Ми у Facebook
19.05.2011, 08:42

Мєдвєдєв поставив Україну перед вибором: або Росія, або ЄС

Президент РФ закликав українське керівництво остаточно визначитись з напрямком зовнішньої політики: "Не можна сидіти на двох стільцях, треба робити вибір".
Україні доведеться визначатися зі своїми зовнішньоекономічними перевагами: або Росія, або Європейський Союз. При цьому, у разі переваги європейського вектора, Київ очікують певні складності у побудові економічних зв'язків з країнами Митного союзу. Про це на прес-конференції в Москві 18 травня заявив президент Росії Дмитро Мєдвєдєв.

За словами Мєдвєдєва, Україна повинна прийняти самостійний вибір щодо вступу до Митного союзу з Росією або приєднання до зони вільної торгівлі з Євросоюзом, відзначивши, що поєднання цих двох процесів неможливе.

"Не можна сидіти на двох стільцях, треба робити вибір. А європейська інтеграція - це нормальний шлях, ми всі європейські країни, я маю на увазі і Україну, і Росію, ми не тільки дружимо, а й просуваємо свої проекти на європейський ринок. У Росії, нагадаю, 250 мільярдів торговельного обороту з Євросоюзом, для нас ЄС - найважливіший торговий партнер. Але - або там, або там. Скоріш за все, разом не вийде", - переконаний президент РФ.

"Мене не бентежить анітрохи європейська інтеграція України. Це, врешті-решт, суверенна країна і вам вирішувати куди інтегруватися. Хочете - в Євросоюз, якщо вас там чекають, хочете - в інші місця. Ось я єдине, що можу сказати абсолютно точно, що якщо Україна піде за європейський вектор, їй буде важче знаходити розв'язки в рамках Єдиного економічного простору і Митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану. Тому що це інше інтеграційне об'єднання. Ну не можна бути скрізь - або там, або там. І це повинні розуміти всі, в тому числі і мої українські друзі і колеги", - заявив російський президент.

Як відомо, Росія є противником створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Євросоюзом. Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін раніше заявляв, що у разі створення ЗВТ Росія закриє доступ на свій ринок для низки українських товарів.

Натомість Москва пропонує Києву приєднатися до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. У Кремлі запевняють, що завдяки Митному союзу Україна зможе отримати близько 100 мільярдів доларів додаткових надходжень до державного бюджету.

Проте у ЄС дали зрозуміти, що вступ України до Митного союзу покладе край переговорам про створення ЗВТ і, як наслідок, про надання Україні статусу асоційованого члена Євросоюзу.

Джерело: ТСН





На правах реклами