Ми у Facebook
07.06.2011, 11:35

Медики вперше вилікували хворого на СНІД

Житель Сан-Франциско Тімоті Рей Браун, можливо, став першою людиною, яку вдалося вилікувати від ВІЛ-СНІДу.
Наявність інфекції ВІЛ було встановлено у Брауна 15 років тому, коли йому було близько 30. Незабаром після цього у нього була діагностована лейкемія. У 2007 році Брауну, який тоді жив у Берліні, зробили трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку. Рік по тому аналізи показали повну відсутність в його організмі слідів лейкемії та ВІЛ-інфекції. За словами дослідника Каліфорнійського університету доктора Джея Леві, Брауна можна вважати "функціонально здоровим".

Донором кісткового мозку для Брауна стала людина, що володіє, найімовірніше, імунітетом проти ВІЛ. Подібне явище спостерігається найбільше у 1 відсотка осіб білої раси. Лікарі попереджають, що хоча випадок Брауна - це "багатий ґрунт для досліджень", пов'язувати великі надії з успішним лікуванням ВІЛ-СНІДу в найближчій перспективі не слід. Мова йде поки про унікальний факт.

"Варто враховувати, що пересадки кісткового мозку самі по собі пов'язані з високим ризиком. У Брауна якийсь елемент лікування привів до очищення організму від вірусу. Який точно елемент - ми поки не знаємо", - заявив інший дослідник Каліфорнійського університету доктор Пол Волдбердінг.

Джерело: Обозреватель





На правах реклами