Ми у Facebook
07.06.2011, 16:49

Рівненський театр ляльок показав у Польщі "Снігову королеву" [+Фото]

Творчий колектив театру з 30 травня по 3 червня взяв участь у фестивалі "Катовіце - дітям” в Польщі.
Колектив Рівненського академічного обласного театру ляльок повернувся з фестивалю "Катовіце - дітям” (Польща).

У фестивалі були представлені 18 колективів з Польщі (Варшава, Катовіце, Познань, Торунь), Словаччини (Пежинок, Кошице), Угорщини (Кечкемет, Будапешт, Печ, Мішкольц), Іспанії (Памплона), Німеччини (Бедбург-Хау), Литви (Вільно), Чехії (Острава), України та з екзотичних Японії (Норіюкі Сава), Індії (Ягдіш Бхат). Окрім Рівненського театру, Україну представляв Закарпатський театр ляльок "Бавка”.

Рівненські лялькарі показали виставу Є.Шварца "Снігова Королева" за мотивами казки Г.Х. Андерсена (режисер-постановник Ярослав Грушецький, художник-постановник Каріна Чепурна).



Враженнями від фестивалю поділились директор та артисти театру:

Володимир Данилюк, директор театру:

- Це був ювілейний 10-й фестиваль. Наш театр був запрошений на закриття фестивалю. Враження від перебування в мене і в колективу чудові. Нас, як завжди в Польщі, добре зустріли, запропонували хороші умови перебування - проживання, харчування, грошову винагороду.

Між двома колективами склались дуже хороші стосунки. Неодноразово театр з Катовіце бував у нашому місті, а в свою чергу делегації нашого театру побували майже на всіх фестивалях "Катовіце - дітям”.

Шкодуємо, що не побачили всі вистави, які брали участь у фестивалі. А те, що побачили – приємно порадувало. Хвилювалися, що не всі іномовні вистави будуть зрозумілими, але все було зрозуміло, вистави фестивального рівня. Як приклад, угорська вистава "Кролевна Сніжка” на основі відомої казки "Білосніжка та семеро гномів” побудована на емоціях, зоровому ряді, все чітко зрозуміло, а ті ефекти, що додавались, були цікавими, слушними.

Наша вистава теж була сприйнята тепло. Концепція "Снігової королеви” близька по духу західній драматургії, спеціалістам, театрознавцям. Їм сподобалось режисерське рішення, костюми, сценографія. Хоча на невеликій сцені театру "Атенеум” було важко грати, бо вистава, сценографія розрахована на нашу більшу сцену.

Алла Черуха, заслужена артистка України:

- Ми приїхали на фестиваль лише на два дні. У перший день змогли побачити аж шість вистав, дуже насичена програма, цікаві колективи. Вистави були показані на сценах театру, галереї та кінотеатру.

Дуже сподобалась угорська вистава "Ласло Вітеж” та актор Януш Палий, який отримав відзнаку за краще виконання чоловічої ролі. Анімацією здивували інші угорці з міста Печ. Вони грали на емоціях, було мало слів, але все зрозуміло.

Враження від фестивалю дуже приємні, але шкода, що все швидко пройшло. Змогли побачити колег з інших країн, у них є чому повчитись. У європейських театрах ляльок трохи інший напрямок розвитку, ніж у нас, інша школа, по-іншому вирішують вистави, вони простіші, легші.

Хотіла б відзначити, що польські діти дуже виховані та культурні, добре реагують на вистави, не шумлять, навіть якщо не зовсім цікаво.



Франческа Барабаш, заслужена артистка України:

- Враження про фестиваль скласти важко, оскільки бачили тільки один фестивальний день з шести. Наступний день, на жаль, не бачили, оскільки провели репетиції та двічі відіграли нашу виставу.

Дуже сподобався угорський актор Януш Палий. Ми відразу відмітили, що він отримає на фестивалі кращу чоловічу роль. Так і сталося, хороша робота, дуже професійна.

Литовську виставу "Пожитівка” ми вже бачили на фестивалі в Ужгороді, де вона отримала Гран-Прі. Дивилися її вдруге, високий рівень вистави.

Угорська вистава театру з міста Мішкольц про Віні-Пуха – звичайна робоча вистава, не фестивальна. Хоча хто знає, можливо, ми чогось не розуміємо в цьому мистецтві”.

Олександр Шило, провідний майстер сцени:

- Хороший фестиваль, хороші колективи. У ньому брали участь переможці попередніх фестивалів з різних країн світу. Наш театр отримував Гран-Прі на цьому фестивалі у 2001 році за виставу "Різдвяна ніч”.

Вийшов сильний конкурс, всі вистави були на високому професійному рівні. Фестиваль був дуже цікавий. Шкода, що не побачили переможців фестивалю – словацький театр.

Організація фестивалю на належному рівні. Катовіце завжди дуже гостинно та дружньо зустрічає всі колективи, а до нас особливе ставлення, бо ми давні друзі.

P.S.
Гран-Прі фестивалю отримав словацький театр Divaldo PIKI з м.Пежинок.

Замість нагороди за кращу жіночу роль - журі вручило нагороду за кращий дует артистам Катарині Аулітісовій та Любоміру Піктору з того ж словацького театру.

Нагороду за кращу чоловічу роль отримав Януш Палий з будапештського театру.





На правах реклами