Ми у Facebook
08.04.2011, 08:37

Перевіряємо насіння на схожість

Істотної різниці в урожаї овочів, вирощеному зі свіжого насіння чи з наcіння, яке зберігалось кілька років, практично немає, якщо воно чистосортне і кондиційне за схожістю. Але якщо є багато власного насіння, то робити це не завадить.
Придбане в спеціалізованих магазинах, як правило, не підводить, але в пакетику його невелика кількість. Тому перевіряти на схожість не доводиться. Але якщо є багато власного насіння, то робити це не завадить.

Схожість визначають у відсотках. Для спрощення підрахунків беруть 10 насінин, кладуть на блюдечко. На його дно слід постелити бавовняну серветку чи туалетний папір, змочені водою. Для кожної культури існує свій термін проростання, приміром тиждень. Підрахуємо, скільки насінин зійшло за цей час. Наприклад, їх було 9 шт. Значить, схожість становить 90%, що є дуже високим показником. Підраховувати слід не все проросле насіння, а лише те, що дало нормальні розвинені ростки (не менше довжини насінини, а в круглого — не менше діаметра).

Буває, що насіння дає деформовані ростовий корінець чи сім’ядольні листочки. Такі насінини і сходи слід викидати, позаяк урожаю від них не буде.
Причини цього явища різні: неправильне сушіння насіння, перегрів, завищені дози протруювачів та ін. На посівні і врожайні якості насіння впливають так само умови, в яких воно було одержане.

Якщо рік був сухим і сонячним, то насіння має більш високу схожість, дає урожайніші рослини. Максимально проростають квасоля, горох — 90-95%. Гарбуз, диня, кавун дають від 75 до 95% сходів, помідори — 60% і більше, петрушка і морква — 45-70%, капуста, редиска, редька, буряки, селера, щавель — 60%, кріп — 35-55%.

Інколи на пакетику насіння можна побачити два числа через дробову риску (наприклад, 90/80%). Перше число означає відсоток схожості, а друге — енергію проростання у відсотках. Другий показник характеризується кількістю насіння, яке нормально проросло за більш короткий термін порівняно з тим, що встановлений для визначення схожості. І якщо, до прикладу, схожість помідорів визначається за 12 днів, то енергія проростання може становити 60%.

Ось цифри для деяких культур (перша — схожість, друга — енергія проростання): перець, кріп, селера — відповідно 14 днів і 70%, капуста, редиска, редька, горох — 7 і 30, баклажани, шпинат, ревінь — 14 і 50, помідори і цибуля — 12 і 60, салат, морква — 10 і 50, перець, буряки, квасоля, дині — 8 і 30, кавуни, кабачки, гарбузи, боби — 10 і 30%.

Щоб не помилитись, багато хто вважає за краще купувати насіння свіже, попереднього врожаю. У цьому є резон, якщо брати насіння квітів, кропу, перцю, цибулі, петрушки, селери і пастернаку.

Все воно тривалого зберігання не терпить. Але насіння огірків, гарбузів, кабачків та інших родинних їм культур, а також баклажанів часто біологічно не визріває за один рік і краще сходить після 2-3-річного зберігання. В огірків однорічне насіння дає рослини, котрі утворюють жіночі квітки значно пізніше від чоловічих, що значно знижує врожай. На ньому так само більше чоловічих квіток (пустоцвітів).

До того ж є думка, що в старого насіння огірків менше вірусної інфекції. Аби прискорити дозрівання, перед сівбою свіже насіння гарбузових рекомендується 2-3 місяці зберігати на батареї опалення, поклавши кілька шарів паперу, але треба слідкувати, щоб температура не перевищувала 35°С. Для прискорення можна так само прогріти його впродовж 5-6 годин за температури 40-50°С.


Дуже дрібне насіння теж можна перевірити на схожість, але посіяти його пророщеним у ґрунт практично неможливо (лобелія, петунія, глоксинія). Тому від партії такого насіння беремо якусь частину і перевіряємо на схожість. Якщо воно проросло, то іншу частину вже без сумніву сіємо на поверхню ґрунту, обприскуємо і накриваємо горщичок склом.

За матеріалами "Вільне життя"






На правах реклами