Ми у Facebook
14.06.2011, 12:02

Протестуючих білоруських водіїв розігнали дубинками та газом

Минулого тижня білоруська влада ввела жорсткі обмеження на вивіз товарів з країни. Це призвело до акції протесту на кордоні з Польщею, на придушення якої був кинутий ОМОН. Білоруська опозиція переконана, що країна стоїть на порозі масового протестного руху у зв'язку економічною ситуацією, що стрімко погіршується.
Так, на даний момент спеціальний збір стягується при вивезенні свинини, м'яса птиці, цукру, борошна, сичужних сирів (норма вивезення — 2 кг), вершкового масла (1 кг), тютюнових виробів білоруського виробництва (2 пачки), м'ясних і молочних консервів (5 банок). І при цьому громадянам заборонили вивозити холодильники "Атлант", газові плити і цемент. (Під час девальвації жителі Білорусі, намагаючись врятувати свої заощадження, масово скуповували техніку, щоб продати її за кордоном за валюту.) Нарешті, безмитно з Білорусі можна буде вивезти у легковому автомобілі тільки "бак плюс десять літрів і не частіше одного разу на п'ять днів". У Мінську пояснили ці заходи прагненням "забезпечити економічну стабільність держави та реалізацію конституційного права громадян на гідний рівень життя".

Прикордонна торгівля традиційно була важливою статтею заробітку для багатьох гродненців. Після ж прийняття постанови №755 прикордонники стали завертати білоруські фури, що йдуть до Польщі. Зокрема, не пропускали тих, хто перетинав кордон вдруге за день. Це й викликало масове невдоволення. У неділю близько шостої вечора понад 100 водіїв вантажівок перекрили дорогу на прикордонному переході "Брузги". Прибуття на місце гродненського ОМОНу мітингуючих не зупинило. Люди взялися за руки і заспівали білоруський гімн. Для розгону акції бійцям ОМОНу довелося пустити в хід сльозоточивий газ і палиці. За даними джерел серед очевидців, акцію розганяли з особливою жорстокістю — затриманих продовжували бити і в автозаках.

Керівник прес-служби державного митного комітету Білорусі Олександр Тищенко пояснив, що влада, по-перше, намагається припинити вивезення за кордон недорогих білоруських товарів, по-друге, борються з чергами на кордоні, які створюють човники. При цьому, за його словами, обмеження діють лише в тому випадку, якщо фізична особа виїжджає за кордон на особистому автотранспорті. "Ви можете навіть жити в поїзді чи автобусі, катаючись через кордон, може перетинати її на велосипеді або пішки, скільки заманеться, але на своїй машині кордон можна переходити не частіше одного разу на п'ять діб", — уточнив пан Тищенко.

Джерело: Коммерсант





На правах реклами