Ми у Facebook
24.06.2011, 18:06

Маршрут автоперегонів пролягає через заповідну зону Рівненщини

Рівненський природний заповідник

Близько двох сотень джипів, серед яких і машина сина Президента України Віктора Януковича-молодшого, планують влаштувати автоперегони бездоріжжям у Поліському та Рівненському заповідниках, а також у Шацькому національному парку.
Як повідомляє заступник голови національного екологічного центру України Олексій Василюк, маршрут джипів проходитиме через три унікальні заповідні території України.

- У двох із них – Поліському та Рівненському заповідниках – встановлений режим абсолютної заповідності, а це означає, що там заборонено проходити навіть пішим людям. Проведення перегонів саме тут є найбільш неприпустимим, ніж в інших місцях України, – додав він.

Він звернув увагу на те, що судячи з відео та фотографій попередніх трофі-рейдів, «важкі машини ламають та викорчовують дерева й кущі, псують дороги, винищують флору та фауну, що є надзвичайно цінними й охороняються українським законодавством і міжнародними конвенціями».

Окрім цього, саме зараз триває сезон розмноження тварин, у зв’язку з чим більшість країн навіть запроваджують «місячники тиші». Окрім обурення світової спільноти та міжнародного скандалу, пробіг може викликати й цілком слушні юридичні наслідки: за псування об’єктів природно-заповідного фонду передбачена кримінальна відповідальність за статтею 252 Кримінального кодексу, – пише Українська правда.

- Ми дізналися про перегони на джипах через Інтернет. Зв’язалися з організаторами, а ті нам сказали: якщо ви будете виступати проти, директора та заступника директора заповідника знімуть з посад. Намагалися знайти якийсь компроміс, наприклад, щоб працівник заповідника хоча би показав найбільш цінні території, куди не треба заїжджати, але там перестали знімати трубку, – розказав працівник одного з заповідників.

Своєю чергою депутат Віктор Янукович-молодший, що є одним з активних учасників автоперегонів бездоріжжям, вважає, що перегони – «це не тільки етап у розвитку спорту, це відкриття та пропаганда нових, невідомих широкій публіці туристичних спрямувань і вклад в економічний розвиток регіонів, якими пройде маршрут. Я певен, що всі учасники перегонів повернуться у цей дивовижний поліський край і привезуть сюди своїх друзів і знайомих».

Національному екологічному центру України вдалося зв’язатися з організаторами заходу та попросити змінити маршрут пробігу в обхід заповідних територій, але, «окрім брутальної лайки у слухавку, вдалося почути тільки те, що маршрут змінювати ніхто не збирається».

Нагадаємо, автомобільні змагання UkraineTrophy2011 мають пройти 2-8 липня від Києва до Шацьких озер уздовж північного кордону з Білорусією через три заповідні зони.

Національний екологічний центр просить долучитися до захисту унікальних природних зон і надіслати організаторам та спонсорам листа з вимогою змінити маршрут трофі-рейду. Їхні контакти: Київ, вул. Набережно-Корчуватська, 136, e-mail: info@ukraine-trophy.com, тел. 067 2355746, 067 4641170, 044 3321202.

Відправити лист до організаторів та спонсорів з проханням змінити маршрут пробігу: http://www.necu.org.ua/wp-content/uploads/lystsponsoram-jyping-1106.doc

Джерело: ЗІК





На правах реклами