Що подивитися на Поліссі?

03.06.2011

Сьогодн, я хочу звернути увагу на мою малу батьківщину – Полісся.
Історія Рівненщини сягає у сиву давнину, овіяну казками та легендами. Старовинні архітектурні пам’ятки і літературні джерела доносять до нас відгомін великих битв з гнобителями на цій землі та визначних подій, які вплинули на розвиток історії.

З глибини віків випливають імена видатних людей. Діячі культури Іван Вишенський і Мелітій Смотрицький… Ватажок козацько-селянських повстань Северин Наливайко. Стежками Рівненщини проходили Григорій Сковорода та Тарас Шевченко. Рівненщина – батьківщина письменників Миколи Островського та Уласа Самчука.

Через Полісся протікають такі річки, як Горинь, Случ, Стир і у цих священних водах зберігаються усі таємниці нашого народу. Також Рівненщина вражає своєю унікальністю та неповторністю, з давніх-давен цей регіон перебував у епіцентрі важливих історичних подій. Подорожуючи цим краєм, ви зможете побачити багато пам’яток українського середньовіччя, відчути дух поліщуків.

Наприклад, у селищі Степань наприкінці XVII ст. була збудована Свято-Троїцька церква. При ній були відкриті школа і благодільня. Саме ця споруда дожила до наших днів з чотирьох святих храмів, які функціонували в Степані, і є пам’яткою архітектури національного значення.

Також хочу звернути вашу увагу на національний історично-меморіальний заповідник ”Поле Берестецької битви”, який знаходиться в с.Пляшева. Він існує з 1966 року і більш відомий за назвою “Козацькі могили”. Комплекс заповідника здебільшого був створений до 1914 року. На острів Журавлиха перенесли церкву св. Михайла з села Острова, спорудили храм-усипальницю св. Георгія Побідоносця, в нижньому ярусі вміщено саркофаг з кістками козаків. Отже, багато праці було вкладено для створення цього заповідника та великий обсяг археологічних досліджень, що дозволило наповнити фонд музею для нащадків!

А ще цікаво побувати в місті Дубно, де знаходиться замок князів Острозьких (XVII ст.), який здавна славив місто і є його окрасою. Князь Костянтин Іванович Острозький звів кам’яний замок у Дубні, який забезпечував військовий захист краю і укріпляв місто, а власнику приносив доходи. У замку зберігаються різні трофеї, коштовності, предмети побуту, зброя. Дуже тяжко перелічити кількість скарбів, які зберігалися в замку, вивезені й привезені, куплені й подаровані, але це були дуже дорогоцінні речі. У стінах замку відбувалося багато важливих історичних подій, які Микола Гоголь частково відобразив у своїй повісті ”Тарас Бульба”.

Я розповіла вам лише малу частину того, що ви можете побачити тут. Завітайте і переконайтеся, що у нас прекрасна земля і чудові люди!

Юлія ПАВЛУШЕНКО

переглядів: 748

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *