Звідки у шампанському бульбашки?
Виноматеріали тут спершу змішують за сортами, а потім — мішають вже між собою, додаючи лікери, спирт, сусла. Це називається купаж. Чим менше до його складу потрапляє “не винних” матеріалів, тим цінніше шампанське. Зберігають усе це у величезних металевих цистернах, емальованих зсередини, яких тут чимало. Цікаво, що миють їх вручну. Для цього тендітні жіночки пролазять через не надто великий люк ємності.
Затим за технологією до купажу додають цукор і дріжджі й розливають у пляшки (тиражують). Пляшки при цьому ретельно перевіряють — адже кожна має витримувати величезний тиск. Потім закорковують спеціальним корком з металевою скобою й відправляють на витримку. До речі, в одну й ту ж пляшку двічі шампанське не “заливають”, лише у нову тару. Саме тому пляшки з-під шампанського такі дешеві...
У складених горизонтально пляшках майбутнє шампанське бродить від дев’яти місяців до трьох і більше років. У цей період тут утворюються славнозвісні бульбашки. Потім вино переміщують на ремюаж — процедуру, яка передбачає збір утвореного від бродіння осаду у корку. Для цього пляшки встановлюють під кутом корком вниз у спеціальні пюпітри (один уміщає 120 пляшок) й щодня прокручують, поступово переводячи їх у вертикальне положення.
Коли осад остаточно “перейшов” у корок, приходить час дегоржажу, під час якого корок з осадом видаляють. У пляшку доливають те ж вино або лікери. На цій стадії класичне шампанське і закінчується. Брют, себто сухе ігристе вино, перетворюють на напої різного ступеня солодкості. Пляшки закорковують, вдягають мюзле (закручують отой металевий дротик, що утримує корок) та наклеюють відповідну етикетку.
Вражає й той факт, що навіть численні натовпи туристів не зупиняють процеси виробництва. Тому варто уважно слухати екскурсовода, бути обачним та, головне, триматися ближче до стін. Адже підземеллями на пристойній швидкості рухаються електрокари та вантажівки, які тут — повноправні господарі.
У підземеллях є іще одне специфічне місце — місцева Стіна плачу. Розповідають, що саме тут у часи Другої світової війни нацисти заживо замурували в стіну чимало євреїв. Нині це місце перетворили на меморіал. З часом зі штучних свічок потекли “сльози” — справжні невеликі струмки. Цікаво, що в жодному іншому місці на всій території зводу подібних вологих місць так і не з’явилося.
До речі
За одну зміну майстер-ремюор прокручує до 100 тисяч пляшок
За одну зміну майстер-дегоржер відкорковує до 5 тисяч пляшок
Одна повна пляшка ігристого важить 1 кг 650 г
Одночасно в підвалах заводу зберігається до 30 мільйонів пляшок
Щороку на заводі виробляють 12,5 мільйона пляшок ігристого вина
Мюзле закручують рівно на шість півобертів
Корок вилітає з пляшки ігристого з середньою швидкістю 13 м/с
На двох вулицях Рівного не буде води
Сьогодні, 23 квітня, з 12.10 через пошкодження водопроводу частково відсутнє водопостачання на вул.Міцкевича та вул.Героїв Поліції (частково).
переглядів: 121
Автоматичне призначення житлової субсидії: кому потрібно звернутися із заявою
З травня 2024 року більшості українців, які отримують житлову субсидію, на неопалювальний сезон її буде призначено автоматично.
переглядів: 981
Як приготувати паску, від якої всі домашні та гості будуть в захваті: простий рецепт
Приготувати паску власноруч - це не тільки захоплюючий процес, але й забезпечує вам можливість контролювати інгредієнти та насолоджуватися смачним результатом.
переглядів: 340
Дорожче ніж торік: Скільки коштуватиме великодній кошик у 2024
Традиційні страви, що входять до складу великоднього кошика українця обійдуться на на 17,6 % дорожче ніж торік.
переглядів: 797
Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради
Ртутні термометри небезпечні і відсутні у продажу, але чи не в кожного ще лишився з мунулого такий прилад. Як безпечно управлятися з термометром, якщо він розбився?
переглядів: 358