Ми у Facebook
19.01.2011, 09:54

Від куріння гине на 60% більше чоловіків, ніж жінок

Гендерний розрив у рівні смертності від куріння становить в Європі близько 60%. Від цієї хвороби гине удвічі більше чоловіків, ніж від алкоголю.
Гендерний розрив у рівні смертності іноді пояснювали "простою біологією" або тим, що слабка стать частіше сильної вдавалася до послуг лікарів. Однак, як з'ясували вчені Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), величина і мінливість тенденцій свідчить про те, що картина має більш комплексний характер. Зокрема, важливу роль відіграють соціальні відмінності в житті статей.

Дослідники вивчили дані ВООЗ про рівень смертності серед чоловіків і жінок з будь-яких причин і їх пристрасть до тютюну і алкоголю в середині минулого десятиліття в 30 європейських країнах, включаючи Ісландію, Грецію, Мальту, Кіпр, але крім Росії та Скандинавії.

У число смертей, пов'язаних з курінням, увійшли летальні випадки від раку дихальних шляхів, ішемічної хвороби серця, інсульту та хронічного обструктивного захворювання легень. А в кількість смертей від алкоголю були включені випадки загибелі від раку горла і стравоходу, хронічного захворювання печінки, алкогольного психозу і насильства.

Провівши нескладні обчислення, вчені з'ясували, що смертність у цілому була вищою у чоловіків, але гендерний розрив дуже відрізнявся в різних країнах. Наприклад, в Ісландії помирало 188 чоловіків на 100 тис. жителів на рік, а на Україні цей показник становив аж 942. Найбільша різниця виявлена в державах Східної Європи, а також у Бельгії, Іспанії, Франції, Фінляндії та Португалії.

Розрив між країною з найнижчим і найвищим рівнем чоловічої смертності від алкоголю був восьмиразовим: 29 на 100 тис. в Ісландії і 253 — в Литві.

Щодо куріння, то тут різниця п'ятиразова: 97 смертей на 100 тис. людей в Ісландії та 495 летальних результатів серед тієї ж кількості українців. При цьому в цілому у всіх країнах куріння було причиною гендерного розриву в 40-60%, виключаючи Данію, Португалію і Францію, де цей результат був нижче, і Мальту, в якій показник виявився максимальним (74%).

Джерело: Gazeta.ua





На правах реклами