Ми у Facebook
30.04.2010, 16:30

Рівненські рятувальники відзначили ювілей

29 квітня рівненські рятувальники відзначали 20-ту річницю створення загону технічної служби воєнізованої пожежної охорони міста Рівного, який нині носить ім’я Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення ГУ МНС України в Рівненській області.
На свято завітали почесні гості перший заступник голови обласної державної адміністрації Анатолій Юхименко, заступник голови обласної ради Валентин Крока, секретар Рівнеради Юрій Торгун, керівники установ, організацій та правоохоронних органів Рівненщини, ветерани підрозділу, учні місцевих шкіл. З початку всі присутні мали можливість оглянути пожежну та спеціальну техніку, яка використовується для гасіння великих та складних пожеж, аварійно-рятувальні автомобілі, які доставляють на місце надзвичайної ситуації особовий склад та аварійно-рятувальне обладнання, укомплектований всім необхідним сучасний автомобіль групи радіаційного хімічного та біологічного захисту, автомобіль медико-біологічного захисту, пункти та палатки життєзабезпечення, рятувальні човни та катери тощо. Фахівці групи піротехнічних робіт також продемонстрували сучасне спецобладнання для розмінування.

Під час урочистих заходів з вітальним словом до присутніх звернувся начальник Головного управління МНС в області полковник служби цивільного захисту Володимир Оглобля. Він, зокрема, зазначив: „Робота та проблеми аварійно-рятувального загону мені добре відомі, адже я не один рік прослужив начальником такого ж загону в Київській області. Тому я докладатиму всіх зусиль, щоб в подальшому матеріально-технічна база нашого загону тільки вдосконалювалась та покращувалась. Вітаю усіх колег зі святом і бажаю щастя, здоров’я та успіхів на службовій ниві ”.

Після перегляду святкового відеофільму про діяльність «загону – ювіляра» з доповіддю виступив начальник АРЗ полковник служби цивільного захисту Юрій Корецький. З його виступу присутні дізналися, що з метою забезпечення підрозділів надійною технікою, яка за першим викликом повинна прибути на місце пожежі, чи будь-якої іншої надзвичайної ситуації, та безвідмовно відпрацювати в бойових умовах, у Рівному в квітні 1990 року був створений загін технічної служби Відділу пожежної охорони м. Рівне. 29 квітня того ж року побачив світ перший наказ ЗТС №1, підписаний першим начальником загону Сергій Федорчук. До складу підрозділу тоді увійшли три воєнізовані пожежні частини, окремий пост з ремонту та обслуговування пожежних рукавів, окремий пост технічної служби з діагностування автомобілів.

В зв’язку з проведенням організаційно-штатних заходів, збільшенням чисельності пожежних частин в Рівненській області, надходженням нової пожежної техніки набула необхідність створення потужної ремонтної бази для обслуговування та ремонту автомобільної техніки, спеціального пожежного обладнання. Саме ці завдання були покладені на ЗТС. 1991 року розпочалось будівництво виробничої бази та адміністративно-побутових споруд, цехів, майстерень та складських приміщень.

У 2005 році наказом Міністра МНС України загін технічної служби воєнізованої пожежної охорони Рівного було переформовано в аварійно-рятувальний загін спеціального призначення Головного управління МНС України в Рівненській області.

Наразі підрозділ має набагато ширші функції у порівнянні зі своїм попередником. Окрім ліквідації пожеж, наслідків аварій, стихійних лих, виконання робіт з виявлення, знешкодження вибухонебезпечних предметів, що залишилися із часів війни, також додався доволі відчутний обсяг аварійно-рятувальних завдань. Загін спеціального призначення в певній мірі унікальний. На озброєнні своєрідного „спецназу” МНС знаходиться пожежно-рятувальна, спеціальна техніка та обладнання, які відповідають вимогам сьогодення. Разом з тим проводиться технічне обслуговування автомобілів всіх пожежно-рятувальних частин області, перевірка технічного стану пожежного оснащення та пристроїв, яку здійснюють слюсарі, електрики, зварювальники, фахівці інших різноманітних спеціальностей.

За роки становлення та розвитку загону здійснено 204 виїзди на пожежі, 28 – на ліквідацію дорожньо-транспортних аварій та катастроф, 96 – для надання допомоги населенню. Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення обслуговує 40 потенційно небезпечних об’єктів, які є на території Рівненської області.

Не залишилися ювіляри цього святкового дня без нагород та заохочень. Майже 30 чоловік офіцерського та рядового складу були нагороджені відзнаками Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, Почесними грамотами облдержадміністрації та обласної ради, грошовими винагородами. 4 працівникам було вручено відзнаки МВС, а 3 ветеранів пожежної охорони Рівнещини були нагороджені грамотами МНС та ГУ МНС.

Проте на цьому свято не закінчилося, на глядачів очікувала цікава концертна програма, під час якої виступили дитячий та юнацький колективи народної пісні та танцю Рівненського палацу дітей та молоді «Веснянка». Увесь захід пройшов у теплій, дружній та радісній атмосфері загартованих вогняною стихією мужніх, чоловічих сердець.

Дивлячись на розмаїття функцій, покладених на працівників аварійно-рятувального загону спеціального призначення, можна з упевненістю сказати, що випадкових людей в аварійно-рятувальному загоні немає. Товариське плече, почуття взаємовиручки, готовність в будь-яку мить прийти на допомогу людям та надати кваліфіковану допомогу при виникненні надзвичайних ситуацій будь-якого типу. Ось штрихи до портрету працівника Народної служби порятунку.

Про це повідомили на офіційному сайті Управління МНС в Рівненській області





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра