Ми у Facebook
02.02.2011, 11:42

Сьогодні — День бабака

Традиційне народне свято День бабака відзначають сьогодні в Північній Америці.
Цього дня будять бабака після зимової сплячки. За повір’ям, якщо тваринка не бачить своєї тіні і вилазить з нірки, то весна буде ранньою. Якщо бабак ховається назад у нору, то зима триватиме ще шість тижнів.

Прогнози бабака справджуються менше, ніж у половині випадків, але традиція супроводжується масовими народними гуляннями. Найвідоміший бабак Філ зі штату Пенсільванія приніс своєму місту Панкссутон статус світової столиці погоди. У провінційному містечкові з населенням лише понад 6 тисяч осіб збираються до 40 тисяч гостей на костюмований обряд прогнозування весни.

Із українських бабаків погоду пророкувати сьогодні буде тільки один — харківський Тимко Другий, повідомляє Gazeta.ua Правда, будити його не доведеться. Як розповів доглядач бабака Віктор Токарський, вже п'ять днів Тимко не спить: почав крутитися, а потім і зовсім прокинувся — його довелося забрати з погребу у тепле місце. З тих пір гризун потроху з'їдає яблук і капусти, але особливої активності не проявляє — значить, ще може заснути, говорить Токарський.

Сьогодні Тимка-молодшого (його попередник, теж Тимко, помер минулого літа) в дерев'яному будиночку виставлять на вулицю. Судячи з прогнозу синоптиків, 2 лютого в Харківській області буде похмуро, можливий сніг, тому тінь бабак навряд чи побачить — це означає, що скоро прийде весна.

А от львівських бабаків — Мишка з подружкою Марусею, — як і в минулому році, розбудять тільки на Стрітення, 15 лютого.





На правах реклами