Ми у Facebook
16.04.2010, 10:43

З президентом Польщі у катастрофі літака загинула рівнянка

На знак скорботи за загиблими в авіакатастрофі під Смоленськом — президентом Польщі Лехом Качинським, його дружиною та всією державною делегацією — Указом Президента України у понеділок було скасовано всі розважальні заходи і приспущено державні прапори.
Рівняни після поминальної неділі запалювали під стінами католицького храму свічки пам’яті. Однак мало хто з рівнян знав, що разом з президентом Польщі загинула наша землячка, польська громадська діячка українського походження Анна Валентинович.

Народилась у Рівному, загинула під Смоленськом

Серед 96 загиблих в авіакатастрофі літака Ту-154 під Смоленськом у Росії була Анна Валентинович, відома громадська і профспілкова діячка. Вона народилась 13 серпня 1929 року у Рівному. Вона була відомою громадською діячкою у Польщі.
За повідомленням інтернет-сайту www.gazeta.ua, Анна Валентинович разом з Лехом Валенсою належать до найбільш відомих засновників профспілки “Солідарність” у Польщі влітку 1980 року. За п’ять місяців до пенсії жінку адміністрація гданьської верфі звільнила з посади кранівниці. Це викликало масове обурення робітників і стало сигналом до страйку. Тоді була створена профспілка “Солідарність”. Під її тиском Леха Валенсу й Анну Валентинович адміністрація поновила на роботі. Вона стала символічною фігурою в Польщі у боротьбі з комуністичним режимом. У 2003 році пані Анна відмовилась від звання почесної громадянки Гданьська, а в 2005 – від почесної пенсії, котру їй запропонував тодішній прем’єр-міністр Польщі Марек Бєлка.
У травні 2006 року президент Польщі Лех Качинський вручив Анні Валентинович Орден Білого Орла. А президент США Джордж Буш нагородив її “Медаллю Свободи”.

Рівняни скорбили з поляками
Поблизу римо-католицького костелу в понеділок у Рівному — декілька жінок та місцевий священик. Поляк Владислав Чайка, який вже 20 років живе у Рівному, зустрічає групу працівників з краєзнавчого музею. Це не його парафіяни. І навіть не поляки. Жінки прийшли вшанувати пам’ять загиблих під Смоленськом.
— Як тільки я почула про цю трагедію, вирішила обов’язково сюди прийти, — розповідає завідувачка відділу Рівненського краєзнавчого музею Валентина Данілічева. — Адже костел — це осередок не тільки культурний, але й духовний для усіх католиків. Ми на роботі сьогодні зранку вирішили прийти сюди всі разом, аби вшанувати пам’ять загиблих, покласти квіти та запалити свічки. Це таке горе для польського народу.
Напередодні у костелі відбулася поминальна служба за Президентом Польщі Лехом Качинським та великою групою польських політиків і військових. У храм приходили парафіяни, аби помолитися за душі загиблих в авіакатастрофі людей.
— Сьогодні ми всі відчуваємо скорботу та осиротілість у душах, — каже священик Владислав Чайка. — Ми молимося за те, щоб їх добрі справи були оцінені не тільки вищими силами, а й нами, їх нащадками.
Хвилиною мовчання розпочали свій навчальний день студенти Рівненського інституту слов’янознавства. Тут пишаються своїми зв’язками з Польщею і сумують з приводу втрати польського народу.
Міський голова Рівного Володимир Хомко та голова Рівненської облдержадміністрації направили листи співчуття до посольства та консульств.

Качинських поховають з королями
Президента Польщі Леха Качинського та його дружину Марію поховають у неділю на території королівського замку Вавель у Кракові, поруч із польськими королями. Як пише “Газета Виборча”, це місце поховання вибрали найближчі родичі президентського подружжя. У Вавельському замку поховано кілька польських королів, відомих поетів та Юзефа Пілсудського.
До неділі поляки прощатимуться з президентським подружжям, а на суботу у Варшаві заплановано спеціальну церемонію в пам’ять про всіх загиблих в авіакатастрофі під Смоленськом.
Чому впав літак?
Тривають суперечки про обставини падіння літака. Диспетчер аеропорту “Північний” Анатолій Муравйов, який приймав президентський літак, стверджує про мовний бар’єр з польським екіпажем і його відмову виконувати вказівки диспетчерів.
Проте колега пілота Аркадіуша Протасюка, який керував президентським літаком пілот Бартош Строїнський, спростував інформацію про незнання російської капітаном 36-го спецполку ВПС Польщі. Строїнський стверджує, що Протасюк досконало знав російську, і йому був відомий аеропорт “Північний”, на який він збирався посадити літак. За його словами, вони разом із загиблим вели літак до Смоленська за три дні до катастрофи, коли на борту був прем’єр Польщі Дональд Туск.
Генпрокурор Польщі Анджей Серемет заявив, що наразі немає доказів того, що Протасюка змусили йти на посадку в несприятливих умовах. (Раніше деякі ЗМІ повідомляли, що Лех Качинський сам віддав наказ про посадку незадовго до аварії, незважаючи на те, що диспетчери рекомендували екіпажу не сідати в аеропорту Смоленська через сильний туман і порадили йти на другий захід і летіти на запасний аеродром). До кінця тижня буде розшифровано записи бортових самописців, які розставлять крапки над “і” в туманній справі про падіння президентського літака під Смоленськом.





На правах реклами