Ми у Facebook
02.06.2011, 11:31

Сьогодні, 2 червня, — Вознесіння Господнє

2 червня у християнському світі відзначають Вознесіння Господнє — вознесіння Ісуса Христа на небо, яке відбулося через 40 днів після Його мученицького розп’яття та Воскресіння.
У християнстві ця подія відзначається великим святом, яке завжди припадає на четвер 40-го дня по Христовому Воскресінні – його відзначають на сороковий день після Великодня, і воно має збігатися з четвергом. Згідно з християнським вченням, після Воскресіння Христа через сорок днів Бог забрав його на Небо, хоч до цього Він ходив по землі. Це останній день, коли можна вітатися словами "Христос воскрес!". Опісля Вшестя це вже заборонялося, бо у храмах ховають плащаницю.

За матеріалами "Вікіпедії", джерела трьох перших сторіч нічого не говорять про цей празник. Не згадує про нього й письменник Оріген (+ к.251), який вичисляє християнські празники в 8-ій книзі свого твору "Проти Цельсія". Знавці обряду є тієї думки, що в перших трьох віках цей празник святкували разом з празником Зшестя Св. Духа. Сильвія Аквітанська не називає цей празник Вознесінням, а тільки «сороковим днем після Пасхи».

У IV столітті празник Господнього Вознесіння стає загально знаним. Історик Сократ називає його "всенародним празником".

Празник Вознесіння звеличили своїми проповідями св. Іван Золотоустий, св. Григорій Ніський, св. Епіфан Кипрський, Лев Великий та iнші. В IV ст. цариця Олена поставила храм у честь цього празника на місці Христового Вознесіння.

Джерело: ЗІК





На правах реклами