Ми у Facebook
13.10.2010, 22:14

Web-конференція з рівненським фотохудожником Олександром Харватом

У середу, 13 жовтня 2010 року, відбулася web-конференція фотохудожником, керівником фотогалереї «У фарватері істин» та організатором «Фотовернісажу на Покрову» Олександром Харватом.


Під час конференції фотохудожник розповів про своє міліційне минуле, "Фотовернісаж на Покрову" та дав поради молодим фотографам.
— Олександре, розкажіть нам про своє міліцейське минуле. Чи сподобалось вам бути міліціонером?
— Мене змолоду, крім мистецтва, приваблювала юриспруденція. Свого часу закінчив Івано-Франківську школу міліції з червоним дипломом. Коли постав вибір місця роботи — вирішив побачити світ. Тому й поїхав працювати в Якутію. Взагалі-то, містечко Нерюнгрі на ті часи було "комунізмом" в окремо взятому місті. Втім, роботи для міліції вистачало. За десять років роботи працював і заступником, і начальником відділу з боротьби з організованою злочинністю.
— А стріляти в людей доводилось?
— Були такі випадки. Проте стріляв, правда, не на ураження, а по ногах. Тоді якраз ми затримували банду, яка нагло і безцеремонно грабувала місцевих жителів. Як потім з'ясувалось, серед зловмисників були і боксери, і борці. Після затримання від їхньої зухвалості не залишилось і сліду.
— Як залишили міліційну кар’єру?
— У 1998-му і в Україні, і в Росії лютувала криза. А ще батьки почали хворіти. Тому вирішив повернутися в Рівне. По дорозі додому у Москві купив перший професійний фотоапарат. Коли ж приїхав у рідне місто, то спочатку думав продовжити службу в міліції, але потім захопився фотографією. І став фотографом.
— Якби зараз запропонували керівну посаду в міліції, то повернулися б на службу?
— Я добре обдумав би таку пропозицію. Якщо вона, звісно буде. Адже зараз розподіл посад у міліції багато в чому залежить від політичної ситуації. У будь-якому разі набутого досвіду для такої роботи вистачило б.
— Ви є керівником фотоклубу, як можна долучитися до нього? Що для того потрібно?
— Наш клуб "Простір фото" працює вже більше чотирьох років. Активними учасниками його є як рівненські, так і луцькі фотографи. Є і молоді. Щоб долучитися, перш за все треба мати задатки фотографа і початкові фотодоробки. І головне — бажання вчитись всьому новому.
— Зараз кожен, хто з нормальним фотоапаратом, вважає себе фотохудожником. Скільки ви йшли до цього звання?
— Назвати себе можна як завгодно. Інша річ, чи визнають тебе фотохудожником інші люди та колеги по цеху. Треба працювати над собою, виправляти помилки. У цьому дуже допомагає об’єктивна критика. Коли твої роботи бачать не тільки рідні та друзі, а й майстри та глядачі. Тому починаючим фотографам обов’язково треба брати учать у різних виставках, пленерах. Зазвичай, для визнання фотохудожника потрібно не менше двох років наполегливої праці. Моє становлення було приблизно таким же.
— А скільки ваш найкращий фотоапарат з усіма аксесуарами коштує? Якщо не секрет.
— У мене ненайдорожче обладнання. А зазвичай фотоапарат з аксесуарами може коштувати і 10 тисяч доларів.
— Організатором бути важче, ніж фотографом? Яким чином вдається залучати до "Фотовернісажу на Покрову" таку велику кількість фотографів?
— Свого часу коли починав робити перший фотовернісаж, було важко. Але думка про те, що він буде унікальним у всій Україні, додавала наснаги. А згодом справа пішла. Цьогоріч вже п’ятий фотовернісаж. Участь у ньому беруть майже 300 фотографів з 49 країн світу. Роботу проводимо за всіма міжнародними стандартами. Всім учасникам розсилаємо фотоальбоми за підсумками вернісажу.
Записав Юрій ДЮГ





На правах реклами