Ми у Facebook
17.11.2010, 18:00

Потепління в Антарктиді може призвести до аномально холодних зим в Європі

Німецькі вчені дійшли висновку, що загальне потепління в північній півкулі може призвести до екстремально холодних зим в Європі і на півночі Азії.
Про це повідомляє korrespondent.net

Автори дослідження вважають, що аномальне скорочення площі криги взимку у Баренцовому і Карському морях, викликане зростанням температури приземного шару повітря, веде до періодів сильних холодів, подібних до зими 2005-2006 років.

"Ця аномалія може втричі збільшувати ймовірність сильних зимових холодів. Недавні суворі зими, такі як минула або зима 2005-2006 років, не суперечать картині глобального потепління, але швидше доповнюють її", — говорить один із дослідників Володимир Пєтухов.

У ході дослідження вчені розробили комп'ютерну модель загальної циркуляції атмосфери ECHAM5, вони спостерігали за реакцією моделі, поступово знижуючи площу криги з 100% поверхні води до 1%.

Розрахунки показали, що скорочення площі криги веде до появи вікон вільної води, які вивільняють тепло і водяну пару в звичайно сухе і холодне арктичне повітря.

Це, у свою чергу, може призводити до зниження середньої температури на материку на півтора градуса.

"Моделювання показало, що вітер і температура повітря нелінійно реагують на зміни в крижаному покриві. У міру скорочення площі криги зими можуть теплішати, ставати більш холодними, а потім знову теплими", — зазначає Пєтухов.

Вчені з'ясували, що дуже ймовірні різкі переходи між різними режимами атмосферної циркуляції в приполярному і полярному режимах.

На думку вчених, спроби пояснити екстремально холодні зими зниженням сонячної активності або ослабленням Гольфстріму перебільшують вплив цих ефектів, тоді як площа криги значно значущіша.

Зокрема, взимку 2005-2006 року, коли температури в Сибіру були на 10 градусів нижчими від норми, не було зафіксовано жодних аномалій в атлантичних течіях. Проте зміни в океанській циркуляції можуть впливати на площу криги, що, у свою чергу, може послабляти або підсилювати температурну аномалію.

Пєтухов зазначає, що його дослідження не стосується прогнозів погоди на найближчі терміни.

Нагадаємо, раніше екологи спрогнозували загальне підвищення температури і почастішання природних катаклізмів в Україні у зв'язку з глобальною зміною клімату на планеті.





На правах реклами