Загадка підземних змій

31.05.2011

Довкола тисячолітнього міста Дубровиця завжди вирує безліч містерій та легенд.
Не раз чула про підземні ходи, які проходять під нашим населеним пунктом. Серйозного значення цьому не надавала, адже доказів не було, та й вірити пліткам не дуже хотілося. Але нещодавно стала свідком розмови людей, які в 70-ті роки ХХ століття замуровували ці підземні тунелі. З якою метою та за чиїм наказом – вони так і не розповіли, тому мені довелося проводити власне дослідження. Ось що я дізналася.

Тунелі знаходяться на глибині 10 метрів і мають 2 метри висоти та 2,5 метра ширини. Багато людей стверджує, що ці ходи були збудовані під час Другої cвітової війни для переховування та втечі німецьких солдатів у разі перемоги радянських військ. Дійсно, тунелі використовували німецькі солдати, але з’ясувалося, що були вони під землею ще задовго до 1941 року. Адже Еріх Кох (рейхскомісар України) вибрав столицею Рейхскомісаріату України місто Рівне не тому, що це вигідний транзитний та військовий пункт, а через те, що на Рівненщині знаходиться безліч підземних ходів, які були значною перевагою у стратегічних планах окупантів.

Але ж хто і навіщо їх збудував? Спочатку мені було відомо, що тунелі простягалися від маєтку графів Плятерів (зараз Дубровицька районна лікарня) до стадіону «Горинь». Але потім з’ясувалося, що вони займають набагато більшу територію, включаючи костел Іоанна Хрестителя, та сягають аж до селища Селець.

Тоді дійшла висновку, що ті люди, які будували костел, «вирили» ці підземні ходи. Адже навпаки бути не могло!

Касьцёл Сьв. Яна Хрысьціцеля ў Дубровіцы 1807 р

Касьцёл Сьв. Яна Хрысьціцеля ў Дубровіцы 1807 р

Я дізналася, що костел Св. Іоанна Хрестителя був побудований орденом піарів у 1684 році з дерева на найвищому місці Дубровиці. Піари – це католицький чернечий орден, який займався навчанням юнацтва (Ordo Clericorum Regularium Pauperum Matris Dei Scholarum Piarum). На українських землях Речі Посполитої діяли також інші школи, засновані цим католицьким орденом, — у Межиріччі, Холмі, Золочеві, Львові, Дубровиці, Любешеві.

Мої думки виправдалися, адже в кожному з цих міст не раз згадувалося про підземні ходи, які ведуть від піарських навчальних закладів. І можна припустити, що всі ці тунелі з’єднані між собою та утворюють мережу загадкових підземних таємниць.

Але все це лише припущення. Можливо, ми ніколи так і не дізнаємося правди. А можливо, вже завтра хтось відкриє нові та цікаві факти підземних змій.

Катерина ЛАЗІРКО

переглядів: 942

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *