Ми у Facebook
23.06.2011, 11:19

На Рівненщині вирішили, що робити, аби у річках не гинула риба

Поліпшувати екологію на Рівненщині будуть за планом. На це вже передбачені гроші в обласному природоохоронному фонді на 2011 році. Перелік об’єктів, які фінансуватимуться, нині вивчають депутати.
За словами чиновників, усі об’єкти потрапили у перелік не просто так. Фінансування їх, зокрема, дозволить зменшити негативні дії на поверхневі води та допоможе у вирішенні питань поводження з небезпечними та побутовими відходами.

На Рівненщині 200 кілограмів риби загинуло через отруйних комах

— Це допоможе у збереженні природоохоронного та заповідного фонду Рівненщини, — наголошує начальник державного управління з питань охорони навколишнього природного середовища в Рівненській області Петро КОЛОДИЧ. — Всі заходи відповідають пропозиціям райдержадміністрацій та погоджені з головними розпорядниками коштів — головним управлінням економіки та капітального будівництва. Таким чином зможемо покращити екологічний стан та зменшити антропогенне навантаження на довкілля.

У Рівному риба в річці Устя загинула через кисневе голодування [Фото+Відео]

До речі, за словами чиновника, найбільше навантаження мають саме водні ресурси області. Чимало проблем пов’язані із застарілою або повністю відсутньою системою каналізації у районах, несправні колектори та відсутність очисних споруд. На ці цілі й передбачена більшість коштів. Зокрема, гроші планують виділити на реконструкцію першої черги системи каналізації у Демидівці (430,5 тисячі гривень), будівництво зливової каналізації з вулицях 8 березня та Зеленої у Здолбунові (287 тисяч гривень), будівництво зливової каналізації на вулиці Проектуючій у Рокитному (58 тисяч гривень), реконструкцію очисних споруд у Млинові (400 тисяч гривень) та чимало інших.

Рівне потерпає від смороду дохлої риби [Фото+Відео]

— Уникнути таких проблем із загибеллю риби, яка виникла в річці Устя, допоможе реконструкція колектора на вулиці 8 Березня у Здолбунові й розробці проектно-кошторисної документації по місту Здолбунів. Бо це практично один із небагатьох районних центрів (другий такий — Демидівка), у яких немає власних очисних споруд. Усі стічні води передаються зі Здолбунова на квасилівські очисні споруди, які є власністю тепер вже Рівневодоканалу. Стан колекторів незадовільний, бо реконструкція і санація цих колекторів проводилась ще років десять тому. Тому частково стоки потрапляють у Басівкутське озеро, а наслідки ми бачимо, — роз’яснив пан Колодич.

Чимала сума — 1 мільйон гривень — передбачена і на проведення робіт із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних до використання пестицидів і тари від них. Знайшлися гроші й на чергове розчищення русла річки Устя та реконструкцію захисних дамб і насосної станції на польдерній системі “Івачків” Миротинської сільради Здолбунівського району (364 тисячі).





На правах реклами