Ми у Facebook
23.06.2011, 14:08

Політична еліта Рівного готується до парламентських виборів

Літо. У повітрі запахло полуницями, липою і... виборами. Так-так — саме виборами у Верховну Раду України, до яких залишається трохи більше року.
Зовні ситуація в місті виглядає ніби спокійно, але якщо придивитись, то можна помітити неабияку активність: то "свободівці" шукають привід "наїхати" на місцеву владу, то Галина Кульчинська особливо активно береться за різного роду культурно-молодіжні акції, то Олег Осуховський роздарює ювелірні вироби на різноманітних конкурсах краси, а то і Світлана Богатирчук-Кривко знову з’явилась на телеекрані. І це, схоже, тільки початок. Портал OGO.ua проаналізував можливості і шанси потенційних кандидатів у народні обранці.

Законне дишло

Ці вибори, судячи з того закону, який має проголосувати парламент, будуть змішаними. Тобто половина депутатів обиратиметься за партійними списками, а половина — у мажоритарних округах. Виборча кампанія в останніх займає близько року, це якщо ви націлились на перемогу. І, судячи з активності політичних гравців Рівного, на перемогу націлилось чимало бажаючих.

Поки що претенденти на високе звання проводять своєрідну розвідку боєм: нагадуючи про себе електорату, але поки не розгортаючи повноцінну виборчу кампанію. Це й не дивно, адже хоч всі й розуміють, що виборчий закон, який президентська команда видала "на-гора", буде прийнятий. З іншого боку, хтозна-що буде під час його прийняття у парламенті. Чи не прийде комусь в голову розвернути його, кардинально змінивши правила? У цій країні можливо все...

Однак склавши руки ніхто сидіти не збирається. Варто лишень розгорнути місцеві газети, аби зрозуміти бодай попередній список тих, які зібрались в обранці народу. Тут вам і зять попереднього президента Ющенка Олексій Хахльов. Родом з Острога, він, здається, вирішив починати сольну політичну кар’єру саме з рідної Рівненщини. Розворушились і політичні старожили Павло Сулковський, Микола Шершун та Юрій Прокопчук. Але давайте придивимось до Рівного. Як на мене, найцікавіші події розгортатимуться саме в обласному центрі.

Хто на депутатство?

Спробуймо проаналізувати ті ресурси та можливості, з якими місцеві політики підходять до майбутньої виборчої кампанії.

Віктор Матчук. У екс-губернатора Рівненщини, а нині народного депутата України Віктора Матчука є два варіанти продовжити політичну кар’єру. Перший скоріше фантастичний — це пройти за виборчим списком партії "Наша Україна". Однак навряд чи ця політична сила подолає виборчий бар’єр, яким би він не був — три, чотири чи п’ять відсотків. Другий варіант — обиратись у мажоритарному окрузі, а точніше, у Рівному. Тут у Матчука хороша впізнаваність, а в пам’яті людей ще свіжі спогади про часи його головування в Рівненській облдержадміністрації. Щоправда, рейтинг Віктора Йосиповича значно хитнувся після не надто вдалого результату "Нашої України" на виборах в обласну раду. Шанс на перемогу в Матчука лишається у випадку, якщо його підтримають інші націонал-демократичні сили: "Фронт Змін", Народний рух України, "Наша Україна" і т.д.

Галина Кульчинська. Заступник міського голови Рівного має чи не найвищі шанси на успіх у майбутніх виборах. Її активність у гуманітарній сфері приносить непогані результати, а її приналежність до "Батьківщини" автоматично приплюсує кілька відсотків так званого протестного електорату. Якщо ж додати сюди підтримку міського голови Володимира Хомка, то Галина Григорівна має всі шанси проміняти крісло заступника міського голови на крісло в парламенті. Якщо вона, звісно, цього захоче, бо поки що Галина Григорівна говорить протилежне.
Володимир Петрів чи Світлана Ніколіна. Саме така дилема, на мій погляд, стоятиме на цих виборах в УНП. Світлана Ніколіна може піти на вибори як лідер обласної організації УНП, але, як на мене, то більше шансів здобути пристойний результат у народного артиста України, директора Рівненського академічного музично-драматичного театру Володимира Петріва. Щоправда, може бути й інший варіант, коли місцеві УНПісти підтримають кандидата від "Свободи". Однак це для них означатиме політичний фініш й остаточну втрату, а точніше — "переуступку" свого електорату партійцям Олега Тягнибока.

Олег Осуховський. Цей молодий львів’янин на минулих місцевих виборах переміг у мажоритарному окрузі міста Рівне на виборах до обласної ради. І це при тому, що він з’явився за три місяці до виборів. До того він спокійно жив собі у Львові, грав у футбол в Англії далеко від рівненської політики. Напередодні минулих виборів його прислав на Рівненщину Олег Тягнибок — як наглядача над місцевими "свободівцями". Вже після виборів Олег Осуховський замінив Степана Молчана на посаді голови Рівненської обласної організації ВО "Свобода". В оточенні Осуховського з’явились представники бізнесу, а сам він чи не постійний член журі на різних конкурсах краси, де переможниці отримують ювелірні прикраси від депутата Олега Осуховського в якості спеціальних подарунків. На сьогодні цей молодий львів’янин чи не головний бажаючий, принаймні так видається збоку, на значок народного депутата від Рівного.

Володимир Хомко. Міський голова показав хороший результат на минулих виборах міського голови Рівного. Понад шістдесят відсотків підтримки рівнян — хороший плацдарм для стрибка у парламентське крісло. Щоправда, виникає питання: навіщо Володимиру Хомку депутатство, якщо в нього попереду ще чотири з половиною роки на посаді міського голови Рівного? Але, схоже, дехто з опонентів вирішив перестрахуватись і попрацювати на зниження рейтингу міського голови.

Світлана Богатирчук-Кривко чи Людмила Туровська. Останнім часом ожила в інформаційному плані й депутат Рівнеради, начальник Головного управління Держкомзему в Рівненській області Світлана Богатирчук-Кривко. Після двох поразок (програні вибори міського голови у 2008 році та поразка у мажоритарному окрузі на виборах до міськради в 2010-му) виграти їй буде важко. Якщо її не підтримають адмінресурсом регіонали. Щоправда, Народну партію на виборах цілком може представити інша жінка — Людмила Туровська. Скажете: не може бути! А згадайте-но той факт, що ніхто не хотів ставити на Людмилу Валентинівну, коли вона вийшла проти тодішнього секретаря Рівнеради Юрія Торгуна на мажоритарний округ і... переконливо виграла. Зараз же Туровська — одна з найактивніших депутатів у Рівненській міськраді...

Олексій Губанов. Якщо регіоналам й виставляти на вибори до Верховної Ради на "мажоритарку" по Рівному, то хіба що молодого регіонала Олексія Губанова. У цього заступника губернатора є все для серйозних претензій на перемогу. Завадити може лише... його партійність. Ну не набирають регіонали в Рівному більше 10-12 відсотків. Щоправда, при сильному розпорошенні голосів та адмінресурсі й цього може вистачити, аби отримати нардепівський значок.

Перші бої
Схоже, першим під шквальний вогонь опонентів потрапив міський голова Рівного Володимир Хомко. Містом почали ширитись чутки, що міський голова зібрався у Верховну Раду. Саме тому, схоже, інші охочі отримати депутатський значок вирішили зробити превентивний удар і попрацювати на зниження рейтингу міского голови.

Особливо активна у цьому напрямку "Свобода". Це й не дивно, адже у випадку, якщо міський голова піде, значно падають шанси стати нардепом у "свободівця" Олега Осуховського.

В останні кілька тижнів депутати Рівнеради від "Свободи" обрушили цілий шквал критики на адресу міського голови. Найбільша "фішка" корупційних звинувачень — це будинок Володимира Хомка. Спочатку його шукали, а знайшовши, почали говорити, що він нібито збудований з використанням бюджетних працівників.

Однак виникає питання: навіщо шукати будинок, якщо ви знаєте, де він знаходиться? Як кажуть знаючі люди, у будинку мера, який так довго шукали, бував і "свободівець" Олег Осуховський. Хоча, можливо, рядові "свободівці" про це не знають...

Неоднозначності історії з будинком додає й той факт, що в Олега Осуховського нібито непогані стосунки з екс-начальником рівненської міліції Олегом Салом. Обоє львів’яни, вони, можливо, знайомі ще з "львівських" часів у кар’єрі Сала й Осуховського.

Після звинувачень міський голова пообіцяв, що подарує будинок тому, хто знайде бодай когось з комунальних працівників, які працювали на будівництві його будинку. Незабаром "свободівці" заявили, що таку людину знайшли, однак вона боїться, що якщо заговорить, то втратить роботу. Щоправда, це виглядає якось непереконливо...

Очевидно, це лише початок і ми станемо свідками ще багатьох гучних заяв, звинувачень, піар-ходів та інформаційних атак. На жаль, чи на щастя, ми дедалі частіше споглядаємо це як звичайний телесеріал. Головне, щоб нам вистачило розуму зробити правильні висновки, щоб наше життя не стало остаточно схожим на мексиканську мильну оперу чи ще гірше… бульбашку.

І як у кожному серіалі, далі буде…






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