Ми у Facebook
18.02.2011, 10:01

Студентам ВНЗ Рівненщини не вистачає місць у гуртожитках

На сьогоднішній день не кожен ВНЗ області здатний забезпечити житлом усіх своїх студентів. До того ж, умови проживання, запропоновані студентам, залишають бажати кращого.
Майже кожен із нас у своєму житті був студентом. І про реалії життя у гуртожитку знає не з книжок. Хтось, ставши студентом і намагаючись поселитися у гуртожиток, чув невтішну фразу «Немає місць…», ті ж, кому місце знайшлося, далеко не завжди задоволені тими побутовими умовами, у які потрапили.

Так за словами Майї Андрєєвої, головного спеціаліста Управління освіти і науки у Рівненській області, за більш ніж двадцять останніх років в області не збудовано жодного квадратного метра студентського житла. І хоч більшість ВНЗ стовідсотково забезпечують студентів дахом над головою, п’ять навчальних закладів такою цифрою похвалитися не можуть. Наприклад, Рівненський державний гуманітарний університет може поселити у себе тільки 90% студентів, Національний університет «Острозька академія» - 85%, а Дубенський медичний коледж – усього лиш – 65%.

Ситуація з нестачею місць призвела до того, що гуртожитки деяких ВНЗ, зокрема РДГУ, Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу та Технічного коледжу НУВГП є перенаселеними, тобто, норма житлової площі на одного студента складає менше ніж 6 кв.м, а інколи й 4,5 кв.м.

Щодо створення належних умов проживання студентів у гуртожитках, Майя Андрєєва зазначила, що ось уже три роки проводиться обласний огляд-конкурс «Найкраще облаштування студентських гуртожитків», в ході якого був виявлений ряд недоліків, зокрема, у Костопільському будівельно-технічному технікумі та Дубенському коледжі культури та мистецтв РДГУ необхідна заміна ліжок. Також у цих закладах не вистачає побутової техніки. У гуртожитках Рівненського музичного училища та Рівненського технікуму технології та дизайну відсутнє гаряче водопостачання у неопалювальний період В гуртожитку Рівненського інституту Київського інституту права санітарно-побутові приміщення, кухні, туалети та душові потребують капітального ремонту із заміною обладнання. Зокрема у гуртожитку встановлені електроплити з відкритими спіралями, які становлять загрозу життю та здоров’ю студентів. Також у гуртожитку відсутня побутова кімната та кімната особистої гігієни жінки.

Загалом же, спеціаліст відзначає, що з кожним роком матеріально-технічне забезпечення гуртожитків покращується. Це підтверджує той факт, що за минулий рік адміністраціями ВНЗ на утримання гуртожитків було витрачено 3716000 грн, що на 5,5% більше, аніж у 2009 році.





На правах реклами