Майстриня Надія Ліневич: душею, тілом та духом…

25.05.2011

«Вишивка – це символ українського народу», – щиро переконана майстриня Надія Іванівна Ліневич. Вона з’явилася на світ далекого 1944. За цей час встигла вишити надзвичайно багато розмаїтих полотен. Беручи натхнення з природи рідного, лелечого Полісся Надія Ліневич створила свій дивосвіт, до котрого тяжіють думки та почування.
Натхнення прийшло до вишивальниці ще коли вона була дитиною. Рідна тітка вишивала церковні ризи, а мала Надійка, споглядаючи за майстерною роботою, і собі старалася. Руки дівчинки були наче пристосовані до такої роботи. Тож уже з малих літ Надія Ліневич творила, виливаючи на полотна всі свої емоції. З-під голки талановитої дівчинки на світ народилися скатертинки, рушнички та перини. А також неймовірно яскраві хустинки. Надійка працювала не лише для себе, вона дарувала подругам плаття та кофтинки, вишиті власноруч. Вони вже тоді нічим не поступались щонайсправжнісіньким… Надія мала талант ще від народження, а протягом життя розвинула його до рівня майстрині: справжньої, непідкупної і щирої.

«Все українське для мене рідне», – говорить Надія Іванівна. В цьому можна переконатися, переглянувши надзвичайні роботи поліської вишивальниці. Вони наче вилиті з усіх фарб природи, такі незвичні й неповторні. Тут Батьківщина і рідний край, щирі, роботящі люди й світ всього живого та всюдисущого. А скільки поту та недоспаних ночей! «Інколи творила ночами. Бо так хотілось працювати, що було не до сну», – каже Надія Іванівна. Чарівні коврики та вишиванки прикрашають і оселю майстрині. Вони, мов діаманти, що вигранені золотими руками справжньої поліської вишивальниці, істинної українки-патріотки, що над усе любить життя і рідну землю. Саме за цю щирість і надзвичайну працьовитість і шанують майстриню. В кого не спитай про неї, відгукується лише добрими словами.

Ще зовсім молодою Надія Іванівна почала працювала швеєю. На роботі викладалася на повну, а вдома продовжувала творити, працювати. Коли подорослішала, крутосхили життя завели на роботу до обласної психіатричної лікарні. Було нелегко. Та на диво всім не полишила улюбленого заняття. Натхнення приходило, і просто змушувало віддавати частинку своєї енергії мистецтву. Та й це слугувало відпочинком, розрадою від напруженої робочої атмосфери. На полотнах почали з’являтися різноманітні символи й силуети.

Найбільше майстриня любить працювати з українською вишиванкою. Таких робіт у неї більше 60. Надію Іванівну нагороджено багатьма дипломами та грамотами різних рівнів. Вона постійно презентує свої роботи на різноманітних фестивалях, а також заходах, присвячених Великодню, Різдву, Трійці… Надія Ліневич – учасниця конкурсу «Бурштиновий дивограй», фінального етапу фестивалю «Творче жниво», творчого звіту майстрів в Національному палаці мистецтв «Україна». Її роботи хочуть бачити скрізь, адже Надія Іванівна несе в цей світ прекрасне, втілюючи давні традиції й обряди полісян у вишиванках та полотнах, котрі створює душею, тілом та духом. Одного разу на мистецькому заході, де були презентовані роботи майстрині, мені вдалося почути невелику, одначе цікаву бесіду. Маленька, русява дівчинка підійшла до вишиванок Надії Іванівни.

Довго стояла, дивилася, наче щось запам’ятовувала. Коли до неї підійшла неня, сказала: «Мамо, подивись які гарні картини!». Жінка погладила доню по голові й усміхнено відповіла: «То не картини, а вишиванки. Це наше національне надбання. А ти знаєш скільки роботи треба, щоб ця краса з’явилася на світ? Це нелегко, доню». Русява дівчинка трішки подумала й відмовила: «А я теж хочу навчитися таке робити…».

Можливо, в майбутньому дівчинка стане такою ж майстринею, як і Надією Ліневич, а, можливо, й ні. Одначе фундамент відчуття прекрасного й неповторного, народного в її підсвідомості вже закладено. А що іще треба для нашої держави? Яскраве і щире майбутнє покоління, патріоти, які продовжать славну справу предків. І не останню роль в такому вихованні відіграють народні умільці й майстри, такі, як Надія Іванівна Ліневич – проста жінка-селянка з великою душею та надзвичайним працелюбством. А з іншої грані – майстриня й видатна постать в поліському краї.

Петро КАТЕРИНИЧ

переглядів: 1 108

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *