1 корінець петрушки, 3 яйця, сіль, перець.

Двічі перемеліть через м'ясорубку добре вимиту сиру печінку, відварене жирне м'ясо, підсмажену з морквою та петрушкою цибулю. Додайте сирі яйця, сіль та перець за смаком. Усе добре перемішайте. У начинку можна додати склянку відвареного рису.

Начиніть паштетною масою заздалегідь підготовлені свинячі кишки. Печінкові ковбаски варять, смажать або печуть у духовці, попередньо проколовши виделкою в декількох місцях. Немає кишок? Сформуйте "ковбаски" мокрими руками, обкачайте їх у сухарях або борошні й підсмажте або спечіть паштет у духовці.

"Яйця" з плавленого сиру та шинки
5 яєць, 100 г плавленого сиру, 100 г обрізків копченої шинки, 50-75 г вершкового масла, сіль, червоний солодкий перець за смаком, 1 цибулина, зелень петрушки, майонез, 1 чайна ложка гірчиці, 50 г тертого твердого сиру.

Зварені вкруту яйця почистіть і натріть на дрібній тертці. Розітріть з плавленим сиром і маслом, додайте гірчицю, сіль та перець, пропущені через м'ясорубку обрізки копченої шинки чи ковбаси, обсмажену на маслі подрібнену цибулю. При необхідності додайте трохи майонезу. Сформуйте "яйця", обкачайте у тертому сирі, викладіть на тарілку, прикрасьте зеленню.

Закуска з перцю та сиру
3 солодкі перчини (червона, жовта й зелена), 2 варених яйця, 150 г кисломолочного сиру або бринзи, 100-150 г вершкового масла, по 1 столовій ложці подрібненої зелені кропу та петрушки.

Сир або бринзу розітріть з вершковим маслом, змішайте з подрібненими яйцями. Якщо необхідно - посоліть або додайте ложку майонезу. Усі складові повинні бути кімнатної температури. Цією масою наповніть почищений солодкий перець.

Поставте його у холодильник на кілька годин чи на ніч. Перед подаванням поріжте перчини за допомогою гострого ножа на скибки товщиною 1 см, складіть їх на плоску тарілку чи змащені маслом скибочки батона, посипте подрібненою зеленню.

Грінки без серединки
Білий батон, 3 курячі яйця (бажано домашні), сіль, зелень петрушки (цибулі, селери, кропу тощо), рафінована олія, вершкове масло.

Батон поділіть на скибочки товщиною 1,5-2 см, з яких виріжте серединку, залишивши тільки скоринки з невеликою кількістю м'якуша. Серединки відкладіть (не викидайте!). На розігріту пательню налийте олію, додайте трохи вершкового масла. Спочатку злегка підсмажте грінки без серединки, затим заповніть кожну серединку сумішшю із сирого яйця, зелені та солі. Зверху прикрийте раніше вирізаним м'якушем. Обсмажте грінки з обох боків.

Паштет з печінки з кабачками
500 г печінки яловичої, 300 г кабачків, 200 г моркви, 200 г ріпчастої цибулі, 100 г зелені петрушки, 200 г масла вершкового, сіль – за смаком.

Печінку обчищають, промивають і нарізають шматками та обсмажують на вершковому маслі. Моркву натирають на грубій тертці, цибулю дрібно шаткують і пасерують на вершковому маслі.

Кабачки миють, нарізають кружечками та обсмажують на вершковому маслі. Усі овочі та печінку двічі пропускають через м’ясорубку, солять, додають дрібно нарізану зелень петрушки. Масу добре збивають міксером, додаючи 100 г вершкового масла.

Паштет з курячих потрухів з овочами
500 г курячих потрухів, 200 г ріпчастої цибулі, 100 г моркви, 200 г цвітної капусти, 100 г петрушки (корінь), 100 г олії, сіль – за смаком.

Моркву та корінь петрушки миють, обчищають, дрібно шаткують. Цибулю обчищають, дрібно нарізають. Подрібнені овочі пасерують на олії або курячому жирі. Цвітну капусту миють і відварюють у невеликій кількості води. Курячі потрухи (печінку, серце, шлунок), а також зняту з тушки шкіру промивають у холодній воді, заливають невеликою кількістю підсоленого окропу й відварюють до готовності або обсмажують (курячі легені не використовують – їх видаляють і викидають). Усе пропускають через м’ясорубку, солять і збивають міксером. Замість цвітної капусти можна взяти капусту броколі, а замість кореня петрушки – корінь пастернака або селери.

Закуска із субпродуктів
400 г нирок, 160 г язика, 400 г серця, 40 г грибів сушених, 400 г соусу сметанного з томатом, 20 г твердого сиру, 20 г вершкового масла, зелень петрушки, сіль, мелений чорний перець.

Обчищені від жиру та надрізані з одного боку яловичі нирки на 2-3 години замочують у холодній воді. Окремо відварюють нирки, язик, серце та сушені гриби, відціджують. Усе нарізають соломкою, солять, посипають чорним меленим перцем, перемішують, заливають сметанним соусом з томатом і тушкують. Тушковані продукти перекладають у порційні форми або сковорідки, посипають тертим твердим сиром, поливають розтопленим вершковим маслом і запікають у розігрітій духовці 3-5 хв. Закуску подають гарячою, перед подачею на стіл посипають дрібно нарізаною зеленню петрушки.

Рулет дієтичний
1,2 кг яловичини (м’якоть), 450 г меленого м’яса яловичини, 70 г білого батона, 120 мл молока, 1 ріпчаста цибулина, 2 яйця, 20 г смальцю, спеції.

М’якоть яловичини відбивають, солять та перчать. Мелене м’ясо вдруге пропускають через м’ясорубку, додають замочений у молоці батон, пасеровану цибулю, сире яйце та все перемішують. На відбите м’ясо викладають рівномірним шаром фарш, скручують рулет і перев’язують ниткою. Рулет варять на парі або в малій кількості води. Готовий рулет охолоджують, нитку видаляють. Рулет нарізають скибочками і подають на стіл.

Торт із фаршу
2 кг меленого м’яса, 200 г твердого сиру, 2 червоні солодкі перчини, 4-5 яєць, 1 стол. ложка кмину.

Мелене м’ясо розділяють на дві частини. Яйця відварюють нетвердо, обчищають і натирають на грубій тертці. Сир теж натирають на грубій тертці. Перець нарізають дрібними кубиками.

Форму (круглу чи прямокутну) змащують жиром і перекладають у неї половину фаршу. На фарш шарами кладуть натертий твердий сир, подрібнений перець, яйця, закривають другою частиною фаршу, розрівнюють. Посипають кмином.

Запікають в духовці 1,5 години на помірному вогні. Дають охолонути, нарізають шматочками.

Рулет курячий
1 тушка курки (вагою 2 кг), 100 г олії, 50 г зелені петрушки, спеції; для омлету: 3 яйця, 70 мл молока, 15 г борошна, 15 г смальцю.

М’якоть курки (зі шкірою) відварюють до напівготовності, солять, перчать, збризкують олією і витримують 3-4 години у холодному місці. На підготовлене м’ясо кладуть смажений омлет і скручують м’ясо у рулет. Обв’язують ниткою і варять у бульйоні на слабкому вогні 2 год. Охолоджують у бульйоні, потім виймають і кладуть у холодильник. Готовий рулет нарізають скибочками, прикрашають зеленню петрушки, вареною морквою та маринованими огірками.

Овочеві кульки
300 г картоплі, 300 г капусти, 300 г моркви, 50-60 г сухих грибів, 1,5 склянки борошна, 1 білий батон, 250 г розтопленого вершкового масла, 4 яйця, 1,5 л молока, мелені сухарі; сіль, мелений чорний перець – за смаком.

