Ми у Facebook
18.05.2011, 16:59

Як боротися з алергією на пилок рослин

Cтатистика свідчить про те, що саме алергічні захворювання найпоширеніші. А один із найбільш розповсюджених їх видів — поліноз, тобто алергія на пилок рослин.
Найчастіше цією недугою страждають жителі міст. Лікар-інформотерапевт Тетяна Гнатків пояснює, що це алергічне захворювання слизових оболонок переважно носа і очей.

— Основні ж прояви: подразнення і свербіж очей, сильний нежить, закладеність і виділення з носа, які з’являються при виході на вулицю, — пояснює лікар-інформотерапевт.

Є кілька нескладних правил, дотримуючись яких можна зменшити прояви алергії. По-перше, в період цвітіння утриматися від прогулянок за містом. Особливо в спекотні та вітряні дні краще залишитися вдома. Варто зачиняти вікна та кватирки. На них можна вішати вологу марлю або вологе простирадло, аби на нього осідав пилок рослин.

В оселі необхідно часто проводити вологе прибирання, а провітрювати краще уночі. Саме в цей час у повітрі мінімальна концентрація пилку. Якщо ви алергік, то найкращий час для прогулянок — це ранок. Не забувайте, виходячи на вулицю, одягати щільно прилягаючі сонцезахисні окуляри.

— Пам’ятайте й про те, що чимало кімнатних вазонів можуть спровокувати алергію. Наприклад, герань, примула, троянди, бузок, жасмин, конвалія, фіалка та інші. Саме вони можуть викликати загострення хвороби. Річ у тому, що вони мають однакові антигени з пилком трав, дерев, відтак можуть давати перехресні алергії, — розповідає Тетяна Гнатків.
Поліноз небезпечний тим, що може давати серйозні ускладнення, наприклад спричинити астму. Відтак чим раніше почнете лікування, тим краще. Але для цього насамперед людина повинна чітко знати, на що саме в неї алергія. Для цього слід звернутися до лікаря.





На правах реклами