Ми у Facebook
09.06.2011, 10:45

Суд підтвердив законність "газової" справи проти Тимошенко

Апеляційний суд Києва відхилив сьогодні скаргу Юлії Тимошенко про законність порушення проти неї кримінальної справи щодо газових угод. Цю справу відкрила Генеральна прокуратура, а Печерський райсуд столиці 16 травня підтвердив законність такого рішення. Колишнього прем’єра звинувачують у перевищенні службових повноважень при укладенні 2009 року газових контрактів із Росією. Юлія Тимошенко категорично відкидає всі звинувачення.
Апеляційний суд Києва не став розглядати скаргу Юлії Тимошенко на рішення суду першої інстанції за "газовою" справою. Суддя констатувала, що не можна скасовувати постанову за цією кримінальною справою, бо досудове слідство завершили.

Юлію Тимошенко звинувачують у тому, що вона перевищила свої повноваження, підписавши від імені уряду директиви на газові переговори. І внаслідок цього Україна, на думку слідства, зазнала збитків.

Колишній голова уряду з такими висновками не погоджується і заявляє про політичні переслідування з боку влади. Тимошенко стверджує, що її намагаються не допустити до виборів.

За законом чи на замовлення?
І, як каже адвокат Тимошенко Сергій Власенко, українські суди готові виконати будь-яке замовлення влади і прокуратури.

«Ви знаєте, у мене складається враження, що Генеральна прокуратура може подавати до судів порожні папки. Але при цьому суди ухвалюватимуть рішення іменем України так, як проситиме прокурор. Вони приватизували судову систему, вони перетворили суд і прокуратуру на один підрозділ Адміністрації Президента і штампують судові рішення, видаючи їх нібито за якийсь продукт нормальних, демократичних, цивілізованих процедур», – стверджує Власенко.

Натомість перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін переконував у Верховній Раді, що слідчі, прокуратура не виконують жодних політичних замовлень. Вони діють винятково у рамках закону, наголошував Кузьмін.

«Надмірна політизація та звинувачення слідства в тому, що хтось зі слідчих або керівництва Генеральної прокуратури виконує якісь політичні замовлення – це якась маячня. І звинуватити слідчого в тому, що він політично заангажований, виконує якісь там «злочинні» накази… я прошу вибачення, але це – не державна позиція», – вважає перший заступник генпрокурора.

Водночас у Генпрокуратурі заявляли, що Юлія Тимошенко зриває слідчі дії, затягуючи ознайомлення з кримінальною справою щодо газових угод. Печерський райсуд Києва встановив для колишнього прем’єра кінцевий термін ознайомлення – до 16 червня включно.

У Генпрокуратурі зазначили, що справа налічує лише 14 томів. І з чотирма з них Тимошенко та її захисник ознайомились ще на початку травня у суді. А решту матеріалів за дозволом слідчого сфотографував захисник колишнього голови уряду.

Зі свого боку, Тимошенко відкидає закиди у навмисному затягуванні слідства. На думку колишнього прем’єра, їй обмежили строк ознайомлення зі справою, щоб вона не могла підготуватися до свого захисту.
Прихильники Юлії Тимошенко біля Апеляційного суду Києва, 8 червня 2011 року

Остання інстанція для Тимошенко – Європа
Іще перед засіданням Апеляційного суду Києва Юлія Тимошенко заявила, що не сподівається на позитивний для неї вердикт. І мета подання скарги – пройти чергову судову інстанцію, щоб зрештою можна було апелювати до Європейського суду з прав людини.

Тим часом завтра про справу колишнього прем’єра України йтиметься у Європарламенті. Напередодні у ньому узгодили проект резолюції «Справа Юлії Тимошенко та інших членів колишнього уряду».

У ній міститься заклик не застосовувати кримінальне право для переслідування опозиції, не обмежувати свободу пересування політичним лідерам.

Джерело: Радіо Свобода





На правах реклами