Ми у Facebook
17.11.2015, 08:00

Сьогодні в Україні святкують День студента

Сьогодні, 17 листопада, в Україні відзначають День студента. Кажуть, що у студентів є два свята: день студента і кожен день. Рівненський інформаційний портал OGO.ua вітає українське студентство зі святом.
Міжнародний день студентів встановлений 17 листопада 1946 року на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі, в пам'ять чеських студентів-патріотів.

В Україні 17 листопада стали відзначати як День студента з 1999 року згідно з Указом Президента від 16.06.1999 №659/99.

Традиції святкування Дня студента в Україні ще не склалися. Для когось День студента — черговий нічим не знаменний день, або просто привід повеселитися, а для когось — день символічного об'єднання, підвищення ролі студентства в громадському та політичному житті країни.

В Україні святкують два Дні студента — збігається з Міжнародним (17 листопада) і Тетянин день, день великомучениці Татіани, святої покровительки всіх студентів (25 січня). Це дуже зручно, адже один День студента святкується напередодні сесії, а інший — по закінченню.

День студента у світі
Студенти Данії надають перевагу проведенню Дня студента у колі найближчих та вірних друзів. Зазвичай вдень вони збираються у когось вдома, співають, інколи під гітару, а ввечері йдуть компанією до ресторану.

Американці у всьому полюбляють свободу. Мабуть, тому студентам в Америці подобається відпочивати з друзями, зі своїм хлопцем чи дівчиною за містом на природі. Для американців не є проблема, де і як святкувати, головне, вони завжди намагаються робити те, що їм подобається.

Бельгійські студенти не цураються будь-яких студентських свят. Успішне закінчення сесії – гарний привід для зустрічі друзів. Тут полюбляють збиратися компанії з давніх знайомих, частіше усього 7-8 осіб. Найпопулярніше місце зібрання – кафе. На природу, тобто на пікніки, бельгійські студенти виїжджають дуже рідко. Щодо проведення самих свят, то на відміну від наших студентів, бельгійці не дуже полюбляють співати, хоча зовсім не проти послухати сучасну музику.

Студентська молодь у Болгарії відзначає своє свято 8-го грудня. Ця дата пов’язана з історією Софійського університету ім. Климента Охридського. У 1903 році, коли Софійський університет був єдиним у Болгарії вищим навчальним закладом, академічна рада вирішила оголосити восьме грудня святом університету. За церковним календарем саме тоді відзначався день святого Климента Охридського. Климент Охридський був одним з п’яти, хто врятувався, з учнів святих братів Кирила та Мефодія. У місті Охриді (зараз воно в межах Республіки Македонії) він заснував в кінці ІХ століття при Охридському монастирі велику культосвітню школу, метою якої було виховання й утворення нової культурної еліти Болгарії.

Після 1944 року святкування студентського свята було перенесено на 17 листопада. Але в 1962 році з нагоди 80-річчя Софійського університету свято повернули на стару дату. У цей день вищі навчальні заклади у всій країні закриті, а студенти святкують своє свято в гучних компаніях.





На правах реклами