Ми у Facebook
29.05.2011, 16:50

Політикам у Рівному комунальну нерухомість віддають за копійки

Народний дім здавна асоціюється у рівнян зі встановленням незалежності, націонал-демократичним рухом і покійним Василем Червонієм. Саме він був фактичним господарем будинку на вулиці Симона Петлюри. По його смерті між його соратниками почали виникати конфлікти. Нещодавно в ситуацію вирішила втрутитись міська влада, якій фактично й належить будівля. Створена депутатська комісія виявила чимало цікавого...
На минулій сесії Рівненської міської ради депутати прийняли рішення про порядок здачі в оренду приміщення, для діяльності політичних партій. Тоді міські обранці вирішили, що ті партії, які подолали у Рівному 3-відсотковий прохідний бар’єр і представлені в міськраді, сплачуватимуть один відсоток від вартості майна, визначеної шляхом незалежної оцінки. Інші політичні сили платитимуть чотири відсотки.

Тоді ж міськрада вирішила провести своєрідну інвентаризацію Народного дому, аби з’ясувати, які політичні сили і громадські організації які площі займають. Для цього було навіть створено тимчасову депутатську комісію, яка днями, після дослідження Народного дому, провела своє засідання.

Зі слів членів комісії, приміщення Народного дому використовуються нераціонально і неефективно.

— Хочу сказати, що приміщення використовується нераціонально. Пропоную прийняти рішення: політичні партії, незалежно від того, представляють вони територіальну громаду чи ні, обмежити площею — до 100 квадратних метрів, — сказала голова тимчасової депутатської комісії Марія КОНОЩУК. — Що стосується громадських організацій, то думаю, що їх теж потрібно обмежити в площі. От, наприклад, навіщо козацтво ("Волинська січ" - авт.) займає майже весь третій поверх?

— Та взагалі всі політичні партії треба гнати "взаший" з нашої комунальної власності, а Народний дім використовувати як адміністративне приміщення. У міста знайдеться, що там розмістити, — запропонував депутат Рівнеради Анатолій ЧУГУЄВЕЦЬ.

Щоправда, навряд чи така ініціатива може бути реалізована. Як стало відомо OGO.ua, терміни дії більшості договорів оренди закінчуються нескоро: більшість укладено до 2013 року, інші — до 2017 та 2021 років. Однак депутати знайшли вихід: пропонуватимуть міській раді й міському голові підняти орендну плату в Народному домі. Так, згідно з цифрами, які були представлені депутатам, деякі орендарі сплачують від трьох до десяти гривень за квадратний метр, у той час як офісне приміщення у центрі міста коштує в межах 100-200 гривень за "квадрат". Дехто з депутатів пропонував підняти орендну плату в Народному домі до ринкової вартості.

— Чому ми даємо привілеї політикам? Чому одні рівняни мають платити одну ціну, а політичні партії в кілька разів нижчу? Давайте всім зробимо однакову, — переконувала колег депутат Рівнеради Людмила ТУРОВСЬКА. — Винесемо від нашої комісії пропозицію міському голові винести це питання на сесію, і хай депутати голосують.
Зрештою члени комісії домовились до кінця тижня узгодити пропозиції комісії, які будуть подані на розгляд міського голови Володимира Хомка та депутатів Рівнеради. А допоки політики мають змогу користуватися майном міської громади за пільговими цінами.

В ТЕМУ
Список "мешканців" Народного дому
Рівненське міське Братство вояків УПА — 23 кв.м (безоплатне користування)
РО Національна спілка письменників України — 120,5 кв.м (безоплатне користування)
РОВ "Союз українок" — 50,8 кв.м (безоплатне користування)
РОО Національна спілка журналістів — 52,7 кв.м (безоплатне користування)
ВУТ “Просвіта” — 106,5 кв.м (безоплатне користування)
ММО "Станиця Рівне Пласту" — 94,5 кв.м (безоплатне користування)
ГО Рівненська міська УНСО — 159,8 кв.м (471,20 грн)
РОО ВО "Батьківщина" — 129,5 кв.м (639,38 грн)
РОВ Товариство зв’язків з українцями за межами України — 51,6 кв.м (254,77 грн)
РОО Українська народна партія — 192,6 кв.м (950,93 грн)
РОО Народний рух України — 117,2 кв.м (578,65 грн)
Підрозділ українського козацтва "Волинська січ" — 504,7 кв.м (5192,29 грн)
РКО Українська республіканська партія — 31,9 кв.м (орендна плата не визначена)





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