Ми у Facebook
03.04.2011, 10:03

Черемша – вітамінний первісток весни

Ранньою весною ще мало вітамінної продукції, тож ми залюбки купуємо зелені пучки, робимо салати. Моя товаришка, родом з Кавказу, трішки відварює її і подає з томатним соусом. Виходить дуже смачно!
Чим же корисна черемша? Як вказують фітотерапевти, вона містить багато аскорбінової кислоти. Десяти пагонів достатньо для задоволення добової потреби організму у вітаміні С. Є тут чимало інших, не менш цінних речовин: ефірні олії, органічні кислоти, велика кількість фітонцидів.

У сирому, солоному і маринованому вигляді черемшу використовують як ранню весняну вітамінну зелень, замінник цибулі і пряної приправи до м’ясних страв, добавку до салатів. У їжу вживають молоді пагони і листя. Черемша як харчовий продукт викликає апетит, діє профілактично і лікувально при атеросклеротичних змінах судин, має загальнозміцнювальну, протизапальну, протимікробну, потогінну, сечогінну, протиглисну дію.

Кашка зі свіжої рослини загоює рани. Настій із листя черемші рекомендують при лихоманці, застуді. Сік черемші закапують у вуха при отитах, розведеним соком промивають очі при запаленні. Кашку зі стебла можна покласти на хворий зуб. Спиртову настоянку (1:20) застосовують для розтирання як місцевий подразний засіб при ревматизмі, а також усередину при кашлі.

– Разом з тим, обережними з черемшею повинні бути люди, у яких є проблеми зі шлунково-кишковим трактом – гастрити, виразкова, жовчнокам’яна хвороби, панкреатит, - застерігає лікар-гастроентеролог консультативної поліклініки обласної клінічної лікарні Дзвенислава Костур. – Трава – це груба їжа, вона стимулює виділення травних ферментів, що може призвести до загострення цих захворювань.

Ранню черемшу можна купити за 75 копійок - 1 гривню за пучок. Отож всі, кому вона не протипоказана, можуть поповнити весняний раціон цією ранньою зеленню.

Джерело: «Високий Замок»





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