Сушені гриби промивають, замочують у холодній воді на 3-4 години і в тій же воді відварюють до готовності; відціджують. Картоплю, моркву, капусту та відварені гриби дрібно нарізають, кладуть у каструлю, додають невелику кількість масла, солять, додають півсклянки води й тушкують під кришкою, поки овочі не стануть м’якими. З батона зрізають скоринку, м’якуш нарізають дрібними кубиками, поливають розтопленим маслом і обсмажують на сковороді. Яйця змішують з борошном, додають тушковані овочі та смажений хліб, перчать. Готову масу ретельно перемішують і формують невеликі кульки. Опускають кульки у підсолене кипляче молоко й відварюють до готовності. Готові тюфтельки виймають шумівкою, перекладають на порційні тарілки, посипають сухарями і поливають розтопленим маслом.

Паштет грибний
Гриби чистять, опускають у киплячу підсолену воду і варять 2 хвилини, відкидають на друшляк, промивають холодною водою і обсушують. Цибулю та петрушку дрібно нарізають. Телятину пропускають через м’ясорубку. До меленого м’яса додають півчайної ложки солі, нарізані цибулю і петрушку, 1 стол. ложку води і добре все перемішують. Яйця збивають із сметаною, додають до фаршу і ще раз добре перемішують, потім ставлять у холодильник. Гриби дрібно січуть і обсмажують на добре розігрітому маслі разом з товченим часником. Форму (діаметром 18 см) добре змащують жиром. Одну третину фаршу перекладають на дно форми, зверху кладуть шар грибів, розрівнюють і притискають рукою, знову – шар фаршу, шар грибів, верхній шар – з фаршу.

Все добре розрівнюють і ще раз притискають рукою. Форму закривають фольгою і ставлять на водяну баню у нагріту духовку. Через півгодини знімають з паштету фольгу і запікають ще 20 хвилин, потім духовку виключають, а паштет залишають у духовці ще на 15 хвилин. Готовий паштет охолоджують, нарізають порційними шматками, перекладають на листки зеленого салату і подають на стіл.

Рулет із голландського сиру
2 кг твердого сиру типу “Голландський”, 800 г меленого м’яса курятини або телятини, 280 г вареної моркви, 4 яйця, 80 г жиру, 120 г ріпчастої цибулі, 80 г зелені петрушки та кропу, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Голландський сир розрізають на два рівні шматки, опускають у киплячу воду і прогрівають 1-2 хвилини. Потім сир кладуть на обробну дошку й розкачують пластами завтовшки 1-2 см. На середину шматка кладуть фарш, формують рулет, кладуть у холодильник для охолодження. Перед подачею на стіл нарізають скибочками, прикрашають зеленню. Можна подавати з тертим хроном та сметаною.

Для приготування фаршу: мелене м’ясо ще раз пропускають через м’ясорубку і додають до пасерованої на жирі цибулі. Все підсмажують до готовності м’яса. Потім додають подрібнені моркву і круто зварені яйця, зелень петрушки та спеції, добре перемішують. Можна використати фарш з печінки або грибів.

Тюльпани з помідорів
500 г помідорів, 150 г кисломолочного сиру, 150 г сметани, 1-2 зубчики часнику, зелень, зелений салат.

Помідор надрізати хрест-навхрест, обережно вийняти серцевину. Сир розтерти зі сметаною, з’єднати з м’якоттю помідора, посолити, заправити подрібненим часником і дрібно порізаною зеленю. Помідори наповніть фаршем і викладіть на листя салату.

Ікра з квашених огірків
2 квашені огірки, 1 цибулина, 1 чайна ложка томатного пюре, 1 столова ложка олії, сіль, цукор та перець за смаком.

Натріть на тертці огірки, злийте зайвий сік. Підсмажте на олії подрібнену цибулю, додайте огірки й продовжуйте тушкувати на слабкому вогні не менше півгодини, затим покладіть томат-пюре і смажте ще 15. Наприкінці приготування поперчіть, при необхідності додайте щіпку цукру.

Ікра з часнику
1 головка часнику, 1/3 склянки почищених волоських горіхів, 1 скибка пшеничного хліба, 3 столові ложки олії, 1 столова ложка лимонного соку, зелень петрушки.

Змішайте товчені горіхи й часник. Замочіть у воді хліб, відіжміть, додайте в часниково-горіхову масу. Усе збийте дерев'яною ложкою, поступово підливаючи олію, до утворення однорідного пюре. Додайте лимонний сік, покладіть у тарілку і прикрасьте зеленню.

“Тещин язичок”
Баклажани нарізаємо скибками повздовж і замочуємо в солоній воді на 1 год. Обсушуємо й обсмажуємо на олії, викладаємо на тарілку, щоб охололи. Окремо готуємо фарш: дрібно нарізану петрушку, солимо, додаємо часник, майонез і лимонний сік. Кожну скибку баклажана змащуємо фаршем, на серединку кладемо шматочок болгарського перцю або помідора так, щоб його було видно із загорнутого рулетиком баклажана. Викладаємо на тарілку, подаємо охолодженими.

Печені баклажани з горіхами і гранатом
Два середні баклажани, одна велика цибулина, декілька волоських горіхів, невеличкий гранат або половина, перець, сіль.

Баклажани печуть на листі в духовці (без жиру), знімають шкірочку, дрібно ріжуть, додають сіль, мелений чорний перець, дрібно нарізану цибуля, товчені волоські горіхи, добре перемішують, з'єднують із зернами граната.

Баклажани шарами
3 баклажани, 2 яйця, сіль, 3-4 зубчики часнику
Для засмажки: 1 цибулина, 1 болгарський перець (зелений), 2-3 середніх помідори, олія.

Спочатку робимо засмажку: цибулю, перець, помідори ріжемо півкільцями; обсмажуємо цибулю, потім кладемо перець, ще трішки смажимо (усе на маленькому вогні), додаємо помідори, помішуємо, накриваємо кришкою. Тушкуємо 5-7 хвилин. Засмажка повинна бути рідкою. Солити не треба.

Яйця розбиваємо в миску, солимо, добре збиваємо. Баклажани нарізаємо кільцями. У сковороду наливаємо олії побільше (щоб баклажани були цілком в олії), умочуємо колечка в яйця з обох сторін і смажимо. Кожну обсмажену порцію баклажанів зі сковороди кладемо в тарілку так, щоб закрили дно, зверху по столовій ложці засмажки (якщо хочете більше, розраховуйте по кількості), розмазуємо, щоб просочити баклажани, посипаємо кожен шар дуже дрібно нарізаним часником. Подається з хлібом, можна у вигляді бутерброда.

Баклажани з пастою з волоських горіхів
2-3 середніх баклажани, 200г волоських горіхів, зелень, олія.
Баклажани розрізаємо уздовж на кілька частин і обсмажуємо в олії. Волоські горіхи, зелень подрібнюємо. Далі додаємо в отриману масу небагато окропу і всі ретельно перемішуємо. Намазуємо пасту на баклажани і згортаємо з них рулетики. Закуска готова.

Паштет з оселедця
500 г оселедця, 200 г твердого сиру або плавлених сирків, 200 г моркви, 100 г вершкового масла.

Оселедця обчищають від шкіри, відділяють кістки. Філе та почищену сиру моркву пропускають через м’ясорубку (решітку беруть з дрібними отворами). Додають тертий твердий сир або плавлені сирки, вершкове масло і все добре збивають міксером. Подають як паштет або використовують як начинку для бутербродів.

Паштет рибний з овочами
500 г відвареного рибного філе, 300 г моркви, 200 г ріпчастої цибулі, 150 г вершкового масла, 50 г кропу, перець чорний мелений та сіль за смаком.

Цибулю й моркву обчищають, дрібно шаткують та пасерують на вершковому маслі. Відварене рибне філе відділяють від кісток, пропускають через м’ясорубку разом з пасерованими овочами. Додають сіль, перець, дрібно нарізану зелень кропу, збивають міксером, додаючи при цьому 100 г вершкового масла. Паштет можна приготувати і без масла.

Риба з овочами
600 г риби, 400 г моркви, 160 г цибулі ріпчастої, 120 г маргарину або масла, 160 г вареного червоного буряка, спеції: сіль, перець, оцет за смаком.

