Ми у Facebook
23.05.2011, 13:02

У Рівному пройшов фестиваль "Музейні гостини" [+Фото]

Цьогоріч один із найбільших мистецьких заходів міста вражав відвідувачів диво-котами, сплюшками та козацьким кулішем.
Площу Рівненського обласного краєзнавчого музею та прилеглу до нього територію цієї неділі заполонили учасники та відвідувачі фольклорно-етнографічного свята "Музейні гостини". З кожним роком кількість майстрів, які приїжджають на фестиваль, збільшується, а їхні вироби займають все більше місця на вулиці Драгоманова, перетворюючи її на місцевий Андріївський узвіз. Цьогоріч свої роботи представили більше двох сотень учасників, а відвідувачі приїхали навіть з Німеччини.

Рівненський коваль Роман Велігурський привіз на фестиваль кілька своїх робіт. З-поміж них скульптура диво-кота приваблювала відвідувачів найбільше, й охочих сфотографуватися біля нею було чимало. І хоча продавати цей витвір під час "Музейних гостин" майстер не збирався, зауважив, що готовий розглянути пропозиції. Однак сказати, у скільки він оцінює свою роботу, чоловік не захотів.

- Загалом працюю з металом 15 років. Це, якщо враховувати весь метал: кольоровий і дорогоцінний. А саме скульптурами займаюсь три роки. Кіт та інші скульптури зроблені з листового заліза товщиною 3 міліметри. Прогрітий він ковальським горновим способом і зварений електрозваркою. Ідея скульптури взята з голови. Образи живуть всередині і з часом виходять таким чином назовні. Робив її приблизно місяць. Не ставлю собі за ціль продати цю роботу. Це скоріше демонстрація, проте від цікавої пропозиції не відмовлюсь, - розповів Роман Велігурський.





Організатори фестивалю задоволені його розвитком і вже готуються до святкування 20-річчя існування заходу.

- Кожного року учасники фестивалю займають все більше місця, адже їхня кількість постійно збільшується. Території музею вже не вистачає для усіх, тому майстри виставляють свої роботи на вулиці. Постійно розширюється географія наших гостей. Поки що це майстри лише з України, проте цього року гості були навіть з Німеччини. Прагнемо, щоб на 20-річчя заходу були гості з інших континентів. Вже починаємо обдумувати програму святкування. Цього року вперше приїхали деякі учасники з Луцька та Львова. Привезли дуже цікаві роботи. На початок відкриття фестивалю вже зареєструвлось 200 чоловік, проте пізніше ще приїжджали, - розповів директор музею Олександр Булига.

Гості фольклорно-етнографічного свята цікавились, придивлялись та купували. Глечики, скульптури, картини, рушники, сережки... А для покращення дитячого сну відвідувачі заходу купували сплюшок по 85 гривень.



- Зазвичай їх вішають над ліжечком, - говорить майстриня Наталія Юрченко. - Для виготовлення використовую природні матеріали — льон, хлопок, габардин, нитки муліне. Для наповнення беру синтопух, який добре тримає форму. Зважаючи на те, що у мене самої дві дитини знаю, що може чекати на таку ляльку, тому пришиваю усе міцно. Одну сплюшку роблю приблизно за день-два. Шию зазвичай вечорами, адже працюю бутафором у театрі.

Не залишились непоміченими і представники клубу історичної реконструкції "Курінь печерської сотні Київського реєстрового полку". Львів’янин Дмитро на прізвисько Сіроманець своє історичне ім’я вибирав разом із друзями.



- Трохи сам придумував, і друзі допомогли. Приїхали з Києва та Львова. Займаємось реконструкцією козацьких часів доби Богдана Хмельницького. Досить давно контактуємо з вашим музеєм. Тому що реконструкція, а це одяг, зброя, побут, ґрунтується на історичних фактах. Ми нічого не вигадуємо. Тому співпраця з музеєм для нас дуже корисна. А наша присутність тут - своєрідна реклама для музею. Демонструємо відвідувачам свої костюми. Варимо козацький куліш - пшоняна каша, заправлена смаженим салом та цибулею. Це корисно та поживно.

Організатори та учасники фестивалю обіцяють наступного року ще більше вразити гостей розмаїттям та якістю своїх робіт.





На правах реклами