Ми у Facebook
14.09.2010, 12:09

Названо першого замовника убивства Гонгадзе. І єдиного?

Через десять років після убивства Георгія Гонгадзе прокуратура визначилася з першим замовником злочину. Це - Юрій Кравченко, який тоді очолював Міністерство внутрішніх справ.
Про це повідомляє Українська правда

Слідство Генпрокуратури встановило, що генерал Олексій Пукач отримав наказ убити Георгія Гонгадзе від тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка.

7 вересня 2010 року керівник слідчої групи Генпрокуратури в справі Гонгадзе Олександр Харченко виніс остаточну постанову про притягнення Пукача до кримінальної відповідальності

У цьому документі й описана роль Кравченка в найбільш резонансному злочині незалежної України.

"Пукач О.П. 17 вересня 2000 року на виконання явно злочинного усного наказу міністра внутрішніх справ Кравченка Ю.Ф., тобто на замовлення, за попередньою змовою групою осіб спільно з Протасовим, Костенком і Поповичем, які не були обізнані про цей злочинний наказ, умисно вбив Гонгадзе Г.Р." , - йдеться у постанові слідчого.

(Примітка. Гонгадзе був викрадений 16 вересня, але, за даними слідства, убивство сталося о 00:10 17 вересня. Протасов, Костенко і Попович - співробітники міліцейської "наружки", які за вбивство Гонгадзе вже отримали 12 і 13 років тюрми).

У постанові слідчого наведено подробиці, де і коли Кравченко розпорядився убити засновника "Української правди".

"Приблизно 13-14 вересня 2000 року у своєму службовому кабінеті в місті Києві на вулиці Богомольця, 10 міністр внутрішніх справ Кравченко Ю.Ф. усно віддав начальнику Головного управління кримінального розшуку МВС України Пукачу О.П. явно злочинний наказ - вбити журналіста Гонгадзе Г.Р. для припинення у такий спосіб журналістської діяльності".

"Пукач О.П., діючи з особистої зацікавленості та кар'єрних спонукань, не бажаючи ускладнювати стосунки з керівником МВС України, а також розраховуючи здобути прихильність Кравченка Ю.Ф. та отримати підвищення по службі і підвищення спеціального звання працівника міліції, погодився виконати наказ Кравченка Ю.Ф., тобто на замовлення вбити Гонгадзе Г.Р.", - також ідеться у постанові.

За даними слідства, Пукач відзвітував Кравченку одразу після убивства Гонгадзе, 17 вересня 2000 року.

"Наступного дня в службовому кабінеті міністра внутрішніх справ Пукач О.П. доповів Кравченку Ю.Ф. про виконання його наказу про вбивство журналіста Гонгадзе, після чого разом з Поповичем О.В. (водій Пукача) позбавились сумки та мобільного телефону Гонгадзе Г.Р., викинувши сумку в озеро поблизу Південного моста в Києві, а мобільний телефон - в водоймище Русанівського каналу поблизу готелю "Славутич" в Києві".

Також, як встановило слідство, наказ перепоховати Гонгадзе також давав Кравченко.

"На початку жовтня 2000 року, діючи за вказівкою Кравченка Ю.Ф., з метою приховати вчинені стосовно Гонгадзе Г.Р. злочини, Пукач О.П. на службовому автомобілі "Ніссан" під власним керуванням приїхав на місце поховання трупа Гонгадзе Г.Р., викопав його та відвіз у лісовий масив Улашівського лісництва Таращанського району Київської області, де сокирою відчленував голову від тіла та там же закопав обезголовлений труп Г.Гонгадзе".

"Відчленовану голову Гонгадзе Г.Р. з прилеглими кістками Пукач О.П. відвіз і закопав у кінці лісосмуги на відстані 1,4 км від автодороги між селами Довголівське - Колісникове 136 кілометра автотраси Київ - Золотоноша Ракітнянського району Київської області".





На правах реклами