Рибу розділяють на філе зі шкірочкою, але без кісток; нарізають шматочками, солять, перчать і витримують 20-30 хвилин. На дно горщика викладають нарізану півкільцями цибулю і терту моркву.

На неї кладуть підготовлену рибу, зверху прикрашають цибулею та морквою, лавровим листом. Заливають холодною підсоленою водою так, щоб вона покрила рибу з овочами на 2-3 см і ставлять на слабкий вогонь для тушкування. Під час приготування частинами додають вершкове масло або маргарин. Подають охолодженою з тертим хроном або вареним тертим червоним буряком, заправляють оцтом, додають спеції.

Рибний рулет
800 г філе риби, 150 г булки або білого хліба, 80 г свіжого сала, 4 яйця, півсклянки молока, 80 г вершкового масла, 20 г зелені петрушки, спеції.

Рибу (хек або минтай) розробляють на філе, разом із салом пропускають двічі через м’ясорубку, додають попередньо замочену у молоці булку, вершкове масло, яєчні жовтки, подрібнену зелень петрушки, солять, перчать, добре перемішують і збивають до утворення однорідної маси. Потім вводять збиті яєчні білки.

Підготовлену масу кладуть на змочену серветку, згортають, надаючи форму рулету, обв’язують ниткою і варять у рибному бульйоні 20-30 хв. Готовий рулет звільняють від нитки та серветки, охолоджують, нарізають скибочками і подають на стіл.

Оселедець з грибами
1 оселедець, 1 ріпчаста цибуля, 5 сушених білих грибів, 2 стол. ложки олії.

Оселедець вимочують у воді, потрошать, знімають з нього шкірку, відрізають голову та хвіст, видаляють кістки, нарізають шматочками, викладають на тарілку у формі риби, прикладають голову та хвіст. Попередньо замочені сушені гриби відварюють у підсоленій воді до готовності, відціджують, нарізають тонкою соломкою і разом з дрібно нарізаною цибулею підсмажують на олії. Потім охолоджують. Оселедець заправляють холодними смаженими грибами з цибулею і подають до столу.

Закуска апетитна з риби
600 г риби (минтай або хек), 200 г ріпчастої цибулі, 120 г моркви, 4 яйця, 160 г відвареного рису, 80 г зелені петрушки, 160 г майонезу, спеції.

Філе хека або минтая відварюють у підсоленій воді з морквою та ріпчастою цибулею (80 г). Готову рибу виймають, охолоджують і пропускають крізь м’ясорубку разом з відвареними овочами.

Додають решту дрібно нарізаної цибулі, посічене круто зварене яйце, відварений рис, зелень петрушки, солять, перчать, ретельно все перемішують та заправляють майонезом. Перед подачею на стіл викладають гіркою, змащують майонезом та прикрашають зеленню.

Риба заливна з лимоном та овочами
500 г риби (сайда, хек, минтай, окунь), 2 цибулини, 2 морквини, сіль, борошно, олія. Соус: 0,5 л води (рибного бульйону), сіль, сік половини лимона, можна додати 10 г желатину; 4-5 скибочок лимона.

Рибу посоліть, поперчіть, обкачайте у борошні. Обсмажте в олії до напівготовності, але щоб утворилась золотиста скоринка. Пошатковану цибулю з тертою морквою злегка підсмажте в олії. Перекладіть рибу шарами цибулі й моркви, залийте приготованим соусом, зверху покладіть скибочки лимона, закип'ятіть і дайте охолонути.

Крекер “під шубою”
1 банка сардин, пачка “Крекерів” підсолених, 4 великі цибулини, 4 великі морквини.

Дно тарілки змазати майонезом. Розкласти щільно крекери (подрібнити трохи), зверху теж полити майонезом. Поверх крекерів – сардини (попередньо розім’яти). Цибулю з морквою підсмажити на олії, покласти на сардини і знову полити майонезом. Виходить 4 мілкі тарілки.

Оселедець під майонезом
500 г оселедців, 100 г майонезу, 2 стол. ложки сметани, стручок солодкого перцю, цибулина, яблуко.

