Ми у Facebook
27.06.2011, 10:02

Ожиріння може призвести до психологічних проблем

Найчастіше через ожиріння до психологів звертаються підлітки від 12 до 14 років.
Виявляється, найстрункіші українці мешкають у столиці, Черкаській та Волинській областях. А от найбільше гладких — у Полтавській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській і Миколаївській областях. Такі дані оприлюднив Державний комітет статистики. Загалом на ожиріння в Україні страждає кожен сьомий. Тоді як у США — кожен третій.

Учені вважають, що у Києві так багато худих через найбільшу освіченість про здорове харчування та намагання відповідати стандартам краси. У західних областях найвищий рівень фізичної активності, пов’язаний з великою кількістю сільського населення, а отже — й здоровим харчуванням товарами власного виробництва. Малорухливий міський стиль життя та нездорове харчування південного сходу призводять до ожиріння. І страждають на нього не лише дорослі, а й діти.

— Ожиріння — це дисбаланс споживання і витрати енергії, — говорить лікар-ендокринолог Рівненської обласної дитячої лікарні Оксана Крохмаль. — Зараз розрізняється нормальна вага, передожиріння (ризик ожиріння) і власне ожиріння. Дуже часто ця патологія не виявляється вчасно. Багато батьків вважають, що якщо дитина справна, повнотіла, то вона здорова і з нею все в порядку, або ж хтось із батьків має надлишкову вагу, а тому дитина теж повинна бути повненькою. І лише тоді, коли виникають певні проблеми зі здоров’ям, починають звертатись до лікарів. Найчастіше це відбувається при ІІ-ІІІ ступенях захворювання.

Основними причинами виникнення зайвої ваги й ожиріння є надмірне, незбалансоване харчування, малорухливий спосіб життя, спадковість, а також ендокринні захворювання. Ожиріння відображається не лише на фігурі. Воно несе в собі загрозу для серцево-легеневої системи, можливий цукровий діабет та підвищення тиску, порушення статевого розвитку та інше. А також низку психологічних проблем, яким також потрібно приділяти неабияку увагу.

Нерідко у школі виникають проблеми під час спілкування дітей, хворих на ожиріння, з однолітками. Особливо гостро постає це питання у підлітковому віці, коли виникає потреба у самоствердженні та бажанні привернути до себе увагу протилежної статі.

— Найчастіше до нас звертаються підлітки від 12 до 14 років, особливо дівчатка, які завчили американські стандарти 90-60-90 й постійно комплексують через свою надлишкову вагу, — розповідає лікар-психолог Рівненської обласної дитячої лікарні Вікторія Красовська. — Це може переростати в істерію, невроз, психопатію чи анорексію. Важливо довести дитині, що потрібно сприймати і любити себе такою, якою ти є, а цього перш за все потрібно захотіти. Інколи до мене приходять батьки без дітей, тому що діти говорять, що вони в формі і з ними все в порядку, а вдома батьки не можуть налагодити з ними контакт. Ми проводимо певну роботу з батьками, але все ж таки просимо, щоб вони привели дітей, адже саме їм потрібна кваліфікована допомога.

За матеріалами "Рівненської газети"

Як підрахувати свій ІМТ
Щоб підрахувати свій індекс маси тіла (ІМТ), потрібно поділити свою вагу в кілограмах на зріст у метрах у квадраті.

Якщо людина важить 70 кг при зрості 1,75 м: 70 ділимо на 1,75 у квадраті (3,0625) й отримуємо ІМТ 22,8.
Норма — 18,5—24,99.
Менше 16,5 — дистрофія.
16,5-18,49 — недостатня маса.
25-29,99 — надлишкова маса.
30-34,99 — ожиріння I стадії.
35-39,99 — ожиріння II стадії.
Більше 40 — ожиріння III стадії.





На правах реклами