Ми у Facebook
20.11.2010, 12:22

На Рівненщині жінки-крадії на десять років молодші, ніж злодії-чоловіки

Хоч довіра і спонукає до відкритих, позитивних взаємовідносин між людьми, але саме через неї чимало громадян стають жертвами зловмисників.
На території Рівненщини з початку року зафіксовано 3748 злочинів майнової спрямованості, що стосуються крадіжок, шахрайства, пограбувань, розбоїв. Втім, як констатував на брифінгу перший заступник начальника УМВС України в Рівненській області — начальник кримінальної міліції Микола Хватаймуха, позитивним у роботі рівненської міліції є те, що відсоток розкриття їх у порівнянні з минулим роком суттєво зріс.

Потерпають від протиправних посягань як державні, так і приватні установи, власники помешкань та безпосередньо самі громадяни. За словами Миколи Хватаймухи, чимало крадіжок майна можна було б попередити або одразу ж розкрити:
— Із початку року у Рівненській області сталося 328 крадіжок державного майна. Найбільше постраждали Здолбунівський та Рівненський райони. Зловмисники, проникаючи вночі на державні об’єкти через вікно, дахи приміщень, викрадали звідти комп’ютерну та оргтехніку, цінні речі і навіть металобрухт. На сьогодні затримано групу з чотирьох осіб, причетність яких до крадіжок у держустановах на Здолбунівщині доведено по 18 епізодах. Зараз справа знаходиться на стадії завершення і буде скерована до суду. Всі підозрювані затримані та взяті під варту. У кримінальній справі щодо аналогічних крадіжок у Рівненському районі проходять троє чоловіків, один з яких ще знаходиться в розшуку. Втім ми задіяли всі можливі сили, щоб відшукати підозрюваного до кінця поточного місяця. А от проблема багатьох установ та організацій у тому, що з тих чи інших причин, зокрема і фінансових, вони не заключають договори із державною службою охорони. Ті ж охоронці, які працюють на місцях, у випадках скоєння злочинів не завжди можуть їм протидіяти.

Селяни позбуваються майна через власну необачність
У Рівненській області цьогоріч сталося 2850 крадіжок особистого майна, з яких лише 320 — квартирних. Щодо останніх кримінальні справи порушені здебільшого у районах. Бо саме у сільській місцевості, де чи не кожен знає один одного, часто-густо власники лишають будинки незамкненими.
— Відтак із подвір’я зникають велосипеди, із погребів — консервація, а з осель — цінні речі, — зазначає перший заступник начальника УМВС України в Рівненській області. — Надто довіряють селяни і тим, хто допомагає у господарстві чи на присадибних ділянках.
Працівникам карного розшуку вдалося затримати нещодавно дві злочинні групи. До складу однієї з них входили два мешканці Тернопільської області, причетність яких у вчиненні 18 крадіжок із помешкань на Рівненщині доведено. Наразі їх арештовано, а порушену кримінальну справу готують для розгляду у суді.
— Понад двадцять квартирних крадіжок скоїли і п’ятеро мешканців Рівненщини, — повідомив Микола Хватаймуха. — Четверо із них нині перебувають у СІЗО, а ще один – у розшуку. Підозрювані використовували у своїх незаконних діяннях власний автотранспорт, мали обізнаність по районах, квартирах. Час для здійснення крадіжок обирали із шести ранку до 12-ої дня, коли власники перебували на роботі. Шляхом злому або віджиму дверей, пошкодження серцевини замків, через кватирки, вони проникали в оселі та виносили звідти гроші, золоті вироби та оргтехніку. Наразі ми з’ясовуємо, хто з них чим займався і чи була це організована злочинна група.

Більше половини злочинів - розкриті
Вік чоловіків-крадіїв на Рівненщині — від 25 то 45 років, а у жінок, які, до речі, скоїли в поточному році 36 крадіжок як державного, так і особистого майна, значно молодший — від 20 до 25.
Загалом же у Рівненській області зареєстровано 6617 злочинів, більша половина з яких розкрита, а саме 4422. За інформацією першого заступника начальника обласного управління міліції, вперше за останні роки відбулося суттєве покращення з усіх видів злочинів. Між тим зменшилася кількість пограбувань. Цього року їх сталося 215, тоді як у минулому – 324. Розбоїв було 46, а зараз – 30. Передувала щоправда цьому кропітка робота працівників міліції: здійснювався комплекс заходів, спрямованих на профілактику, реагування та запобігання злочинам. Завдяки рейдам, які проводилися у місцях найбільшого скупчення населення, зменшилася і кількість шахрайств.
Натомість деякі громадяни не прагнуть себе убезпечити від протиправних посягань і не хочуть сприяти працівникам міліції у попередженні злочинів. Як констатує Микола Хватаймуха, навіть невеличке пошкодження дверей власник не бере до уваги, а це вже має насторожити, і повідомляти про такі факти міліції слід обов’язково, адже в таких випадках краще працювати на випередження.

Про це повідомила Світлана КАРАЧУН, ВЗГ УМВС України в Рівненській області





На правах реклами