Оселедці почистити, відділити філе від кісток і нарізати на частинки. Майонез вимішати зі сметаною, додати яблуко, натерте на грубій тертці, вимішати і полити оселедець. Зверху посипати нарізаними смужками перцю і цибулею. До оселедця подати печену картоплю.

Грибне рагу
7-8 посолених грибів, 2 цибулини або пучок зеленої цибулі, 3 стол. ложки олії, перець.

Солоні гриби (підосиновики (красноголовці), підберезники (бабки) та інші) дрібно порізати, додати підсмажену цибулю на олії, приперчити. Все перемішати.

Торт з кабачків
1 кабачок тремо на терку, заливаємо водою і варимо, потім зливаємо воду і додаємо до кабачка 2 яйця, 1,5-2 стол. ложки борошна, сіль і смажимо налисники.

Готові перекладаємо сиром, розтертим з майонезом і часником, зверху прикрашаємо свіжими помідорами.

М’ячики із сиру і картоплі
500 г сиру, 3-4 картоплини, 1-2 яєчні жовтки, 4 стол. ложки борошна, 100 г масла, сіль, кмин за смаком.

Сир змішати з відвареною товченою картоплею, додати жовтки, сіль, кмин, борошно. З добре вимішаної маси зробити невеличкі м’ячики у маслі на сковороді з двох сторін до рум’яної шкірочки. М’ячики подавати з сметаною, розтопленим маслом, або томатним соусом і салатом.

Картопляний "торт"
5 картоплин, 2 моркви, невеликий корінь петрушки, 2 квашених огірка, 2 цибулини, по 4 столові ложки майонезу та сметани, 1-2 столові ложки вершкового масла, лавровий лист, кріп, чорний мелений перець.

Картоплю наріжте брусочками і обсмажте у маслі чи рафінованій олії. Окремо обсмажте нарізані кружальцями моркву та петрушку. Викладіть на пательні шарами картоплю, моркву і петрушку, цибулю кільцями (трішки поперчіть), огірки кружальцями. Усе залийте сумішшю сметани й майонезу і тушкуйте під кришкою 10 хвилин. Додайте лавровий лист, вершкове масло, посипте кропом (можна сушеним, товченим насінням кропу), тушкуйте ще 5 хвилин. Подаючи на стіл, ріжте як торт.

Картопляні "медальки"
1 кг картоплі, 2 цибулини, олія, сіль, 2-3 столові ложки борошна.

Приготуйте картопляне пюре. Додайте обсмажену на олії цибулю. Коли пюре трохи вистигне, підсипте трохи борошна і вимісіть тісто. Мокрими руками або ложкою сформуйте маленькі кульки, а затим "медальки", обкачайте їх у борошні й обсмажте в олії. У пюре замість обсмаженої цибулі можна покласти трохи подрібненого часнику, зелень петрушки, половинку грибного кубика тощо.


"Лисички" з картоплі
Зваріть 5-6 середніх картоплин в "мундирах". Почистіть і пропустіть через м'ясорубку. Посоліть, всипте борошно (при бажанні можна вбити 1 сире яйце, додати спеції або половинку грибного бульйонного кубика) і замісіть не дуже густе тісто.

Відкладіть на 10 хвилин. Скачайте кульки, з яких сформуйте грибочки "лисички". Смажте у розігрітій олії, щоб покривала вироби. На готові "лисички" вичавіть трішки часнику. Подавайте як гарнір чи окрему страву з тонко нарізаними квашеними огірками.

Картопляні "пальчики"
1 кг картоплі, 2 яйця, 1 склянка борошна, 1 столова ложка крохмалю, сіль, жир, твердий сир.

Приготуйте картопляне пюре, додайте яйця, борошно, крохмаль, посоліть і добре вимішайте. Розділіть масу на дві частини. З кожної скачайте валик, розріжте його не невеликі частини, зліпіть невеликі "пальчики" і одразу ж зваріть їх у великій кількості підсоленої води. Як тільки спливуть на поверхню, вийміть шумівкою, при потребі підсоліть, полийте розтопленим вершковим маслом або посипте свіжими шкварками. Можна притрусити зверху тертим твердим сиром.

Грінки з пшеничного хліба з овочами
На 2 батони або 400 г пшеничного хліба: 0,5 склянки молока, 2,5 стол. ложки вершкового масла, 2 стол. ложки цукру, 4-5 яєчних білків, 300 г білокачанної капусти, 3 морквини, 300 г кабачків або гарбуза, 1-2 яблука, 1 стол. ложки сиру, зелень, сіль з смаком.

Окремо нарізати соломкою свіжу білокачанну капусту, моркву, кабачки або гарбузи, яблука і зелень. У моркву додати 25 г масла і 100 г молока. Тушкувати її до напівготовності. Потім покласти кабачки або гарбузи й тушкувати до готовності, додати нарізані яблука, зелень, яєчний білок (цукор, половину норми), трохи посолити і добре перемішати.

Пшеничний хліб (на порцію – 2 тонких шматочки) замочити у молоці, змішаними з цукром та яєчним білком, що залишився, і злегка обсмажити з обох боків. На обсмажені грінки гіркою викласти овочі, зверху посипати їх тертим сиром і запікати у духовці.

"Гамбургери"
Тісто: 200 г домашнього сиру, 1 сире яйце, 1 чайна ложка цукру, 1 чайна ложка солі, 1 чайна ложка соди, 1,5 склянки борошна, все це замісити.

Фарш: 200 г фаршу, 1 велика цибулина, 1 морквина, 2 сирих картоплини. Почистити картоплю та моркву, потерти на крупній тертці. Цибулю порізати і підсмажити на олії. 4-5 зубчиків часнику порізати дрібно, все змішати. Розкачати тісто й намазати фаршем (ширина 5 см). Скручувати рулетом, різати і смажити.

Закуска із баклажанів
2 баклажани, 1 плавлений сирок, 2 стол. ложки майонезу, 2 зубчики часнику, 2 помідори. Соляний розчин: із розрахунку на 0,5 склянки води – 1 чайна ложка солі.

Баклажани нарізати довгими смужками. Приготувати соляний розчин із розрахунку 1 чайна ложки солі + 1/2 склянки води. Баклажанні смужки опустити в соляний розчин, щоб кожна помокла у розчині солі, після чого розчин злити. Обсмажити баклажани з двох боків на рослинній олії. Охолодити. Плавлений сирок натерти на тертці, додати часник, майонез. Кожну смужку баклажана намастити сирковою масою. Помідори розрізати на невеликі шматочки й викласти на край баклажанової скибочки і згорнути рулетиком. Зафіксувати дерев'яною паличкою (скажімо, зубочисткою).

Кольорові фаршировані яйця
6 яєць, 100 г копченої риби (скумбрії, оселедців), 50 г вершкового масла, 1 цибулина, 5 столових ложок майонезу, 20 г желатину, зелень.

Круто зварені яйця почистіть, розріжте уздовж навпіл, вийміть жовтки. Перетріть їх з маслом, додайте дрібно нарізані філе копченої риби, цибулю, зелень, все перемішайте, наповніть білки. Щільно з'єднайте половинки яєць, щоб виглядали цілими, покладіть у холодильник. Майонез з'єднайте з розпущеним желатином і розділіть на три частини. В одну додайте трішки бурякового соку, в другу - томатну пасту чи морквяний сік, у третю - сік петрушки, щавлю чи шпинату. Коли майонез із желатином почне застигати, наколіть яйця на загострену паличку, занурте в майонез і складіть на тарілку. Прикрасьте узорами з майонезу і поставте в холодильник. Подаючи на стіл, посипте подрібненою зеленню.

Баклажани в сирі
3-4 баклажани, 100г твердого сиру, плавлений сирок, сіль, перець, зелень селери, петрушки, кропу, 200г сметани, 100г гірчиці, 3 зубчики часнику, лимон.

Баклажани почистити, обсмажити в олії. Змішати сметану, гірчицю, тертий сир, додати спеції за смаком. Приготовленою соусною масою залити баклажани. Розтопити плавлений сирок і глазурувати ним готове блюдо. Зверху прикрасити шматочками лимона.







На правах реклами